placeholder

Kuningas: ”Reissusta jäi paljon käteen”

Kuhnureiden 18-vuotias keskikenttälupaus Mikko Kuningas vietti parisen viikkoa Brasiliassa tutustumassa yhteistyöseura Fluminensen toimintaan yhdessä Paavo Voutilaisen kanssa. Valmentajakaksikko Toni Korkeakunnas ja Joni Kallioinen olivat Brasiliassa viikon verran. Kuningas harjoitteli koko ajan Fluminensen U-20 joukkueen parissa.

Kuningas ei kiellä, etteikö hyppäys Suomesta Brasiliaan olisi tullut aluksi shokkina.

– Kerkesin nähdä todella paljon maailmaa siellä päin. Aluksi oli vähän sellainen shokki. Ne huoneet missä nukuttiin, eikä ollut ehkä niin hygieenistä kuin Suomessa. Nopeasti siihen kuitenkin tottui. Läheltä pääsin näkemään elämää niiden jalkapalloilijoiden näkökulmasta. Reissusta jäi paljon käteen, Kuningas kommentoi.

Jokainen päivä sisälsi vähintään yhdet harjoitukset, mutta aikataulujen noudattaminen ei ollut ihan samalla tasolla kuin kotoisessa Suomessa.

– Päivärutiini oli joustava ja muuttuva, mikä oli normaalia siellä. Joka aamu saattoi tullla muutosta aamutreeneihin, kun valmentajat ja pelaajat tulivat vähän myöhempään, mitä oli sovittu. Yksi treeni oli vähintään päivässä ja loppupäivät oli huilia. Välillä käytiin kaupungilla, Kuningas kertoo.

Brasilialaiset pelaajat olivat erittäin taitavia ja selvästi erityyppisiä, mitä suomalaisen juniorituotannon hedelmät ovat.

– Siellä on enemmän pelaajamassaa, mistä kerätä joukkueita. Olihan ne vähän erityyppisiä pelaajia, mitä Suomessa. Tosi kovia haastamaan ja näppäriä pallon kanssa, Kuningas arvioi.

Myös valmennus- ja harjoittelukulttuuri poikkesi.

– Treenit sisälsivät pääosin kaikenlaista pelaamista. Ei esimerkiksi syöttödrillejä, mitä Suomessa tehdään, Kuningas valaisee.

Kuninkaan on vaikea nostaa matkalta yhtä tiettyä tapahtumaa ylitse muiden.

– En osaa yhtä tilannetta mainita. Treenit olivat hienoja ja pääsin pelaamaan 15 minuuttia treenimatsissakin, Kuningas sanoo.

Nuorukainen oli kuin kala vedessä vikkelien brasilialaisten seassa.

– Vauhdissa pysymisessä ei ollut vaikeutta, treenasivat vähän flegmaattisesti. Minun on taitoa ja ensimmäistä kosketusta vaan parannettava, Kuningas näkee.

Suomalaiseen jalkapalloon olisi brasilialaisesta jalkapallosta tuotavissa paljon asioita erityisesti hyökkäyspelaamiseen. Vastaavasti uolustuspelaamiseen ei annettavaa niinkään olisi.

– Toisin Suomeen varmaan pelistä nauttimista ja sen hyökkäyksen vapauden ja luomiskyvyn. Ne ovat hyvällä tasolla siellä. Myös haastamista, mitä tekevät paljon. Puolustamiseen ja taktilliseen puoleen ei hirveästi ole antamista Suomeen, Kuningas arvioi.

Kuningas on kiitollinen saatuaan harvinaislaatuisen mahdollisuuden.

– Kiitos siitä, että sai mahdollisuuden päästä reissuun ja näkemään muunlaista kulttuuria, Kuningas kiittelee.

Joulukuun ajan keskitytään pääosin fysiikan parantamiseen.

– Alkaa fysiikkaharjoitukset Toni Huuhkan kanssa, pitäisi tehdä harjoitusohjelma. Joitain pallotreenejäkin varmasti. Viikonloppusin pyrin käymään Luumäellä kotosalla, Kuningas päättää.