Kikkavideot tukemassa lasten liikkumista

Liikkumattomuus on Suomessa iso ja kasvava ongelma. Vain 36 prosenttia 7 –15 -vuotiaista lapsista saavuttaa kansallisen liikkumissuosituksen. Ongelma koskee myös useita urheiluseuraan kuuluvia lapsia ja nuoria, sillä ohjatun harrastuksen ulkopuolella liikkuminen on usein olematonta ruutujen viedessä enenevissä määrin aikaa.

Nuorena saatu kipinä liikkumiseen kantaa usein koko elämän läpi. Positiiviset kokemukset ja riittävä määrä liikuntaa ehkäisee ja pienentää riskiä syrjäytymiselle ja monille sairauksille, jotka ovat myös kansantalouden kannalta kalliita. Liikunnan riemun voi löytää myös ohjatun liikunnan ulkopuolelta. Älylaitteet ovat läsnä kaikkialla ja yhdessä muun yhteiskunnallisen kehityksen kanssa ovat vähentäneet merkittävästi sekä ihmisten liikkumista että yhdessä vietettyä aikaa. Liikkuminen ja yhteisöllisyys ovat merkittävästi erilaisessa kilpailutilanteessa ajankäytön jakautumisessa kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. Lasten ja nuorten omatoiminen liikunta on ollut laskussa ja aiheuttanut pihapelien vähentymisen. FC Lahti on yhteiskunnallisena toimijana vaikutusvaltaisessa asemassa lasten ja nuorten liikuttamisessa.

FC Lahti on haastanut kaikki lapset harjoittelemaan joka kuukausi uuden kikan omalla ajalla. Joka kuukausi on ilmestynyt uusi haaste, joka sisältää jalkapallolla toteutettuja eri vaikeustason kikkoja. FC Lahden ”Kuukauden kikka” -konsepti on toteutettu yhdessä videolla esiintyvien freestyle-jalkapalloilijoiden Alexander Wessbergin ja Minna Marlon kanssa.

Katso esimerkkivideo tästä:

FC Lahden vastuullisuusohjelman kumppaneina ovat Lahden kaupunki, Lahti Energia, Halton, Veikkausliiga, Invalidiliitto ja Liikenneturva.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Veera Savukoski