placeholder

Kari Puttonen on FC Lahti -oluen isä.

Alkuperäinen idea juhlaolueseen syntyi muutamalta FC Lahden kannattajalta ja Teerenpelin tarttuessa tilaisuuteen, saatiin lahtelaisten nautittavaksi 1500 litraa laadukasta ja varmasti paikallista pintahiivaolutta. FC Lahti -oluen isäksi on leimautunut Kari Puttonen, jonka saimme kertomaan olutharrastuksestaan sekä suhteestaan lahtelaiseen jalkapalloiluun.

-”Ajatus FC Lahti -oluesta juhlavuoden kunniaksi sai alkunsa jo viime syksynä. Kerroin ideastani oluentekokavereilleni ja päätimme edetä asiassa. Otin yhteyttä FC Lahden toimistoon sekä viiteen pienpanimoon. Alkutalvesta seurasi panimon valinta ja viiden koe-erän teko eri resepteillä. Tämän jälkeen valittu resepti viimeisteltiin Teerenpelin panimomestari Bill Brinkmanin kanssa. Lopullisen tuotteen eli juhlaoluen valmistus oli käytännössä hyvin pieni osa koko prosessia”, Puttonen valottaa FC Lahti -oluen taustoja.

Olutkulttuuri on Suomessa kasvattanut suosiotaan suorastaan räjähdysmäisesti. Pienpanimojen määrä maassamme on moninkertaistunut viime vuosien aikana ja pienempienkin markettien hyllyiltä saattaa löytää mitä erilaisimpia oluita. Kari Puttonen paljastuu pitkänlinjan olutharrastajaksi ja vaikuttaa varsin tyytyväiseltä FC Lahti -oluen saamaan vastaanottoon.

– ”Olen matkustellut työni puolesta jonkin verran ja eri oluttyylit ovat tulleet tutuiksi jo nuorena. Valmistin ensimmäisen oman olueni noin 30 vuotta sitten puolivalmisteesta. Nykyään käytän puoliautomaattista mäskäys- ja keittokattilaa kaveriporukalla ja olemme parhaillaan perustamassa olutkulttuurin ympärillä toimivaa Ant Farm -osuuskuntaa, jonka tuloksena on jo syntynyt Kaupungin Ääni -tapahtuman oma festariolut. FC Lahti -olut onnistui mielestäni hyvin eli oluesta tuli sellainen, kuin oli tarkoitus. Olut on helposti juotava, maltillisesti humaloitu, raikas ja sitruksinen, maussa on myös kevyttä ruohomaisuutta. Vehnämallas tuo juomaan pyöreää suutuntumaa sekä lievää happamuutta”, Kari kertaa. Hän toteaa saaneensa oluestaan enimmäkseen myönteistä palautetta ja lisää vielä prosessin plus-sarakkeeseen lukuisat mukavat keskustelut asian tiimoilta uusien tuttavuuksien kanssa.

Puttosella on pitkäaikainen suhde myös toiseen rakkaaseen harrastukseen, lahtelaiseen jalkapalloon.

-”Olen seurannut lahtelaista jalkapalloa 70-luvun lopulta alkaen. Reippaan ja Kuusysin yhdistäytyminen FC Lahdeksi meni itselle kivuttomasti, vaikka Reipas olikin oma paikallispelien suosikkini. FC Lahden toimintaa olen seurannut sen alusta alkaen. Koen sen omaksi joukkueekseni ja sen edesottamukset herättävät mukavasti tunteita. Seuraan lähes kaikki kotipelit paikan päällä ja lisäksi satunnaisesti 1-3 vieraspeliä kauden mittaan. FC Lahti on kiva suola elämään”, hän kertoo ja mainitsee parhaimmiksi hetkikseen FC Lahden kannattajana saavutetut pronssimitalit sekä erityisesti vuoden 2009 Eurooppa Liigan karsintapelit. –”Peleissä oli paljon porukkaa katsomossa ja joukkue pelasi hyvää futista. Etenkin kotiottelu Bruggeä on jäänyt erityisen hyvin mieleen. Jatkopaikka jäi niin pienestä kiinni”, Kari muistelee. -”Tärkeintä itselleni kannattajana ovat kuitenkin pelipäivät hyvässä seurassa etu- ja jälkipeleineen.”

Miten FC Lahden oma olutmestari on sitten kokenut joukkueemme tämän kauden esitykset ja mitä hän odottaa kauden jälkimmäisestä puoliskolta?

-”Peli on ollut epätasaista vuoristorataa. Ajoittain nättiä, mutta kovin tehotonta. Lisäksi on ollut paniikkiloppuja, jotka eivät kieli voittavasta joukkueesta. Viime kauden ongelmat keskikentältä ovat siirtyneet osin hyökkäykseen. Alkukauden VPS- ja SJK-pelien aikaan peli näytti jo varsin

hyvältä ja kausi näytti kääntyvän positiiviseen suuntaan. Tuntuu että kevään jälkeen muiden joukkueiden peli on kehittynyt FC Lahtea enemmän. Nuorten pelaajien ennakkoluulotonta peliä on aina kiva seurata. Ehkä tarvitsisimme vahvistusta kärkeen. Brassit ovat olleet jonkinmoinen pettymys etukäteispuheisiin nähden”, Kari pohtii ja odottaa loppukaudelta tasaisempia ja tuloksekkaampia peliesityksiä

Oluen ja kuningaslajin liitto on tunnetusti sekä universaali että ikiaikainen. Kari Puttonen lienee oikea henkilö kertomaan haastattelun lopuksi, miksi näin on.

-”Olut on sosiaalinen juoma ja sopii hyvin yhteisöllisiin urheilutapahtumiin kuten jalkapallo. Molemmat puhuttelevat suuria massoja ja molempien pääkohderyhmä on etenkin peleissä käyvät miehet. Hyvä olut yhdessä kaverien kanssa on osa pelielämystä ja ottelua käydään läpi oluen ääressä sen jälkeenkin. Olut toimii mielestäni hyvänä katalyyttinä korostaen etenkin pelipäivien hyvää fiilistä.”

Teerenpeli-panimo tukee lahtelaista juniorijalkapalloa eurolla jokaista myytyä FC Lahti -olutlitraa kohden. Teerenpeli-ravintolan lisäksi FC Lahti -oluen muita myyntipisteitä ovat: Teerenranta, Teerenpeli Helsinki, Mamma Maria, Sporttiravintola Seiväs, Bar Brygga, Hanhenpoika, Tirra sekä Iloinen Kulkija.

FC Lahden ja oluen ystäville on tarjolla vielä todellinen keräilyharvinaisuus, sillä FC Lahti olutta on pullotettu 500 kappaleen erä Rafael etiketeillä. Rafaelilla on nyt 99 Veikkausliigamaalia Kuhnuripaidassa tehtynä. Juhlamaalia odotellessa. Rafael etiketillä olutta saa tällä hetkellä ainakin Ravintola Tirrasta sekä FC Lahden VIP:stä