placeholder

Jasse Tuominen – Matkalla maailmalle osa 2

Jos et lukenut Jasse Tuomisen henkilöhaastattelun ensimmäistä osaa, niin sen pariin pääset tästä.

Parrasvaloissa

Viime kaudella nuorta miestä revittiin välillä suuntaan jos toiseenkin median toimesta. Tuominen pääsi antamaan haastatteluita enemmän kuin koskaan aiemmin urallaan. Kasvanutta huomiota Tuominen ei kuitenkaan ottanut taakkana.

– Osittain osaan nauttiakin siitä. Kivalta tuntuu, että huomataan ja saa antaa haastatteluita. Aluksi en ollut ehkä niin sanavalmis haastatteluissa, vaan enemmänkin hämmentynyt, kun ensin niitä ei ole ollenkaan ja yhtäkkiä tulee paljon. Ei niitä haastatteluita kuitenkaan niin paljon ole ollut, että olisi mennyt pää jumiin.

Tuominen ei ollut nuorempana varsinaisesti mikään hehkutettu lupaus. ”Varjoissa kasvaminen” ei ole kuitenkaan lannistanut Tuomista, vaan hän on aina luottanut omaan osaamiseensa.

– En ole oikein miettinyt sitä. Korvien välissä on aina ollut tietoisuus, että minusta on siihen. En ole ottanut paineita siitä. Olin tosi pieni nuorempana ja kasvoin aika myöhään. Aloin vasta B- ja A-junioreissa kasvaa. Kun itse tiedät, että sinusta on siihen, niin menet peli kerrallaan.

Moni Tuomisen ikätoveri pyhittää tasaisin väliajoin viikonloppunsa juhlimiselle. Onko nuoren urheilijan helppo sulkea yöelämän houkutukset mielestä pois?

– Minulla ei ole mitään ongelmia sen suhteen. Nuorempana ehkä vähän viihtyi, kun kaikki oli uutta. Se oli silloin vähän siistimpää. Nyt ei ole rehellisesti sanottuna mitään intressejä käydä ulkona. Se vaikuttaa ja tuntuu kropassa heti. Välillä kavereiden kanssa on mukava mennä.

Joukkueen sisällä juhlimista kohtaan ei ole mitään tarkkaa politiikkaa.

– Se on jokaisen oman harkinnan varassa. Sakkoa tulee, jos olet ollut jossain ja treenit ovat seuraavana päivänä. Joku roti pitää olla. Jos olet urheilija, niin varmaan tiedät mikä sinulle on parasta, Tuominen heittää osuvasti.

Kaupungin jalkapallon lippulaivaa eli FC Lahtea Tuominen seurasi herkeämättä pienestä pitäen, joten side seuraan on kasvanut vuosien saatossa lujaksi.

– Onhan FC Lahti ollut aika pienestä asti osana elämää. Sinne asti mihin muisti riittää, niin aina on käyty peleissä. Tiesin kaikki pelaajat, jotka pelasivat silloin. Mietin silloin, että tuonnekin haluaa joskus päästä. Tunnen suurta ylpeyttä, kun pystyn edustamaan seuraa näinkin hyvin, miten nyt on mennyt.

Lahden kannattajilta saaman huomion mies arvostaa korkealle.

– Kun olet tehnyt maalin ja fanit huutavat nimeäsi, niin se on huikea fiilis. Se arvostus, mikä sieltä päin on tullut, niin on ollut välillä jopa hämmentävää, Tuominen kiittelee.

”Epätodellinen fiilis”

Tuomisen hyvä kausi poiki lopulta kutsun A-maajoukkueeseen. ”Talvimaajoukkue” lähti tammikuun alussa leireilemään Abu Dhabiin, jossa se kohtasi Marokkon sekä Slovenian.

– Aika epätodellinen fiilis se oli. Vaikea sitä on edes miettiä, että pääsi A-maajoukkueeseen, vaikka se olikin talvimaajoukkue. Se on kunnia-asia ja varmasti jokaisen pikkupojan unelma. Maajoukkueen pelejäkin on käyty katsomassa, muttei ole silloin miettinyt, että pääsisi itse pelaamaan. Lämmittää mieltä, että sain palkinnon hyvin menneestä kaudesta.

Voitokkaassa Marokko-pelissä Tuominen pääsi debytoimaan A-maajoukkuetasolla, kun hänet vaihdettiin kentälle 73´ minuutin kohdalla. Tappiollisessa ottelussa Sloveniaa vastaan Tuominen pääsi aloittamaan avauskokoonpanossa ja kellotti lopulta yhteensä tunnin verran peliaikaa.

– Meni aika vaihtelevasti, mutta jäi OK-fiilikset. Suhteellisen rankka leiri, eikä ollut ehkä ihan tuoreimmat jalat. Pysyin vauhdissa mukana, Tuominen summaa.

Tavoitteena ulkomaat

Viime aikoina turuilla ja toreilla on riittänyt puhetta Tuomisen mahdollisesta siirrosta ulkomaille. Tuomisella on sopimusta Lahden kanssa jäljellä vielä ensi kausi, minkä lisäksi kaudesta 2018 on optio. Siirto kesken sopimuskautta tietäisi siirtokorvausta Lahdelle. Tuomisella itsellään ei ole mikään pakonomainen hinku ulkomaille.

– En sano, että olisi kiire. Aina ulkomaan kentät ovat olleet tavoitteena. Riippuu siitä minkälainen se tarjous on, onko sinne fiksua lähteä. Pelithän sinua kehittää. Jos tulee järkevä paketti, niin sitten ehkä mielelläänkin lähtee. Jos ei tule semmoista pakettia, niin pelataan Lahdessa ja katsotaan kauden jälkeen, Tuominen järkeilee.

Haastatteluhetkellä (23.01.2017) Tuomisen tilanne oli vielä auki.

– Tällä hetkellä näyttäisi, että isommat todennäköisyydet ovat sille, että jään kuin lähtisin.

Tuominen tiedetään hartaaksi AS Roman kannattajaksi, joten siirto saapasmaahan jossain vaiheessa uraa olisi mieluinen.

– Kyllä sinne kelpaisi mennä, jos diili tulisi, Tuominen naureskelee.

– Se tuli faijan kautta. Hän kiroaa aina, kun ei tule mestaruutta, että miksi edes on aloittanut kannattamisen. Hän vei minut katsomaan Roma-Inter-peliä, kun olin 12-vuotias. Se oli huikea kokemus. Futiskulttuuri on siellä eri tasoa ja siinä häkeltyy, että mitä tämä on. Seuraan joka pelin aina kun on mahdollisuus, Tuominen kertoo.

Tuomista on hänen monipuolisuutensa vuoksi peluutettu hyökkäyksen eri rooleissa. Millä pelipaikalla Tuominen itse pelaisi mieluiten ja loisi uraa, annetaan miehen vastata siihen itse.

– Riippuu vähän pelisysteemistä, että millä jengi pelaa. Jos pelataan kahdella hyökkääjällä, niin henkilökohtaisesti pidän pelaamisesta siinä alempana. Mikkelissä pelasin vähän kuin kymppiä, muttei ei ehkä niin alhaalla. Siinä on pelin keskiössä ja pääsee tekemään maalejakin lähempää. Paikka kuin paikka, niin ei minulla ole vaikeuksia omaksua sitä, Tuominen pyörittelee.


Ensi kausi

Kauteen 2017 valmistautuminen on alkanut jo täydellä teholla harjoituspelien ja Suomen Cupin lohkovaiheen otteluiden myötä. Lahden joukkue on kokenut viime kauteen nähden jonkin verran muutoksia. Lähtijöiden listalla ovat mm. Tomi Maanoja, Jani Tanska, Duarte Tammilehto ja Kalle Multanen. Tulijoiden listalla puolestaan komeilee Loorents Hertsin, Kalle Taimen, Igor Jovanovićin ja Hendrik Helmken kaltaisia pelureita.

– Nyt alkaa näyttämään ihan hyvältä. Uskon, että meillä on mahdollisuudet. Pitää saada hitsattua porukka kunnolla yhteen. Harjoituskaudella on tärkeää, että löydetään yhteinen sävel. Meillä on paljon potentiaalia, mutta nuoresta jengistä pitää löytyä vastuunkantajia. Siinä on itsellänikin yksi harppaus otettavana. Vaikka en ole vanha kaveri, niin rupean olemaan joukkueen keskikastia iän puolesta.

Kuhnurien miehistö vilisee mielenkiintoisia tulevaisuuden lupauksia. Kuka on seuraava ”Jasse Tuominen” tehden läpimurron liigan eliittiin?

– Oskari Kekkonen ja Paavo Voutilainen ovat potentiaalisia kavereita. Fareed Sadatilta voi odottaa ehkä enemmän kuin viime kaudella, vastuuta on luvassa, Jasse uumoilee.

Lopuksi Tuominen lähettää terveiset kaikille lahtelaisille.

– Kaikki katsomoon! Tässä kumminkin FC Lahti merkitsee jokaiselle jotain. Kaikkemme kentälle tehdään, että voisitte olla ylpeitä, että olette Lahden kannattajia.

Teksti: Miko Heikkinen