placeholder

Imatralta mastojen juurelle

FC Lahden topparilupaus Paavo Voutilainen debytoi Veikkausliigassa Ilvestä vastaan elokuussa. Viisivuotiaana alkanut jalkapalloura toi nuorukaisen Lahteen hieman sattumalta. Voutilaisella oli jo sopimus Kouvolaan MYPAn riveihin, mutta Kymenlaaksossa ajauduttiin konkurssiin ja Voutilainen päätyi Lahteen.

– Jalkapallon aloitin noin viisivuotiaana joskus 2005. Olin potkinut pihalla ja vanhemmat veivät minut jalkapallokouluun. Siitä lähtien olen ollut sillä tiellä. Minulla oli sopimus MYPAan, mutta siellä tuli konkurssi. Siinä tuli vähän kiire saada sopimus muualle, koska Yhteishaku oli päällä. Lahti nousi vaihtoehdoksi ja juttelin Toni Korkeakunnaksen ja Jari Venton kanssa. Joni Kallioinen pyysi minut treeneihin heti seuraavaksi maanantaiksi, Voutilainen kertaa Lahteen päätymistään.

Kolme kertaa suurempaan kaupunkiin muuttanut imatralainen on kotiutunut mastojen juurelle loistavasti. Lukion toisella vuosikurssilla Lyseossa opiskelevan Voutilaisen päivät täyttyvät jalkapallon lisäksi koulutehtävistä. Tällä viikolla hänellä on ollut työn alla klassikkoteos Eläinten Vallankumous.

– Sopeuduin hyvin. Sain kavereita ja tutustuin kaupunkiin. Lahti on isompi kaupunki ja täällä on isommat futispiirit. Myös seuralla on enemmän historiaa. Koulussa ei ole varsinaista lempiainetta, mutta jos joku pitää valita, niin liikunta ja historia. Vapaa-aika kuluu aikalailla jalkapallon parissa. Tykkään käydä katsomassa livenä futista ja nyt hommasin Viaplayn, Voutilainen naurahtaa.

Kuluneella kaudella Voutilainen on kuului FC Lahti Akatemian luottomiehiin. Lähes jokaisessa ottelussa täydet minuutit luutinut toppari sai myös liigadebyyttinsä alta tällä kaudella. Lisäksi hän on saanut vastuuta poikien maajoukkueessa.

– Omasta mielestä kausi on mennyt hyvin. Olen ottanut roolia Kakkosessa ja ollut säännöllisesti avauksessa. Ne ovat olleet tärkeitä pelejä. Oli myös kiva varmistaa sarjapaikka Kakkosessa ajoissa, ettei tarvitse jännittää loppuun asti, kuten viime vuonna. Liigadebyytin merkitys oli ennen kaikkea henkinen. Oli hyvä saada se pois alta. Vähän tietysti jännitti, mutta olen treenannut samojen jätkien kanssa koko vuoden. Pieni jännitys siellä silti oli taustalla. Maajoukkueessa on mennyt myös hyvin. On ollut kiva pysyä mukana ja on kunnia edustaa Suomea, Voutilainen kertoo.

Fiksulla nuorukaisella on jalat maassa, eikä Voutilainen lähde leijumaan tulevaisuudensuunnitelmissaan. Ensi kaudeksi tavoitteena on pysyä maajoukkueen mukana ja lisätä liigaminuutteja ylöspäin nykyisestä kolmesta. Voutilaisen unelmana olisi edustaa maajoukkuetta ja pelata Valioliigassa. Topparilupaus väistää myös vertailut Petri Pasaseen.

– Olisi kiva edustaa joskus A-maajoukkuetta. Ensi kautena pitäisi päästä pelaamaan enemmän liigaa ja pysyä maajoukkueen ringissä. Kolme minuuttia liigaa ei vielä riitä. Joskus olisi kiva päästä pelaamaan Valioliigaa. Siellä suosikkina olisi West Ham, mutta mutta… Petri Pasasen kanssa oli mahtavaa treenata. Opin koko ajan. Pelinumero 24 on lähtöisin jo Imatralta, eikä liity Pasaseen, Voutilainen toteaa nöyrästi.

Mikko Kuninkaan kysymys Voutilaiselle: – ”Miksi Imatran Palloseura ei ikinä voita PEPOa?” Voutilaisen vastaus on tyhjentävä: – ”En tiiä, mistä Kunkku on saanut tollaista päähän. En muista, et oltais ikinä hävitty PEPOlle. Sekasin koko jätkä!”

Haastattelu julkaistu aikaisemminn 2.10. FC Lahti – Ilves -ottelun käsiohjelmassa