Huomenna Olympiastadionilla tukku FC Lahti -legendoja

Lahtelaisessa jalkapallossa on viikonloppuna aihetta juhlaan, kun lahtelainen ikämiesjoukkue Jalkarannan Palloseura pääsee pelaamaan Olympiastadionille Regions’ Roots Cupin finaaliin. JaPS:n pelaajalista on kuin Kuka kukin on -teossarjan lahtifutiksen lisälehdet. Vastaansa JaPS saa finaalissa Turun Palloseuran ikämiehet, josta löytyy myös paljon entisiä FC Lahden pelaajia.

Jalkarannan Palloseuraan täksi kaudeksi liittyneelle Kari Arkivuolle Helsingin Olympiastadion on tuttu paikka, mutta seurajoukkueen kanssa hän ei ole koskaan sen nurmella esiintynyt. Arkivuo odottaakin finaalia innolla. Kokenut maajoukkuemies odottaa myös vanhojen pelikavereidensa kohtaamista vastustajan, Turun Palloseuran riveistä.

– Meillä on joukkue tähtiä täynnä. Konsta Hietanen jaksaa edelleen juosta kovia kilometrejä ja Drilon Shalan maalivainu on kunnossa. Osa joukkueesta piti viimeistelyharjoitukset Hiihtiksen nurmella. Itse kävin tiistaina lenkillä ja siinä olivat minun tämän viikon treenit ja niillä mennään. Vastustajalla on useita tuttuja pelaajia jo FC Lahden ajoilta. Jarno Heinikangas, Mikko Hyyrynen ja Markus Paija kouluttivat minua nuorena poikana harjoituksissa. Lentelin harjoituksissa pitkin nurmea, koska fysiikkani ei ollut vielä kunnossa. Huomenna voisi ottaa vaikka revanssin, Arkivuo nauraa.

JaPS:n matka finaaliin alkoi jo varhain keväällä. Aivan helmikuun lopussa JaPS kaatoi Nastolan Nasevan Suomen Cupin ensimmäisellä kierroksella lukemin 11–1. Seuraavalla kierroksella lahtelaisten jyrän alle jäi Kuusankosken Kumu lukemin 9–2. Kolmannella kierroksella noususta Ykköseen taisteleva JJK Jyväskylä oli kuitenkin ikämiehille liian kova pala purtavaksi. Suomen Cupin kolmannelle kierrokselle pääseminen tarkoitti kuitenkin JaPS:lle pääsyä Regions’ Roots Cupiin, jossa tie veikin lopulta finaaliin.

– Matka finaaliinhan lähti Suomen Cupista. Liityin itse mukaan JJK-otteluun ja he olivat vielä liian kovia meille. Regions’ Roots Cupissa tiputimme Gnistanin ikämiehet tiukassa pelissä rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Välierässä kohtasimme lappeenrantalaisen LAUTP:n. Heillä oli puolestaan nuori porukka ja se peli ratkesi meille aika nopeasti, Arkivuo kertaa matkaa finaaliin.

Molemmilla joukkueilla on riveissään tukku suomalaisen jalkapallon legendoja. Lahtelaisten riveissä palloilevat esimerkiksi FC Lahtea edustaneet Jukka Hirvonen, Jussi Hauhia, Mika Motturi, Olli Riikonen ja Pekka Lagerblom. Tepsin riveistä löytyvät muun muassa entinen maajoukkuevahti Peter Enckelman, jolla virtaa suonissaan myös lahtelaisverta, FC Lahden Hall of Fameen kuuluva Toni Järvinen ja Lahdessa aikanaan ihastuttanut Mika Ääritalo.

Ääritalo on urallaan ollut maajoukkueen mukana Olympiastadionilla, mutta ei ole koskaan pelannut sillä. Lahdessa hänet muistetaan useasta komeasta yläkulmapommista ja pitkistä liukutaklauksista, joita on kenties luvassa myös huomenna. Turkulaisella Ääritalolla on tuttuja myös vastustaja JaPS:n riveissä.

– Arkivuon kanssa olimme kämppiksiä jollain maajoukkueleireillä. Muistan, että emme osanneet tehdä kumpikaan kravattisolmua. Arkivuo sitten väsäsi kauloihimme jonkinlaiset solmut. Maajoukkueen mukana olen stadionilla ollut, mutta kyseisellä nurmella en ole päässyt koskaan vielä pelaamaan. Olen nyt pelannut ikämiehissä laitapakkia ja myös hieman ylempänä hyökkäyksessä. Tekonurmella en ole enää liukunut, mutta huomenna pelataan taas nurmella, niin katsotaan, Ääritalo heittää.

Tepsin taival finaaliin kulki JaPS:n tavoin Suomen Cupin kolmannen kierroksen kautta. Tepsi kärsi tappion liigajoukkue Ilvekselle. Regions’ Roots Cupissa TPS kaatoi entisiä liigatähtiä vilisevän Apollon ja Piikkiön Palloseuran. Ääritalo odottaa finaalista kovaa peliä.

– Ilves oli vähän kova vastus, vaikka olisihan se pitänyt voittaa, koska he tippuivat meitä huonommalle jengille. Siinä huomasi, että mikä ero on ammattiurheilijalla ja entisellä urheilijalla. Tosin kannattaa seurata meiltä Paijaa ja ottaa mallia, miten huippu-uran jälkeen pidetään itsensä kunnossa. Huomenna on jälleen kova nippu vastassa. Shalalta on kuitenkin aina hauska viedä puikot, Ääritalo nauraa.

Regions’ Roots Cupin finaali huomenna 1.10.2022 Olympiastadionilla kello 13.00 alkaen. Otteluun on vapaa pääsy. Ottelu tulee myös suorana Ruutu-palvelusta.

Lue myös Palloliiton laaja ennakko tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuvat: Juha Tamminen