FC Lahti yhteistyöhön KoiPS:n kanssa

Koivukylän Palloseura on tammikuussa liittynyt FC Lahden yhdeksi yhdeksästä yhteistyöseurasta. Pelaajatarkkailuun ja -kehitykseen keskittyvässä FC Lahti United -junioriyhteistyössä ovat KoiPS:n lisäksi mukana FC Kuusysi ja FC Reipas Lahdesta sekä muualta eteläisestä Suomesta NJS, JäPS, PKKU, NuPS, GrIFK ja LauTP. Toiminnan ideana on tarjota seurojen lupaaville ja motivoituneille pelaajille näyttöpaikkoja FC Lahden liigaorganisaatiossa.

– Olemme nyt ikään kuin FC Lahden sateenvarjon alla, mutta samalla on syytä korostaa, ettei seuramme joukkueita ole missään nimessä tarkoitus rikkoa. Tämä 12-17-vuotiaille junioreille suunnattu yhteistyö on niin pelaajien kuin pitkällä aikavälillä myös joukkueiden etu, KoiPS:n toiminnanjohtaja Vellu Koskela sanoo.

FC Lahden yhteistyöseurojen pelaajista koottava nollaysien yhdistelmäjoukkue osallistuu 24.-28. helmikuuta Barcelonassa pelattavaan turnaukseen, jota varten järjestetään katsastustilaisuus lauantaina 22. tammikuuta Nummelassa. Tapahtumassa on KoiPS:sta mukana viisi pelaajaa, jotka tavoittelevat paikkaa 16 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia käsittävään turnausjoukkueeseen. Barcelonassa on vastassa muun muassa espanjalaisia, italialaisia ja englantilaisia huippuakatemioita. Aivan kuten aiemmissa tapauksissa, tälläkin kerralla kansainväliseen turnaukseen on tarkoitus ottaa mukaan FC Lahden yhteistyöseuroista pelaajien lisäksi myös valmentajia.

– Koko yhteistyökuvio on seurallemme erinomainen mahdollisuus sekä viime kädessä kaikkien etu. On hienoa, että esimerkiksi 15-vuotias nuori pelaaja voi päästä harjoittelemaan ja pelaamaan liigajoukkueen silmien alla, KoiPS:n toisena valmennuspäällikkönä toimiva Niko Koskela näkee.

FC Lahti Akatemian valmennusosaamisen kehittäjä Mika Sandberg korostaa, että pelaajakehityksen näkökulmasta on osattava valita sopiva hetki, milloin nuoren pelaajan kannattaa mahdollisesti siirtyä liigaorganisaatioon. Seurojen yhteistyökonsepti on hänen mukaansa jo nyt toimiva, mutta sitä on yhä kehitettävä.

– Olemme totta kai aina kiinnostuneita potentiaalisista liigapelaajista. Emme missään nimessä ryöstä heitä muilta seuroilta, vaan haluamme tarjota heille mahdollisuuksia. Toimimme koko ajan pelaajakehitys edellä ja voimme tarvittaessa järjestää lisäksi valmentajakoulutusta. Kilpailu on niin laajaa, että meidän on pystyttävä toimimaan myös oman kaupunkimme ulkopuolella. Hyviä esimerkkejä niin toimivasta seurayhteistyöstä kuin laadukkaasta pelaajakehityksestä ovat esimerkiksi Jasin Assehnoun, Mikko Kuningas, Teemu Jäntti ja Santeri Hostikka, jotka nousivat liigapelaajiksi juuri meidän seurassamme, Sandberg linjaa.

Koivukylän Palloseura on 1980 perustettu vantaalainen jalkapalloseura. Seuralla on noin 800 rekisteröityä pelaajaa. KoiPS:n miesten edustusjoukkue pelaa alkavalla kaudella Miesten Kolmosessa.

Teksti: Mitri Pakkanen / Tommi Leirilaakso

Kuva: Taneli Okkonen