FC Lahti United vieraili Tsekissä

FC Lahti Unitedin alle 18-vuotiaat pojat pelasivat viime viikonloppuna Tsekissä kaksi kansainvälistä harjoitusottelua. Lahti kaatoi Tsekin suurseuroihin lukeutuvan Slavia Prahan 4–2. Jälkimmäisessä ottelussa puolestaan toinen suurseura Sparta Praha oli vahvempi lukemin 2–1.

FC Lahti United pelasi ottelunsa maailman suurimmalla stadionilla Strahovilla, joka on aikoinaan rakennettu voimistelua varten ja sen kapasiteetti on ollut parhaimmillaan 240000. Sparta Prahan harjoituskeskuksena toimiva kompleksi on laitettu sisältä viimeisen päälle kuntoon, joten Lahti pääsi harjoittelemaan ja pelaamaan huippuolosuhteissa. Kahden harjoitusottelun lisäksi joukkueen ohjelmaan kuului tutustuminen Tsekin liigan otteluun.

FC Lahden talenttivalmentajan Kari Arkivuon kanssa valmennusvastuuta Tsekin reissulla jakanut Lahden Reippaan valmennustiimin Tommi Vartiainen piti molempia otteluita arvokkaana kokemuksena. Hänen mukaansa Tsekin tasoero Suomeen ei ole kovin suuri. Hän huomasi tsekkiläisen peli-identiteetin olevan tsekkiläispelureilla selkärangassa. Vartiainen kehui joukkueensa pelirohkeutta, mutta samalla hän harmitteli hieman sitä, että jälkimmäisessä ottelussa kapealla ryhmällä liikenteessä ollut joukkue väsyi ja vastustaja pääsi tuoreilla jaloilla iskemään voittoon vaadittavat osumat.

– Jätkät olivat fiiliksissä reissusta. Tsekin taso ei ole kaukana edelle Suomesta. Oletin ehkä hieman, että tasoero olisi ollut suurempi, sillä yksin Prahassa asuu liki puolitoista miljoonaa ihmistä. Yksilötasolla pärjäsimme, mutta he olivat kokonaisuutena hieman edellä. Osittain se voi johtua myös siitä, että meillä ei ollut juurikaan yhteisiä harjoitustapahtumia. Molemmissa pelaamissamme otteluissa ja näkemässämme Tsekin liigan pelissä näkyi tsekkiläinen identiteetti, eli pallonriiston jälkeen ampaistiin eteenpäin. Ensimmäisessä harjoitusottelussa jännitimme ensimmäisen vartin ja rupesimme sitten pelaamaan. Tauolla tehdyt vaihdot käänsivät pelin meille. Toisessa pelissä menimme johtoon, mutta kaksi ottelua tiiviiseen tahtiin näkyi jaloissamme. Kokonaisuutena reissu oli kuitenkin onnistunut ja pääsimme huomaamaan, että Tsekki ei ole kaukana tasostamme, Vartiainen summaa.

FC Lahden maaleista Slavia Prahaa vastaan vastasivat kahdesti osunut Vilho Huovila ja Colin Ndabawedje. Yksi Lahden osumista merkittiin kotijoukkueen omaksi maaliksi. Sparta Prahaa vastaan Lahden ainokaisen iski Samuel Pasanen.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Kari Arkivuo