placeholder

FC Lahti Hall of Fame – #5 Luciano Martins

Luciano saapui Suomeen ja Lahteen Reippaaseen 1985. Hän oli ensimmäisiä brasilialaisia Suomessa ja se aiheutti hämmästystä muissa ihmisissä. Myös Lucianolle uusi maa aiheutti hieman kulttuurishokkia.

– Kerran kysyin Lahdessa Carrolsin kulmalla kaveriltani, että mentäisiinkö keskustaan. Hän nauroi, että olemme jo keskellä keskustaa. Lisäksi kerran ajattelimme mennä aamiaiselle yhdentoista jälkeen, mutta hotellin työntekijä nauroi, että huomenna, huomenna, Luciano muistelee.

Luciano pääsi kokeilemaan siipiään myös Portugalin ja Saksan pääsarjoissa. Nuorelle hyökkääjälle tämä oli erittäin hienoa aikaa ja sitä oli vaikea uskoa todeksi. Etenkin harjoitukset olivat todella rankkoja, mutta Luciano selviytyi niistä kunnialla ja pelit sujuivat hyvin.

– Saksassa taso oli todella kova, mutta joukkueeni oli huono. Se oli liiganousija. Voitimme kuitenkin Bayern Münchenin ja haastoimme muut kovat joukkueet. Vastassa oli isoja nimiä ja se oli kuin taivas, kun sain pelata heitä vastaan, Luciano kertoo.

Tie toi kuitenkin parin mutkan kautta takaisin Suomeen. Luciano ei halunut jatkaa enää Saksassa, eikä Suomesta ja Portugalista löytynyt rahaa Lucianon pitämiseen. Hyökkääjä jopa uhkasi lopettaa koko pelaajauransa. Lopulta muutaman sattumuksen kautta Luciano päätyi Tampereelle.

– Olin HJK:n Portugalin-leirillä tulkkina ja HJK pelasi harjoitusottelua, jossa se oli häviöllä. Lopulta tulkki tuli kentälle ja ratkaisi pelin, Luciano nauraa.

Luciano siirtyi Kuusysiin 1994. Hän näki aitiopaikalta lahtelaisen jalkapallon myllerryksen ja uuden seuran perustamisen. Kuusysi tippui liigasta ja tilanne kävi koko ajan vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Kuusysin viimeisellä kaudella Lucianon peli kuitenkin kulki, sillä hän voitti Ykkösen maalikuninkuuden.

– Fuusio oli todella vaikea. Kuusysin porukan hajoaminen kävi sääliksi, Luciano miettii.

Nuoressa ja tuoreessa FC Lahdessa Luciano kuitenkin onnistui yhtälailla. Hän pelasi yhteensä 54 sarjaottelua tehden niissä 21 maalia. Ensimmäisellä kaudella hän oli seuran paras maalintekijä yhdessä Marko Niirasen kanssa. Toisella kaudella puolestaan tuli himoittu nousu.

– Oli harmillista, ettei nousu onnistunut ensimmäisellä kaudella. Onneksi nousimme toisella kaudella, sillä vuoden 1998 joukkue oli yksi parhaista, missä olen ikinä pelannut. Pelasimme hienoa ja kaunista jalkapalloa, Luciano heittää.

FC Lahdessa Luciano toimi myös joukkueen isähahmona neuvoen nuorempia pelaajia aina pukeutumisesta syömiseen. Ensimmäinen liigakausi oli kuitenkin haasteita täynnä ja Luciano siirtyi osana pelaajakauppaa FC Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa hän teki ensimmäisellä kaudella 11 pelissä 18 maalia.

– 99 olin hyvässä kunnossa, mutta peliaikaa ei herunut. Joukkueessa oli kolme klikkiä ja olin itse niiden välissä. Kun tuli mahdollisuus lähteä, tartuin siihen. Se helpotti, Luciano kertaa.

FC Lahden valmentajaksi Luciano päätyi myös vahingossa. Seitsemän vuotta apuvalmentajana kolmen täysin erilaisen valmentajan alaisuudessa jätti lämpimiä muistoja. Luciano pääsi myös kokeilemaan hetken päävalmentajana, kun hän korvasi Antti Muurisen 2007.

– Sanoin Hapelle Mamma Mariassa, että voisin joskus tulla vetämään vaikka palautusharjoitukset. Kävin vetämässä yhdet treenit ja Hape sanoi, että kai tulet huomennakin. Siitä se lähti. Muurisen lähdettyä Jussi Lumio soitti, mutta halusin olla lojaali Antille. Kun Antille asia oli OK, tartuin haasteeseen. Homma alkoikin hyvin, kun ensimmäisessä ottelussa Rafael vei meidät johtoon ensimmäisellä minuutilla.

Nauroin, että tämähän on helppoa ja että valmentajaa olisi pitänyt jo vaihtaa aikaisemmin, Luciano kertoo nauraen.

Ravintolan pitäminen ja valmentaminen alkoi käydä raskaaksi ja Luciano joutui valinnan eteen. Ravintola oli ollut myös hänen unelmansa ja valinta kääntyi ravintoloitsijan uraan panostamiseksi. Luciano kuitenkin seuraa yhä aktiivisesti FC Lahden otteita ja on tekemisissä FC Lahden pelaajien kanssa.

– FC Lahti kesti alkuvaikeudet ja nyt seura täyttää 20 vuotta. Lisäksi seuralla on loistavat kannattajat. Toivottavasti ihmiset eivät ajattele, että seura yrittää mennä liian moneen suuntaan. Nykyiset yhteistyöt ovat loistavia, legenda päättää.

Luciano Martins

3.3.1963

Debyytti FC Lahdessa: 18.12.1996 vs. FC Pallo-Lahti (harjoitusottelu)

Ensimmäinen maali FC Lahdessa: 18.12.1996 vs. FC Pallo-Lahti (harjoitusottelu)

Sarjaottelut FC Lahden paidassa: 54

Sarjamaalit FC Lahden paidassa: 21

Pääsarjaottelut: 64

Pääsarjamaalit: 17

Luciano toimi myös 7 vuotta FC Lahden apuvalmentajana