placeholder

FC Lahti Hall of fame – #2 Tommi Kautonen

Kuulut yhteen Suomen tunnetuimmista ja menestyneimmistä jalkapallosuvuista. Sinulla ei myöskään lapsuudessasi ollut puutetta pelikavereista. Tiesitkö aina, että sinusta tulee jalkapalloilija? En, ala-asteikäisenä luulin että minusta tulee pappi. Saarnaaminen kiinnosti minua jo silloin (naurua). Siirryit 2003 Lahteen Vaasan Palloseurasta, jossa toimit kapteenina. Lahdessa et kuitenkaan ollut nuoren joukkueen kapteenistossa. Miten urasi alkoi FC Lahdessa omasta mielestäsi? Juoksukunto laitettiin uuteen iskuun kävelemällä Pikku-Veskua ympäri fysiikkavalmentaja Kimmo Vapamaan ohjeilla, nuoremmat jätkät menivät ohi oikealta ja vasemmalta (naurua), silti alusta lähtien nautin tekemisestä harjoituksissa ja peleissä.

Paras kautesi FC Lahdessa osui kaudelle 2004, jolloin lapsuudenystäväsi Jari Litmanen pelasi myös joukkueessa. Voitit samalla FC Lahden sisäisen maalipörssin. Kertoisitko hieman tuosta kaudesta?Meillä oli silloin onnistunut roolitus keskikentällä, minulla oli hyökkäävä rooli, hyvät kaverit ympärillä ja peli-ilo ylimmillään.

Lahden pukukopissa tulit tunnetuksi naurustasi ja poikamaisesta vekkuliudesta. Pelaajaurasi päättyi FC Lahdessa FC KooTeePeetä vuonna 2006. Millaisia muistoja pelaajaurastasi jäi? Paljon upeita muistoja maajoukkueista ja eri seurajoukkueista, esimerkiksi U21-maajoukkueen EM-karsinta Tammelassa vastassa Zinedine Zidane ja Ranska, seuratasolla europelit, etenkin Liverpoolin kohtaaminen Anfield Roadilla ja Suomen Cupin voitto MYPAn kanssa. Karvaitakin pettymyksiä on koettu, esimerkiksi VPS:n putoaminen.

Olit kovassa paikassa nostamassa päävalmentajana FC Lahden takaisin Veikkausliigaan. Annoit rohkeasti vastuuta nuorille pelaajille. Millinen prosessi kausi 2011 oli? Haastava, joukkueen rakentaminen oli vaikeaa putoamisen jälkeen, tärkeimmät pelaajat onnistuttiin pitämään. Valmentajan, joukkueen ja seuran yhteistyö tuotti upean kauden ja ryhmässä oli loistava henki.

Annoit valmentajana Jasse Tuomiselle ensimmäiset minuutit FC Lahdessa 2013. Tällä hetkellä Tuominen on yksi liigan puhutuimpia pelaajia. Miltä lahtelainen jalkapallo näyttää Jasse Tuomisen takana? Lahdesta edelleen tulee hyviä pelaajia, Jasse viimeisimpänä esimerkkinä, hänellä on vielä hyvät mahdollisuudet nousta isompaan rooliin nykyisen U21-maajoukkueen EM-karsintojen aikana.

Sinut on valittu VPS:n legendaksi ja nyt sinut nimetään FC Lahden Hall of Fameen numerolla kaksi. Miltä nämä kunnianosoitukset tuntuvat? Hienolta, arvostan suuresti molempia valintoja.

Tommi Kautonen 24.12.1971 Veikkausliigaottelut FC Lahdessa: 99

Veikkausliigamaalit FC Lahdessa: 14

FC Lahti debyytti: 24.1.2003 vs. Rakuunat

Tommi Kautonen KuhnuriTV:n haastattelussa: https://www.youtube.com/watch?v=ZZB5zW0wuIY