FC Lahti Hall of Fame – #17 Drilon Shala

FC Reippaan kasvatti Drilon Shala valittiin FC Lahden Hall of Fameen numerolla 17. Kaudella 2006 Veikkausliigassa Lahden paidassa debytoinut Shala löi itsensä läpi liigassa kaudella 2008 ja pelasi viimeiset ottelunsa Lahden paidassa kaudella 2019. Laitahyökkääjänä ja viimeisinä vuosinaan laitapuolustajana esiintynyt maalinsylkijä toimi uransa aikana esikuvana nuorille pelaajille ja tuotti lahtelaisyleisölle paljon unohtumattomia retkiä. 

Kärpäsen koulun kentällä ja FC Reippaan junioreissa syttynyt intohimo jalkapalloon kantoi pitkälle. Drilon Shala ei ollut nuorena ikäluokkansa tähti, mutta kova työ ja harjoitus nostivat kuitenkin hänet yli 150 liigaottelun tähdeksi. Läpimurto liigassakaan ei tullut ilmaiseksi, vaan Shala haki kokemusta alemmilta sarjatasoilta. 

– En ollut ikäluokkani lahjakkain pelaaja ja olin FC Reippaassa 14-vuotiaana kakkosjoukkueessa. Lopulta ikäluokastamme tuli neljä liigapelaajaa. Raimo Hukka oli minun ensimmäinen valmentajani. Muut pelasivat nuorisomaaotteluita ja itse sain vasta alle 21-vuotiaissa ensimmäiset maaotteluni. Olin vähän jäljessä, mutta se vaati työntekoa ja paljon treeniä, Shala aloittaa. 

Lopulta Antti Muurinen kutsui Shalan takaisin FC Lahteen lainalta tamperelaisen PP-70:n riveistä. Shala sai liigadebyyttinsä syksyllä 2006 Turun Palloseuraa vastaan Hiihtiksellä. Christian Sund teki tilaa Shalalle aivan ottelun lopussa. 

– Sain ottelussa kolme tai neljä pallokosketusta. Lopulta läpimurto tuli kaudella 2008 ja vähän puskista. Se kausi huipentui sitten HJK-otteluun ja pronssiin, ratkaisuosuman iskenyt Shala muistelee. 

Läpimurron jälkeen Shala pääsi kokeilemaan siipiään myös ulkomailla ja maajoukkueessa. Hän oli itsenäistyvän Kosovon maajoukkueessa Sveitsissä pelatussa epävirallisessa maaottelussa. Seurasiirto Turkkiin 2013 ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan ja Shala palasi Suomeen kesken kauden. Hän päätyi auttamaan vanhaa kaveriaan lyhyelle visiitille Ykköseen. 

– Siirryin tammikuussa Turkkiin ja se oli aluksi hyvä kokemus. Ehdin pelaamaan viisi peliä, kunnes minut Lahdesta ostanut päävalmentaja kuoli. Tilalle tullut valmentaja hommasi sitten omat pelaajansa. Yhteensä pelasin 17 ottelua ja lopulta päädyin purkamaan sopimuksen, sillä en ollut uuden valmentajan suunnitelmissa. Samaan aikaan Ilir Zeneli oli PK-35 Vantaan valmentaja ja hän soitti minulle ja pyysi avuksi, sillä he taistelivat putoamista vastaan. Kävin pelaamassa siellä loppukauden ja voitimme ensimmäiset pelimme ja säilyimme, Shala kertaa. 

Shala palasi Lahteen seuraavaksi kaudeksi ja hän oli voittamassa seurahistorian toista mitalia. Hiljalleen Shala löysi itsensä laidalta puolustajan roolista, kunnes vakava polvivamma keskeytti hyvin alkaneen kauden. Shala sai lopulta kuntoutettua itsensä, mutta viimeisellä kaudella pelit jäivät kahteen. Shala kuitenkin kerkesi syöttää ensimmäisessä ottelussa lisäajalla lahtelaisten voittomaalin. Reippaan kasvatti muistelee huippu-uraansa lämmöllä. 

– Nousuvuodet Tommi Kautosen kanssa olivat minulle parasta aikaa. Myös Toni Korkeakunnaksen aikana oli hyviä vuosia ja hän sai joukkueesta kaiken irti. Ilkka Mäkelän kanssa oli yhtä lailla huippuaikaa. Kaudella 2017 minulla oli paljon hyviä pelejä, kunnes polvesta meni eturistiside. Sen leikkaamisessa ja kuntouttamisessa meni pitkään. Sen jälkeen minulla oli neljä hyvää kuukautta ja kuntoutin itseni. Pelasin molemmat IFK Mariehamn -ottelut ja ensimmäisessä ammuin tolppaan. Gaël Etock laittoi sitten paluupallon sisään. Treenasin vielä talvella 2020, mutta sitten korona katkaisi kaiken ja päätin laittaa huippu-uran pakettiin, ainakin toistaiseksi, Shala virnistää. 

Lahtelainen Shala nousi urallaan nopeasti kannattajien suosikiksi ja hänellä ja kannattajilla on ollut erityinen suhde. Ensimmäiset kannustukset hän sai jo toimiessaan pallopoikana. Shala hakeutui nuorena peleissä lähelle kannattajia, kunnes hän esiintyi itse kentällä ja ansaitsi oman kannatuslaulunsa, joka raikuu yhä FC Lahden otteluissa. 

– Muistan, kun olin pallopoikana stadionilla ja potkiskelin maalin vierellä palloa sivuverkkoon. Kerran pallo osuikin tolppaan ja kimposi siitä kentälle. Ja samaan aikaan oli vielä tulossa hyökkäys siihen päätyyn. Juoksin kentälle hakemaan palloa ja kannattajat alkoivat kannustaa, että huligaani kentällä. Lisäksi istuin pienenä aina lähellä FCLK:ta ja kuuntelin heidän laulujaan. Olen urani varella saanut heiltä paljon tukea ja saan vieläkin. Kiitän kannattajia omasta laulustani ja on siistiä, että sitä kuulee vieläkin peleissä, Shala sanoo kiitollisena. 

Urheilu-uran jälkeen Shala käänsi elämässään uuden lehden, mutta jalkapallo on pysynyt legendan elämässä. Jo urallaan esikuvana toiminut Shala haluaa olla omalta osaltaan tukemassa nuoria urheilijoita. Hän valmentaa FC Reippaassa junioreita ja tukee rahallisesti yrityksensä kautta monia lahtelaisia urheiluseuroja. 

– Ryhdyin parturiyrittäjäksi ja perustimme Sporttiparturin. Haluamme Sporttiparturin kautta tukea lahtelaista urheilua ja olla nuorien urheilijoiden matkassa. Koen sen tärkeäksi, että urheilua tuetaan, sillä se pitää ihmisiä hyvällä tiellä, Shala valottaa. 

Drilon Shala valittiin FC Lahden Hall of Fameen FC Honkaa vastaan pelatussa kotiottelussa. Aikaisemmin valitut 16 kunniajäsentä saavat seurakseen unohtumattomia hetkiä tarjonneen legendan, joka kasvoi Kärpäsen koulun kentältä kovalla työllä kansalliseksi tähdeksi. Mies itse pitää valintaa suurena kunniana. 

– Minulla on pitkä ura takana ja paljon hyviä muistoja. Olen otettu valinnastani. Jotain olen ilmeisesti tehnyt oikein, kun pääsen noin kovien jätkien rinnalle, Shala päättää kiitollisena. 

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuvat: Lauri Ilola
Pelikuva: Joppe Survonen