FC Lahden toimistolla arvovaltainen vieras

Peliasut muuttuvat hieman jokainen vuosi, joten Rautiainen hommaa jokaisena vuonna viimeisimmät asut. Lahdesta hänen komeaan kokoelmaan lähtivät FC Lahden kaikki kolme peliasua sukkineen, Lahden Reippaan koti- ja vierasasu, Salpausselän Reippaan vanha pelipaita, FC Reippaan pelipaita ja FC Kuusysin kuluneen kauden pelipaita ja pelisukat.

Rautiainen kertoo, että peliasut ovat muuttuneet vuosien saatossa. Suomessa paitoihin ilmestyivät mainokset 1970-luvulla ja saman vuosikymmenen lopussa mainokset tulivat myös pelishortseihin. Rautiaisen vanhin FC Lahti -asu on vuodelta 2010, jonka hän on saanut vuonna 2011.

– Mainokset muuttuvat aina hieman vuosittain. Myös paitojen merkit muuttuvat. Joillakin seuroilla on toisaalta pysynyt pitkään sama paitamerkki, kuten esimerkiksi Bayern Münchenillä Adidas. Pitkähihaiset paidat ovat vähentyneet. En osaa sanoa, miltä seuralta on eniten asuja, mutta FC Lahti alkaa kärkeä määrissä, Rautiainen aloittaa.

Rautiainen on asunut ja opiskellut aikanaan Lahdessa ja toimistolla istuessaan hän kertoo muistojaan menneistä ajoista Mastokaupungissa. Jalkapallon seuraamisen ohella hän vihelsi Lahdessa asuessaan myös jalkapallopelejä sekä piiri- että juniorisarjoissa. Rautiainen kertoi myös käynneensä 1978 hiihdon MM-kisoja ja ruotsalaisjuhliin päättynyttä 50 kilometrin kuninkuusmatkaa.

– Kerran Salpakankaalla ottelua viheltäessäni yleisö alkoi sotkeutua peliin ja tungeksia kentälle. Annoin ukaasin, että jos yleisön käytös ei lopu, niin ottelu loppuu. Lopulta kaikki meni hyvin. 1970-luvulla ostin Tukholmasta Ruotsin verkkarit Sverige-tekstillä ja se aiheutti Suomessa kadulla kotkotusta. Kävin se päällä myös MM-hiihtoja katsomassa ja minulla oli vain aluelippu. Kävelin verkkarit päällä ja kukaan ei kysynyt minulta lippua ja päädyin pääkatsomoon katsomaan, kun ruotsalainen voitti, Rautiainen nauraa.

Peliasujen ohella Rautiaiselle on tarttunut seuroilta myös paljon muuta futistuotetta. Perinteisten huivien ja pipojen lisäksi hänellä on takkeja, viirejä ja jopa musiikkia. Rautiaisen kokoelmalle ei voi määritellä rahallista arvoa, mutta eipä suuri mikkeliläinen futismies ole siitä luopumassakaan.

”Tapsa” toi myös tuliaisia FC Lahden toimistolle. Muun muassa tämän HJK:n europelihuivin ”Töölön ihmeestä”.

Rautiaisen vuoden takaisen vierailun jutun pääset lukemaan tästä.

Mikäli keräilyhammasta kolottaa, on FC Lahden pelipaitahuutokauppa käynnissä maanantaihin asti. Huutamaan pääset tästä.