FC Lahden pelaajien terveydestä huolehtiminen on yhteistyötä – Terveystalo suuressa roolissa

FC Lahden pelaajien terveydestä ja mahdollisten vammojen hoidosta on tänäkin vuonna vastannut pitkäaikainen yhteistyökumppani Terveystalo. Ennaltaehkäisy on tärkeintä, mutta pitkän kauden aikana kaikilta vammoilta ei silti voi välttyä. Vammojen hoito on lopulta monen toimijan yhteistyön summa.

FC Lahden fysiikkavalmentaja Mika Heino avaa joukkueen vuotta terveystilanteen näkökulmasta. Alkukaudesta terveystilanne oli hyvä, mutta loppukaudesta lahtelaisilla oli hieman epäonnea. Kokonaisuudessaan kausi sujui fyysisellä puolella kuitenkin Heinon mukaan hyvin.

– Alkukausi meni loukkaantumisien suhteen hyvin ja meillä ei ollut mitään isoja vammoja. Loukkaantumisia oli tosi vähän. Ennaltaehkäisyn avulla pääsimme tosi helpolla. Loppukaudesta oli sitten erittäin huonoa tuuria ja pelaajille tuli jalkoihin pieniä murtumia. Meillä oli avauksen pelaajia kaksi tai kolme sivussa tällien kautta tulleiden vammojen ja murtumien takia. Pehmytkudosvammoja ei juurikaan ollut, joten ennaltaehkäisyssä olemme onnistuneet kokonaisuudessaan hyvin, Heino kertoo.

Kun pelaajalle tulee vamma, alkaa hoitoprosessi välittömästi. Se on usean toimijan yhteistyötä, jossa Terveystalolla on suuri rooli. Koko prosessi tähtää siihen, että pelaaja kuntoutuu mahdollisimman pian.

– Ensin lääkäri ja fysioterapeutti tekevät välittömän analyysin siitä, mikä pelaajan loukkaantumisen aste on. Jos tarvitsemme esimerkiksi magneettikuvia, niin pelaaja pääsee välittömästi kuviin, jotta saamme tietää, kuinka paha se vamma sitten on. Sitten fysioterapeutin kanssa mietimme, miten saamme pelaajan pidettyä siinä kunnossa, että hän pystyy palautumaan mahdollisimman nopeasti normaaliin harjoitteluun. Jos vamma on vakavampi, niin ensin on leikkaushoito, joita tänä vuonna emme tarvinneet ja sitten fysioterapeutin kanssa tehtävä kuntoutus. Kaikki tapahtuu yhteistyössä pelaajan toipumisen edistämiseksi, Heino jatkaa.

Valmistautuminen seuraavaan kauteen on omalta osaltaan jo alkanut. Fyysisen kunnon ylläpitämisen lisäksi tärkeää on myös palautuminen, myös mentaalisesti. Joulukuussa joukkue kokoontuu ensimmäisen kerran yhteen harjoittelemaan.

– Pelaajat saavat ohjeistusta, jotta olemme valmiita aloittamaan heti talvikauden alusta. Marraskuussa pelaajilla on tietysti lomat ja jokaisella pelaajalla on yksilöllinen ohjelma, jonka mukaan he pystyvät pitämään kuntoa yllä, mutta myös lepuuttamaan kehoaan ja valmistautumaan tulevaan kauteen. Joulukuussa harjoittelemme noin kolme viikkoa, jonka jälkeen pidämme taas pienen tauon ja pelaajille tulee ohjelmat, jonka mukaan he voivat suorittaa. Talvella on myös tärkeää palautua mentaalisesti, joten sen takia harjoittelu omalla ajalla ei ole talvella pakollista. Pelaajat ovat kuitenkin kasvaneet urheilijoiksi, niin moni tietää jo itse, mitä pitää tehdä, Heino päättää.

FC Lahti kiittää Terveystaloa hyvin sujuneesta kaudesta 2021.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola