placeholder

Eurokuume nousee part. 2

Eurokuume nousee ja Europelien arvonnat ovat edessä jo huomenna.

FC Lahti lähtee Eurooppa Liigan arvontaan ensimmäiseltä kierrokselta sijoittamattomien joukkueiden puolelta ja vastustaja arvotaan sijoitettujen puolelta. Samalla arvotaan myös mahdollinen toinen karsintakierros. Aikaisemmissa arvonnoissa on käytetty painotettua maantieteellistä arvontaa, mutta Euroopan jalkapalloliitto UEFA ei ole vielä paljastanut, onko vastaava maantieteellinen arvonta käytössä myös tänä vuonna. Edellisessä Eurokuume nousee -jutussa käsittelimme muutamaa mahdollista suurseuraa, jotka voidaan arpoa Kuhnureitten vastustajaksi ja nyt siirrämme katseen hieman tuntemattomampiin potentiaalisiin vastustajiin.

Luxemburgin suurherttuakunnasta tulee kaksi mahdollista vastustajaa. Kuusinkertainen mestari FC Déifferdéng 03 ja 21 maansa mestaruutta voittanut F91 Dudelange lukeutuvat pienen maan eliittiin, joskin molempien mestaruuksista osa on tullut hieman erilaisella nimivariaatiolla. Luxenburgin liigassa joukkueet sijoittuivat viime kaudella toiseksi ja kolmanneksi. Molemmat joukkueet ovat kokeneita eurokävijöitä, mutta eivät ole kohdanneet ikinä suomalaisseuroja. Europeleissä Déifferdéngin suurin uroteko on vuodelta 2011, jolloin punapaidat etenivät Eurooppa Liigassa karsinnoista läpi ja haastoivat ennen lohkovaihetta olevalla pudotuspelikierroksella urhoollisesti Ranskan suurseura PSG:n. Viime kaudella joukkue kuitenkin hyytyi ensimmäiselle karsintakierrokselle. Dudelange puolestaan onnistui pudottamaan itävaltalaisen Red Bull Salzburgin 2012.

Färsaarien Havnar Bóltfelag Tórshavn on maansa ainoa sijoitettu joukkue ensimmäisellä karsintakierroksella ja näin ollen mahdollinen eurovastus. HB on voittanut 22 mestaruutta. Joukkueen eurosaavutukset ovat varsin laihat, sillä punamustat eivät ole voittaneet ottelupariaan kuin kahdesti ja 46 euro-ottelusta se on voittanut vain viisi. HB on osunut kahdesti suomalaisseuran vastustajaksi. Tórshavnilaiset kiusasivat kotiottelussaan sekä VPS:a, että Valkeakosken Hakaa, mutta tippuivat molemmista ottelupareista.

Irlannin kahdeksankertainen mestari St Patrick’s Athletic F.C. voitti Irlannin Cupin ja pääsi jälleen europeleihin. Punavalkoinen Pats onkin kokenut eurokävijä, joten sen pisteet riittävät sijoitettujen puolelle FC Lahden mahdolliseksi vastustajaksi. Irlantilaiset voittaneet 48 pelaamastaan europelistä 11 ja pudottaneet esimerkiksi ruotsalaisen Elfsborgin, joka myös on Kuhnureitten mahdollinen vastustaja. Lisäksi Pats on haastanut hyvin eurooppalaisia suurseuroja, kuten Celticiä, Bordeaux’ta ja Hertha Berliniä. Yhteistä Patsille ja FC Lahdelle on se, että molempien paras Eurokausi on tähän mennessä osunut vuodelle 2009.

Europelit arvotaan huomenna 22.6.2015 Sveitsin Nyonissa Suomen aikaan kello 14:00 alkaen. Ensimmäinen kierros pelataan 2.7.2015 ja 9.7.2015.

– Tommi Leirilaakso