placeholder

Duarte Tammilehto siirtyy FC Lahteen

Tammilehto on innoissaan sopimuksen syntymisen myötä.

– Hyvät fiilikset totta kai! Olen itse seuraillut Veikkausliigaa aika tarkasti ja Lahti on ollut joka vuosi kettumainen vastustaja. Viime vuosien saatossa se on saanut myös hyviä sijoituksia Veikkausliigassa. Henkilökohtaisesti ilahduttaa, että pääsen pelaamaan hyvään joukkueeseen, Tammilehto kertoo.

– Yritän omalla panoksella auttaa seuraa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. ”Toke” (Toni Korkeakunnas) ilmaisi suuresti halunsa saada minut Lahteen ja se lämmittää mieltä, Tammilehto jatkaa.

Päävalmentaja Korkeakunnas toivottaakin Tammilehdon tervetulleeksi seuraan.

– Haluttiin keskikentän pelaaja, joka on taitava, mutta myös kovaotteinen. Sitä Duarte on. Hänellä on yksi parhaimmista oikean jalan potkuista, joten tuo myös erikoistilanneosaamista, mikä on ollut vähän hakusessa. Yksi Suomen parhaista kulma- ja vapaapotkujen antajista. Tuo keskikentälle johtajuutta. Meillä on siinä nyt pari kokeneempaa (Aleksi Paananen & Tammilehto) sekä pari nuorta pelaajaa eli uusi brasilialainen ja Mikko Kuningas. Se osasto on hyvillä mallilla, Korkeakunnas iloitsee.

Tammilehdolle on kaavailtu suurta roolia keskeisellä pelipaikalla.

– Duarte tulee keskikentän poliisiksi, käynnistämään peliä ja viemään pelihaluja vastustajalta. Ei vastustajien suosikki, mutta omassa jengissä arvostettu. Joskus nuorempana tuli ylilyöntejä, mutta se johtui siitä, että voitontahto on niin kova. Sitä minä arvostan pelaajassa, Korkeakunnas sanoo.

Viime kaudella Tammilehto edusti IFK Mariehamnia 29 ottelussa ja iski niissä kolme maalia. Kausi päättyi kaksijakoisiin tunnelmiin, kun sijoitus sarjassa ei ollut tyydyttävä (6.), mutta Suomen Cup päättyi puolestaan voitonjuhliin.

– Henkilökohtaisella tasolla minulta aika tasainen kausi. Tein henkilökohtaisen maali ennätyksen. Pelasin jokaisessa pelissä, jos en ollut pelikiellossa. Säilyin aika hyvin ehjänä. Tasapainoinen kausi, mikä huipentui Suomen Cupin voittoon. Olisin odottanut, että oltaisiin päädytty sarjassa korkeammalle ja oltu loppuun asti mitalitaistossa mukana. Cupin voitto oli hieno suoritus ja kruunu kaudelle, Tammilehto miettii.

”Dunkku” viihtyi Marienhamnissa mainiosti parin kauden ajan, mutta nyt oli uusien haasteiden aika.

– Ei siinä mitään sen dramaattisempaa. Loppui sopimus Marienhamnin kanssa ja halusin katsella muita vaihtoehtoja. Marienhamn ei voinut odotella kauaa ja hommasivat siihen toisen pelaajan. Ymmärrän sen täysin, enkä kanna siitä mitään kaunaa. Olen saanut viettää kaksi todella upeaa kautta siellä. Nyt oli uusien haasteiden aika ja olen iloinen, että ne löytyvät Lahdesta, Tammilehto kertoo.

Tulisieluinen keskikentän taistelija sanoo olevansa tavallinen kaveri.

– Pelikentän ulkopuolella olen aika rauhallinen. Olen omistautunut tosi kovasti jalkapallolle. Ammatikseen kun pelaa, niin se pitää tehdä kunnolla. Se näkyy vapaa-ajassa. Olen periksiantamaton kentällä ja todella itsekriittinen. Treeneissä en tykkää, jos tehdään ”vasurilla”. Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Diggaan kalastaa. Siinä se, perusäijä, Tammilehto arvioi itseään.

Tammilehto on tunnettu erityisesti tulisista laukauksistaan, mutta mies on myös erinomainen keskikentän liideri. Hän on valmis ottamaan keskikentällä johtavan pelaajan roolin kantaakseen Lahdessa.

– Luulen, että pystyn omalla roolilla ja tasaisella suorittamisella roolilla nostamaan kanssapelaajien tasoa. Olen tottunut siihen rooliin, että saa vastuuta ja piiskata muita. Yritän aina tehdä parhaani ja minulla on silloin oikeus vaatia sitä myös muilta. Syöttötaitoa ja johtajuutta tulee Lahteen minun mukanani, Tammilehto uskoo.

Tammilehto toivoo pysyvänsä ensi kaudella terveenä ja auttaa joukkuetta niin hyvin kuin mahdollista.

– Haluan jatkaa mihin viime kaudella jäin, pysyä ehjänä koko kauden. Se on kaiken perusta pitkän kauden ajan. Yritän erikoisitilannepelaamista kehittää lisää, jotta Lahti ja kanssapelaajat saisivat nauttia siitä. Yritän olla mahdollisimman isossa roolissa, kun joukkue on hädän hetkellä ja kun menee hyvin. Seuran tavoitteista en osaa sen enempää sanoa. Vihaan häviämistä yli kaiken. En ihan huonoja tavoitteita joukkueella aseta. Lahdella on kuitenkin semmoinen pelaajamateriaali kasassa, että tavoite pitää olla mitalisijoilla, Tammilehto paaluttaa.

Muuttopuuhista tavoitettu Tammilehto ei osaa vielä sanoa löytyykö vakituinen majapaikka pääkaupunkiseudulta vai mastojen juurelta.

– En ole vielä päättänyt. Saa nähdä mikä on fiksuin ratkaisu, Tammilehto sanoo.

Joukkueen rakennus on edennyt hyvässä vauhdissa ja perustukset alkavat olla kunnossa. Muutamia neuvotteluja käydään parhaillaan ja vuodenvaihteen jälkeen näytille on tulossa useampi nuori pelaajaa.

– Näytille tulee puolen tusinaa nuorta omista ja vieraista pelaajista. Puolustukseen tarvitaan pari pelaajaa. Katsotaan vahvistuksia ihan rauhassa muille pelipaikoille. Kohtuullisen hyvä runko on kasassa. Viimeiset hankinnat menevät vähän pidemmälle kuin viime vuonna. Annetaan nuoriso-osastolle mahdollisuuksia talvella. Meillä on 14 valmista liigapelaajaa, se on hyvä lähtökohta, Korkeakunnas kertoo.

– Neuvotteluja käydään parin vanhan kanssa ja lisäksi yhden ulkopuolisen. Niistä kolmesta toivottavasti kaikki tulevat meille. Uskon, että kaksi ainakin, Korkeakunnas päättää.

Tammilehdon sopimuksen myötä FC Lahdella on kasassa ensi kaudeksi kuusitoista pelaajasopimusta.