placeholder

Brasilia-reissu oli onnistunut

FC Lahden päävalmentaja Toni Korkeakunnas, valmentaja Joni Kallioinen sekä seuran nuoret lupaukset Mikko Kuningas ja Paavo Voutilainen olivat tutustumassa brasilialaisen yhteistyöseura Fluminensen toimintaan. Valmentajien reissun kesto oli viikon, pojat olivat matkassa peräti kaksi viikkoa.

Viikko oli kaikin puolin antoisa. Valmennuskaksikko vietti aikaa pääasiassa Fluminensen U-20 joukkueen parissa, mutta myös muut ikäluokat ja edustusjoukkue tulivat tutuiksi.

– Reissu oli ihan loistava! Nähtiin pelejä ja paljon harjoituksia. Paljon oli myös ajatuksenvaihtoa. Puolin ja toisin pidettiin luentoja, missä kerrottiin omista toimintatavoistamme. Molemmat osapuolet löysivät toistensa esityksistä itselleen sopivia toimintamalleja. Lisäksi vedin yhden treenin U-20 joukkueelle. Suurimman vaikutuksen teki ystävällisyys ja aito kiinnostus toisten tekemiseen. Sitä koki olevansa Fluminense-perheen kaukainen serkku, Korkeakunnas hehkuttaa.

– Päivät olivat pitkiä. Aamulla lähdettiin akatemiaan ja illalla tultiin takaisin. Töitähän sinne mentiin tekemäänkin. Viimeinen päivä oltiin sitten turistina Riossa. Käytiin katsomassa Jeesus-patsas ja Maracanã-stadion, Korkeakunnas jatkaa.

Fluminense on yksi Brasilian suurimmista seuroista. Pelkästään sen akatemian vuosibudjetti on nelisen miljoonaa euroa. Fluminensen akatemian kasvatteja ovat mm. Marcelo (Real Madrid), Thiago Silva (PSG), Da Silvan kaksoset Fabio ja Rafael sekä viimeisimpinä Gerson (AS Rooma) ja Kenedy (Chelsea). Seuraava lähtijä lienee maajoukkuerinkiinkin noussut toppari Marlon.

– Tänä päivänä sitä rahaa on ja se näkyy toiminnassa. Hyvin ammattimaista toimintaa ja tiede on vahvasti mukana. Jokaisen pelaajan fyysiset asiat ovat hyvin tiedossa. Pelaajien henkiseen hyvinvointiinkin on satsattu. Akatemiassa on mm. pari psykologia. Suurin osa pojista tulee aika vaikeista olosuhteista. Kova kontrasti olla jalkapalloammattilainen tai elää favelassa, Korkeakunnas kertoo.

Brasiliassa laadukasta pelaajamassaa löytyy ihan eri tavalla kuin Suomessa. Maan jalkapallokulttuuri teki vahvan vaikutuksen Korkeakunnakseen.

– Taso ja kilpailu on siellä erittäin kovaa. Edustusjoukkueeseen ei juuri mahdu enempää kuin 1-2 pelaajaa per ikäluokka. Akatemiasta myydään myös vuosittain pelaajia suoraan eurooppalaisiin suurseuroihin. Tämän hetkisistäkin akatemiapelaajista heillä on tarjouksia mm. Italiasta, Englannista ja Turkista. Lisäksi heillä on tämä kansainvälinen ohjelma, jossa meillä on tärkeä asema. He haluavat pitää huolta omistaan, Korkeakunnas valaisee.

– Jalkapallokulttuuri on siellä koko ajan läsnä. Illalla siellä pelattiin Copacabana beachillä 11 vs 11 tosissaan. Brasilialaisethan ovat hyvin uskonnollisia ja siellä jalkapallo on vähintään toinen uskonto, Korkeakunnas näkee.

FC Lahdessa viime kaudella ihastuttanut Matheus Alves oli konkreettinen esimerkki seurojen välisestä yhteistyöstä. Alves jatkaa Kuhnureiden paidassa ensi kaudellakin.

– Matheus meni Fluminensen akatemiaan 11-vuotiaana. Siellä hänen lempinimensä on Matheus Zito eli ”pikku-Matheus”, ”Toke” hekottelee.

Alvesin kehitykseen ollaan oltu Brasilian päässä erittäin tyytyväisiä.

– Sekin auttaa, että Matheus onnistui ja kehittyi selkeästi. Ajatus on, että kehittyy ensi vuodenkin aikana ja sitten siirtyy isompiin liigoihin, Korkeakunnas miettii.

Marco Manso on ollut avainasemassa FC Lahden ja Fluminensen välisessä yhteistyössä. Hän on Fluminensen akatemian virallinen ja ainoa edustaja Euroopassa.

– Iso kiitos Marco Mansolle! Tekee huikeata työtä. Hän on konsulttina siellä todella arvostetussa asemassa. Ilman Marcoa nämä ovet eivät olisi avautuneet. Olemme tehneet aikaisemminkin töitä yhdessä ja hän tuntee niin Suomen kuin Brasilian kuviot, Korkeakunnas kiittelee.

Kuningas harjoitteli koko viikon Fluminensen U-20 joukkueen parissa ja Voutilainen puolestaan harjoitteli kolmen eri ikäluokan joukkueen kanssa. Kumpikin pärjäsi brasilialaisten vauhdissa mukana mainiosti.

– Pojat tekivät hyvää pr-työtä Suomelle ja FC Lahdelle, he pärjäsivät erinomaisesti, Korkeakunnas kehaisee

Yksi reissun päätarkoituksista oli tarkkailla paria uutta pelaajaa FC Lahden ensi kauden joukkueeseen.

– Kahden pelaajan kanssa on keskusteltu ja toisen tulo on jo varmaa. Tammikuusta lähtien ovat

mukana. Ensi kauden joukkue tulee olemaan nuorekas, innokas ja taitava, Korkeakunnas sanoo.

Kaiken kaikkiaan FC Lahden ja Fluminensen yhteistyö on alkanut hyvin ja jatkoa on odotettavissa.

– Tämä on aitoa yhteistyötä, eikä se jää tähän, Korkeakunnas lupaa.