#äläpelaayksin – Mitä sulle kuuluu? 

Jalkapalloseurojen perustehtäviin kuuluu nuorten vastuullinen kasvattaminen. Syrjäytyminen, yksinäisyys ja kiusaaminen ovat aitoja ongelmia myös Päijät-Hämeessä. FC Lahden, FC Reippaan ja OP Päijät-Hämeen #äläpelaayksin-yhteistyö keskittyy näihin teemoihin kaudella 2023. 

Viime vuonna FC Lahti, FC Reipas ja OP Päijät-Häme järjestivät taloustaitojen vahvistamiseen keskittyneen #äläpelaayksin -tilaisuuden, johon osallistuivat FC Lahti -pelaajapolun pelaajat C-14-ikäluokasta ylöspäin. Illan päätähtenä loisti Pele Koljonen, joka jakoi oman koskettavan tarinansa nuorille uhkapelaamisen kirouksesta ja siitä, miten vaikeuksistakin voi päästä eteenpäin. 

Entisen huippupelaajan Koljosen tarinan yksi opeista oli, että meidän jokaisen vastuulla on kysyä kaverilta ”Mitä sulle kuuluu?”. Tämä on pieni teko, mutta sillä voi olla suuri vaikutus toisen elämään. Yksi pieni kysymys voi tehdä päivästä paremman. 

Syrjäytyminen yhteiskunnalle vakava uhka 

Syrjäytyminen on suuri ongelma. Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen arvion noin 60 000 syrjäytynyttä tai syrjäytymisvaarassa olevaa ihmistä. Tämän hintalappu on yhteiskunnalle sekä yksilölle suuri. 

Osallisuus on yksi tapa torjua syrjäytymistä ja pienentää sen riskiä. Joukkueurheilussa korostuu yhdessä toimiminen, siksi FC Lahden seurayhteisön yksi arvoista on yhteisöllisyys. Jalkapallo vahvistaa sosiaalista hyvinvointia. Euroopan laajuisesti tehdyn UEFA SROI -mallinnuksen mukaan lahtelaisten jalkapalloseurojen perustoiminta ennaltaehkäisee vuositasolla laskennallisesti lähes 50 nuoren syrjäytymisen ja vähentää syrjäytymisriskiä. 

Jokainen ihminen kokee jossain vaiheessa elämäänsä yksinäisyyttä, mutta pitkään jatkunut yksinäisyys ja ulkopuoliseksi jäämisen tunne voivat ajaa ihmisen pahoinvoinnin kierteeseen. Harrastuksien, urheiluseurojen ja jalkapallon merkitys korostuu myös yksinäisyyden torjunnassa. Harrastukset, kuten jalkapallo, tuottaa positiivisia kokemuksia, jotka vahvistavat lapsen ja nuoren itsetuntoa sekä uskoa tulevaisuuteen. 

Vastuu on meillä jokaisella 

Vastuu yksinäisyyden kokemuksen ja syrjäytymisen torjunnasta on meillä kaikilla. Jalkapallo on yleismaailmallinen kieli, jossa taustalla ei ole väliä. Joukkue voi yhtä hyvin kuin sen jäsenet. Hyvinvointi heijastuu pelikentälle ja siksi siitä on tärkeää pitää huolta. Hyvä joukkuehenki auttaa menestymään ja torjuu yksinäisyyttä sekä syrjäytymistä. 

FC Lahti, FC Reipas ja OP Päijät-Häme haastavat kaudella 2023 jokaisen meistä kysymään omalta kaveriltaan: ”Mitä sulle kuuluu?”. Palkinnoksi saa vähintään hyvän mielen. 

Haasteen etenemistä voit seurata somekanavissamme tulevan kauden aikana. Syksyllä jalkapallojunioreille järjestetään tilaisuus, jossa pureudutaan samoihin teemoihin. 

#mitäkuuluu #äläpelaayksin 

OP Päijät-Häme on OP Ryhmän suurimpia osuuspankkeja. Perustehtävän mukaisesti OP Päijät-Häme kulkee asiakkaidensa arjessa edistäen heidän sekä koko toimialueen taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Paikallinen, kotimainen ja asiakkaidensa omistama pankki on palvellut asiakkaitaan ja tukenut ympäröivää yhteisöään jo lähes sadan vuoden ajan. Luodaan yhdessä toiveikkaampaa tulevaisuutta!