placeholder

​Santeri Hostikka – Nuori vastuunkantaja

Hostikalta odotetaan nyt paljon, varsinkin kun tutkapari Jasse Tuominen myytiin valkovenäläiseen FC BATE Borisoviin. Pystyykö Hostikka ottamaan seuraavan askeleen urallaan ja vastaamaan huutoon?

Historia

Vuosikertaa -97 oleva Hostikka syntyi Järvenpäässä ja aloitti opintaipaleensa Kyrölän koulussa. Kuningaslajin pariin hän päätyi neljä vuotiaana. Ensimmäiseksi seuraksi valikoitui luonnollisesti paikallinen JäPS. Ollessaan 10-vuotias Hostikka vaihtoi kuitenkin JäPS:n paidan Pallokerho-Keski-Uusimaan paitaan.

– Seura perustettiin siihen aikoihin. Keravalta, Tuusulasta ja Järvenpäästä kaikki parhaat pelaajat yleensä automaattisesti siirtyivät sinne, vaikkei mitään diiliä ollut, Hostikka valaisee seuravaihdoksen syitä.

Hostikka nousi PKKU:ssa aina miesten edustusjoukkueeseen asti. Kaudella 2015 hän pelasi ensimmäiset pelinsä miesten kakkosessa.

– Vastuuta tuli vaihtelevasti. Olin välillä penkillä ja välillä avarissa. Pärjäsin ihan OK. Välillä tuntui hankalalta ja alkukausi oli vaikea. Loppukaudesta sitten lähti rullaamaan.

Kausi päättyi PKKU:n kannalta harmillisesti, sillä seura tippui sarjaporrasta alemmas kolmoseen. Tuolloin Hostikka päätti katsella muita vaihtoehtoja. Hän oli kuullut FC Lahden järjestävän yhteistyöseurojensa (mm. JäPS, FC Espoo, VJS, PEPO) kanssa testitapahtuman, jossa nuoret pelaajat pääsisivät näyttämään osaamistaan Lahden valmennusjohdolle. Onnistuminen yhteistyötapahtumassa saattaisi taasen poikia mahdollisuuden liigajoukkueessa.

– Pari kaveria oli menossa yhteistyötapahtumaan. Soitin meidän koutsille Panu Turpeiselle, joka tuntee ”Token”. Kysyin Panulta, että olisiko mahdollista mennä sinne. Panu soitti Tokelle ja se oli OK, että menisin pelailemaan. Menin sinne tapahtumaan, pelasin matsin ja sitten pyydettiin tammikuussa treeneihin, Hostikka kertaa.

Pian vakuuttavat näytöt tiskiin laittanut Hostikka kirjoittikin puumerkkinsä seuran tarjoamaan 1+1-malliseen sopimukseen.

Debyyttikausi Veikkausliigassa

Omaan debyyttikauteensa Hostikka on tyytyväinen. Syystäkin. Ennen kauden alkua harva uskalsi odottaa ensikertalaisen ottavan niinkin merkittävän roolin Lahden hyökkäyspelaamisesta, mitä Hostikka kauden edetessä otti ennakkoluulottomilla esityksillään.

– Olihan se siihen nähden ihan onnistunut kausi, mitä odotti. Sai melkein joka pelin pelata avauksessa. Sai paljon vastuuta ja luottoa. Totta kai se maistui hyvältä ja pitää olla tyytyväinen kauteen. Tehoja olisi saanut olla enemmän. Oli paljon paikkoja ja maaleja olisi saanut tulla enemmän. Syöttöjä tuli ihan hyvin. Paljon jäi parannetavaakin myös pelillisesti, Hostikka ruotii.

Kaudella 2015 Hostikalla teki tiukkaa pärjätä miesten kakkosessa. Kaudella 2016 kokeneilla liigapuolustajilla teki tiukkaa pysyä Hostikan kintereillä. Mistä moinen harppaus kehityksessä?

– Itsekin varmaan kehittyi siinä talven aikana niin paljon. Kun pelaa parempien kanssa, niin näyttää itsekin paremmalta. On helpompi pelata, kun vieressä pelaa hyviä pelaajia. Oli pitkä preseason, niin sekin auttoi. Ei tullut ihan puskista kauteen, vaan sai tottua tasoon ja tempoon.

– Kehityin kaikessa vähän. Pelin hahmottaminen ja itseluottamus kasvoi.

Fysiikkapuolella nuoren miehen vartaloon on pyritty menneen talven aikana saamaan entistä enemmän vääntövoimaa.

– Sitäkin ollaan tehty kyllä. Paremmassa kunnossa ollaan kuin viime vuonna tähän aikaan, Hostikka lupaa.

Brasiliassa

Viime syksynä liigakauden päättymisen jälkeen Hostikka sai
mahdollisuuden lähteä tutustumaan FC Lahden yhteistyöseura Fluminensen Akatemian toimintaan yhdessä maalivahti Santeri Pakkasen ja maalivahtivalmentaja Ari Korhosen kanssa.

– Se oli ihan hauska reissu. Oltiin pari viikkoa siellä Fluminensen Akatemiassa. Erilaista futistahan se on. Enemmän katufutista ja pelailua, eikä niin taktista. Paljon ne puhuivat kaikenlaista, mutta en ymmärtänyt siitä mitään. Paljon koutsilla oli asiaa, muttei mitään taktisia treenejä. Hyvä fiilis, että sai kokea tuollaisen mahdollisuuden. Fluminensella on iso akatemia, niin oli siistiä päästä näkemään minkälainen on oman ikäluokan huipputaso.

Mikko Kuningas paljasti omassa haastattelussaan aiemmin, että hänen ja Paavo Voutilaisen reissulla Fluminensessa vuosi takaperin olivat hermot ajoittain kireällä. Santereilla näin ei kuitenkaan ollut.

– Ei ollut hermot kireällä. Naureskeltiin kaikelle, mitä siellä tapahtui. Ensimmäinen aamu oli ihmeellinen. 11 aikaa mentiin sinne ja meidät laitettiin nukkumaan. Joskus kolmen aikaan herättiin siihen, kun vessassamme kävelee joku paikallinen jantteri ja pesee ”Freezerin” hammasharjalla hampaitansa. Ei uskallettu sanoa oikein mitään, mutta ihmeteltiin sitä. Freezer ei ollut varma oliko se sen hammasharja, mutta kun kokeili sen hammasharjaa, niin se oli kyllä ihan märkä. Ei ollut valinnanvaraa, niin hän pesi sillä hampaansa koko matkan ajan.

Omiin vahvuuksiin nojaten

Valitettavan usein nuori lahjakas pelaaja unohtaa vahvuutensa saadessaan näytönpaikan isojen miesten pelissä. Hostikka uskalsi kuitenkin päivästä yksi lähtien luottaa omiin vahvuuksiinsa, meni syteen tai saveen. Tuollainen kertoo tietynlaisesta henkisestä vahvuudesta, mutta Hostikka ei osaa kertoa tarkkaa syytä, mistä se juontaa juurensa.

– Täällä olen saanut sen itseluottamuksen, mutten tiedä mistä se on alun perin tullut. Olen kasvanut ihmisenä ja henkisesti, että uskaltaa kentälläkin tehdä kaikennäköistä.

Suomea on vaivannut jalkapallon puolella pitkään krooninen vaje perinteisistä laitapelaajista, jotka pystyvät ohittamaan vastustajan 1 vs 1 -tilanteessa ja joko toimittamaan palloa boksiin maaliahneille hyökkääjille tai tekemään itse ratkaisun laukauksen muodossa. Vasta viime vuosina tällä rintamalla on alkanut näkyä valoa tunnelin päässä mm. Pyry Soirin, Mikael Soisalon ja Tuomisen kaltaisten pelaajien noustessa parrasvaloihin. Myös Hostikka kuuluu tähän kategoriaan. Joku voisi väittää, ettei suomalainen jalkapallokasvatus takavuosina suosinut tällaisia pelaajatyyppejä.

– En tiedä miksi sellaisia ei ole Suomessa paljoa. Alun perin olen 10-paikan pelaaja. Sitten minut siirrettiin laitaan. Itse olen tykännyt harhautella ja siitä on tullut mieleen, että haluan lähteä harhauttelemaan, jos on mahdollisuus.

Hostikan bravuureihin kuuluu vauhdikas leikkaus laidasta keskelle ja puikkojen laittaminen vastustajalta. Onko miehellä suosikkiharhautusta?

– Se riippuu tilanteesta. Ei osaa sanoa yhtä tiettyä. Perus Zidane on aika hieno, jos tulee paikka. Se on aika helppo, jos onnistuu. Puikkoja tykkään aina laitella. Se on melkein tavoite laittaa joka pelissä puikot. Joka pelissä, mitä muistan, niin on tullut laitettua ainakin yhdet puikot, Hostikka naureskelee.

Onko tulevalla kaudella luvassa uusia harhautuksia?

– Kyllä niitä sitten varmaan tulee, katsokaa sitten kaudella, Hostikka lähettää terveisiä katsojille.

Kumpi tuo enemmän nautintoa, onnistunut harhautus vai onnistunut läpisyöttö?

– Riippuu sekin tilanteesta. Jos syöttää jonkun läpiajoon ja tulee maali, niin totta kai se on parempi, kuin laitat pökät jossain keskialueella.

Kuten aiemmin on jo mainittu, niin Hostikka allekirjoitti alun perin seuran kanssa 1 +1-mallisen sopimuksen. Viime syksynä sopimusta rukattiin uuteen malliin. Nykyinen sopimus pitää Hostikan seurassa kauden 2018 loppuun asti, ellei sopivaa ostajaehdokasta löydy.

– Päädyttiin siihen, kun seura halusi pitää minut vähän pidempään. Silloin aluksi, kun lyötiin sopimus, niin ei silloin ollut hirveästi varaa neuvotella, että millaista palkkaa saa sitten toisena vuotena. Tehtiin uusi vähän parempi sopimus ja oltiin tyytyväisiä tähän.

Viime kauden aikana Hostikkaa kosiskeltiin joidenkin suomalaisten seurojen toimesta, mutta Hostikka ei niille korvaansa letkauttanut.

– En edes harkinnut, vaikka lupailtiin taas vaikka mitä, Hostikka täräyttää.

Viime kauden ajan Hostikka asusti hyökkääjä Fareed Sadatin kämppäkaverina ja hauskaa riitti.

– Se oli ihan mielenkiintoinen vuosi. En ihan aluksi muuttanut sinne. Ei lukenut sopparissakaan, että saisin kämppää.

– Oli ihan kiva, että joku oli seurana siinä. Ei tarvinnut olla yksin ja joku oli heittämässä läppää. Hauskaa oli kun Fareed oli kotona ja silloin kun ei ole ollut, sanotaan näin, Hostikka vastaa virne kasvoillaan.

Nyt Hostikka asuu yksin keskustassa. Vanhaa kämppäkaveria on luonnollisesti tullut vähän ikävä.

– On mennyt hyvin. Totta kai on tullut ikävä Fareedia. On sekin käynyt meillä vähän Fifaa pelaamassa ja Jassekin on käynyt paljon. Porukkaa pyydän mielellään kylään.


Kausi 2017

”Toisen kauden syndrooma” on tuttu termi useimmille urheilua seuraaville. Se voi tarttua joukkueeseen tai yksittäiseen pelaajaan. Mikä on Hostikan rokote moisen taudin välttämiseen?

– Ei saa tyytyä siihen, että oli hyvä kausi ja seuraava kausi tulee helposti. Tekee vaan entistä kovemmin duunia. Haluan tulla liigan parhaimmistoon, se on seuraava tavoite. Ottaa joukkueessa iso rooli ja sillä tavalla taas kehittää itseään, että pärjää taas ensi kaudella.

Eri medioiden ennakkokaavailuissa FC Lahtea on keskimääräisesti kaavailtu keskikastiin. Hostikalla riittää kuitenkin luottoa omiinsa enemmän ja tavoitteena siintää sarjan kärkisijat.

– Lähden luottavaisilla mielin. Meillä on tosi hyvä jengi ja ehkä monipuolisempi kuin viime vuonna. Taistellaan ihan kärkisijoista ensi kaudella. Kun kausi alkaa uskon, että olemme paremmassa tikissä kuin Suomen Cupissa.

Hostikan henkilökohtainen tavoite on kaksinkertaistaa tehojensa määrä ensi kaudella.

– Tehot tuplataan, lähdetään sillä.

Lyhyellä matematiikalla se tekee 8 maalia ja 12 maaliin johtanutta syöttöä. Mies itse ei kuitenkaan laske viime kauden päätöskierroksella vieraspelissä VPS:aa vastaan syntynyttä maalia omakseen, koska Hostikan laukaus muutti suuntaa vaasalaisten puolustajasta. Hetken pohtimisen jälkeen Hostikka viilaa lukemia uusiksi.

– 15 tehopistettä.

Otetaan tämä talteen.

– Joukkueen menestyminen menee kuitenkin omien tehojen edelle, Hostikka lisää.

Talven peleissä Lahti on pelannut ajoittain varsin hyvää jalkapalloa heikohkoista tuloksista huolimatta. Mitään suuria viilauksia itse pelitaktiikkaan ei ole tehty viime kauteen peilattuna, mutta nyt joukkue on sisäistänyt sen paremmin ja joukkueessa tällä kaudella olevat pelaajatyypit pystyvät toteuttamaan sitä paremmin.

– Tietenkin ollaan vielä hiottu ja mietitty sitä. Paljon ollaan tehty, niin se rupeaa selkiytymään. Meillä on pelaajia, mitkä pystyvät paremmin täyttämään roolit, mitä siinä taktiikassa vaaditaan. Ajoittain näytti todella hyvältä, mutta tehot vain puuttuivat. Kyllä siitä tulee tosi hyvä.

Kuhnureiden joukkueesta löytyy vauhtia ja taitoa vaikka millä mitalla, jos Hostikalta kysytään.

– Meidän joukkue on vauhdikas. Laidoilla, kärjessä ja keskikentällä on vauhtia. Myös puolustuslinjassa on tällä kaudella vauhtia enemmän kuin viime kaudella.

Pokemon jahtia ja unelmointia ulkomaan kentistä

Persoonana Hostikka pitää itseään rentona ja vapaa-aika kuluu ystävien kanssa.

– En tykkää ottaa stressiä mistään asioista ja olen aika huoleton. Osaan kyllä nauttia ja ottaa rennosti. Futistakin kun tehdään, niin tehdään rennosti ja kovaa. En ole tosikko enkä suutu helposti, Hostikka kuvailee itseään.

– Frendit ovat Järvenpäässä, mutta olen saanut paljon kavereita myös FC Lahdesta. Niiden kanssa on aina kiva olla ja pleikkaria tulee välillä pelattua. Välillä ehtii sitten moikata perhettä.

Lahteen nuori mies on kotiutunut hyvin. Viime kesänä Hostikan saattoi bongata esimerkiksi Mukkulan rannalta Pokemon-jahdista yhdessä topparilupaus Voutilaisen kanssa.

– Kesällä tämä on siisti kaupunki, satama on nätti. Siellä päin on kiva olla kesäisin. Viime kaudella oli tämä Pokemon-juttu, niin pyörittiin pitkin Mukkulan rantaa. En itse ollut kovin peluri, vaan olin mukana ja aloitin myöhässä. Kovin pelaaja on ehdottomasti Voutilainen, jolle oli unelmien täyttymys, että pääsi pelailemaan sitä, Hostikka paljastaa.

Monen muun nuoren suomalaisen pelaajan tavoin Hostikan tähtäin on asetettu ulkomaille.

– Ykköstavoite on päästä ulkomaille. Johonkin eurooppalaiseen seuraan ja mielellään pelaamaan. Haluan kehittyä ja oppia futiksesta lisää koko ajan, ettei missään vaiheessa kehitys pysähtyisi.

– Englannin Valioliiga on paras. Italiassa ja Etelä-Euroopassa olisi kiva pelata. Tietysti se on tosi vaikeata ja vaatii duunia. Ei ole väliä minne päin lähtee, kunhan se on itselle järkevää. Monessa maassa pelataan hyvää futista.

Esikuvia Hostikalla on useita.

– Yksi tietenkin on Robinho, ehkä vähän yllättävä. Silloin kun hän oli huippuvireessä, niin sitä oli kiva tsiikata. Tietenkin Ronaldinho on yksi ja Neymaria tulee nykyään seurattua paljon.

Kysyttäessä kuka on vaikuttanut eniten jalkapalloilijan uraan, vastaukseksi ei nouse kukaan entinen valmentaja, vaan oma äiti.

– Eniten on vaikuttanut mutsi. Hän on ollut yksihuoltaja ja siinä on ollut paljon duunia, kun on saanut kuskata ympäri Keravaa sekä Järvenpäätä. Hän on iso syy, että olen saanut pelata futista.

Lopuksi Hostikka lähettää terveiset Kuhnureiden ystäville.

– Tulkaa katsomaan koti- ja vierasmatseja. Luvataan, että annamme kaikkemme kentälle ja pelataan niin hyvin kuin pystytään. Tänä vuonna on hyvä aika mennä takaisin kärkeen, Hostikka naulaa.

Vain aika ja pelit näyttävät onko 19-vuotiaasta Hostikasta kannattelemaan keski-iältään 22,5 vuotta olevan joukkueen hyökkäyspeliä harteillaan Veikkausliigan kiivaassa pelitahdissa. Talven pelit lupaavat hyvää, sillä Hostikka on saanut pelaamiseensa lisää tehoja. Varmaa on ainakin se, että vastustajien puolustajille on luvassa hikisiä iltoja ja noloja hetkiä Hostikan pujottelukeppinä tälläkin kaudella.

P.S Kauden 2017 avausottelu SJK:n vieraana päättyi 1-1 –tasatulokseen ja Hostikka urakoi pelissä täydet minuutit. Tehoja ei vielä syntynyt, mutta useammat puikot Hostikka uitti tuttuun tapaansa.

P.P.S Kauden toisessa ottelussa Ilveksen vieraana Lahti pisteet jaettiin jälleen 1-1 -tasatuloksella. Hostikka nousi pelin lopussa vastuunkantajaksi antamalla erinomaisen keskityksen Fareed Sadatin puskemaan loppuhetkien tasoitusmaaliin. Näin on siis tehotilastokin avattu tämän kauden osalta.

Teksti: Miko Heikkinen

FC Lahden kausikortin pääset ostamaan osoitteesta: https://www.seamchip.fi/fclahti/kausikortti
Kausikortteja myytävänä myös FC Lahden toimistolla.