placeholder

​Mikko Kuningas – Luumäen kuningas

Kuinka Kuningas päätyi Lahteen ja mitä hän miettii elämästään? Siihen perehdytään seuraavaksi.

Lapsuusvuodet Luumäellä

– Luumäellä olen saanut kasvaa maalaismaisemissa. On ollut kyllä tilaa riehua veljien kanssa päivät pitkät pihamaalla. Tosi suuri kiitos siitä vanhemmille, on ollut tosi onnellinen lapsuus, Kuningas kiittelee.

Kuningas otti ensiaskeleet jalkapallon parissa ennen kuin edes oppi kävelemään. Isommat veljet roikuttivat Mikkoa kainaloista ja heiluttivat jalkoja pallon suuntaan. Pallokosketuksia kertyi, mutta vielä tuossa vaiheessa ei voinut puhua kovinkaan omatahtoisesta harjoittelusta.

Kuninkaan ensimmäiseksi seuraksi valikoitui paikallinen LuPo eli Luumäen Pojat, kun hän oli noin 6 – 7-vuotias. Kymmenen vuotiaana Kuningas siirtyi aluksi kaksoisedustusluvalla ja myöhemmin kokonaan Lappeenrantalaiseen PEPOon.

– Pelasin futsal-turnauksessa lähipiirien joukkueiden kanssa. PEPOsta tultiin kysymään, että olisiko kiinnostusta tulla talvisin harjoittelemaan kaksi kertaa viikkoon. Siitä se lähti etenemään.

Kuningas kulki Lappeenrantaan harjoituksiin vanhempiensa kyydissä. Kilometrejä kertyi mittariin vuosien varrella mojova määrä.

– Luumäeltä tulee Lappeenrantaan 40 kilometriä yhteen suuntaan. Kun alkaa miettimään, että seitsemän vuotta on käynyt siellä, ja mitä vanhemmaksi tuli, niin sitä enemmän oli treenejä. Ei sitä ole osannut ajatella, että minkälaisen määrän kilometrejä minua on saanut kuskata. Siitäkin iso kiitos vanhemmille, muuten ei olisi ollut mahdollisuutta siihen, Kuningas sanoo.

Kuningas nousi PEPOssa miesten joukkueeseen, joka pelasi kolmosdivisioonassa. Siellä hän debytoi 16-vuotiaana ja pelasi yhden kauden ennen siirtoaan FC Lahteen.


Aika Lahdessa

Kuningas aloittaa Kuhnureissa kolmatta kauttaan. Siirto nimenomaan Lahteen ei ollut alusta asti selvää, sillä lähempää olisi löytynyt toinenkin liigaseura eli MYPA. Myllykoskella alkoi tuolloin kuitenkin olla jo vakavia taloushuolia ja lopulta seura ajautui konkurssiin.

– Loogista olisi ollut siirtyä Myllykoskelle. Oli puhetta, että pitää ottaa se askel eteenpäin ja olisihan se hyvä päästä liigaorganisaation mukaan. Sinne olisin varmasti mennytkin, mutta sitten se rupesi kuulostamaan hankalalta ja alkoi vaikuttamaan siltä, ettei se olisikaan paras mahdollinen vaihtoehto. Tuli puhetta, että Lahteenkin olisi mahdollista avautua paikka. Sitä ei tarvinnut kauaa miettiä. Se oli aika helppo valinta loppujen lopuksi, Kuningas taustoittaa siirtoaan.

– Ei ole siirtoa tarvinnut katuakaan, Kuningas lisää.

Mitään sopeutumisvaikeuksia kaupunkiin tai yksinelämiseen ei Kuninkaalla ollut.

– Olin puolitoista vuotta asunut yksin ennen tännekin muuttoa. Pääsin heti hyvin mukaan ja tunsin joitain jo entuudestaan.

Kuningas ei aluksi mahtunut pelaamaan liigajoukkueessa ja hän keräsi kokemusta kakkosessa pelanneessa Lahti Akatemiassa. Nuorukainen kehittyi suurin harppauksin ja otti Akatemian keskikentällä suurta roolia. Jyrkkä kehityskäyrä ei jäänyt huomaamatta valmennusjohdossa. Toni Korkeakunnas nimesi ennakkoluulottomasti Kuninkaan 19.07.2015 avauskokoonpanoon kotiotteluun Ilvestä vastaan, eikä liigadebyytti olisi voinut sujua juuri paremmin. Kuningas pelasi keskikentällä kokeneen liigapelaajan elkein ja onnistui toisen puoliajan alkajaisiksi laukomaan komean 2-1 -maalin ohi Mika Hilanderin. Lahti voitti pelin lopulta lukemin 3-1.

– Ainut mitä muistan pelistä on se kamerakuva, mitä pelistä on kuvattu. Pelin ihan alussa, kun Ilves pyöritti palloa omassa päässä, niin kerkesin omassa päässä ajatella, että onko tämä nyt Veikkausliigaa. Olen mennyt ihan sumuun ja löytänyt jonkinlaisen flow-tilan siinä, Kuningas muistelee jälkikäteen ”unohtumatonta” liigadebyyttiään.

Unelmadebyytin jälkeen Kuningas sai loppukauden ajan vaihtelevasti peliaikaa liigajoukkueessa pelaten lopulta yhteensä kymmenessä liigaottelussa ensimmäisenä liigakautenaan.

Fluminense FC

FC Lahti oli juuri aiemmin samana vuonna aloittanut yhteistyön brasilialaisen suurseura Fluminensen kanssa. Yhteistyön hedelmällisin tuote ensimmäisenä vuotena oli Brasiliasta Lahteen lainalle saapunut Matheus Alves, joka löi itsensä toden teolla läpi Veikkausliigassa, ja oli lopulta lahtelaisten kauden paras maalintekijä.

Pelaajaliikenne ei ollut vain Lahteen päin, vaan alkutalvesta 2015 Lahdesta Brasiliaan lähti neljän hengen ryhmä tutustumismatkalle. Tuohon ryhmään valittiin päävalmentaja Toni Korkeakunnaksen ja valmentaja Joni Kallioisen lisäksi onnistuneen ensimmäisen liigakauden siivittämänä Kuningas sekä lupaava toppari Paavo Voutilainen.

Tuolta reissulta Kuninkaalla on hauskoja muistoja.

– Ihan mielenkiintoinen reissu, näki vähän mitä siellä tehdään. Paavon kanssa on hauskoja juttuja jäänyt sieltä parista viikosta, mitä jaksetaan kertoa vieläkin. Oli niin kuuma asunto ja siellä oli välillä hermo kireällä molemmilla, Kuningas avaa.

Kuningas onnistui reissulla tekemään vaikutuksen paikallisiin siinä määrin, että lopulta Fluminense olisi halunnut Kuninkaan lainasopimuksella riveihinsä kesästä 2016 lähtien. Siirto lyötiin lukkoon keväällä 2016 ja valmisteluita alettiin tekemään. Kuninkaan oli tarkoitus pelata alkukausi Lahden mukana ja lähteä sitten Brasilian auringon alle. Kaikki ei mennyt kuitenkaan niin kuin strömsössä, vaan lopulta siirto kariutui kokonaan. Fluminense olisi edelleen halunnut Kuninkaan riveihinsä elokuun alusta lähtien, mutta hänellä ei olisi ollut pelilupaa ennen tammikuuta 2017 myöhästyneiden paperiasioiden takia.

Ketuttiko?

– No joo. Sitä oli keväästä asti suunniteltu ja sen suhteen oli jo tehty päätöksiä sekä valmistauduttu. Otin peleistä ja treeneistä taukoa, kun valmistauduin sinne lähtöön. Tuollainen asia, mihin ei pysty itse vaikuttamaan, niin harmitti sen puoleen. Varmasti olisi voinut olla hyvä reissu, mutta olisi voinut olla huono reissu. Ei voi tietää, Kuningas pyörittelee.

– En halunnut lähteä vain harjoittelemaan. Halusin pelata pelejä ja näin parhaaksi, etten lähde.

Tuolloin seurat ja pelaaja sopivat, että asia jätetään auki ja siihen palataan myöhemmin. Toistaiseksi asia ei ole kuitenkaan edennyt mihinkään, eikä todennäköisesti enää etenekään.

– Omasta puolestani voin sanoa, etten enää tarttuisikaan siihen. Se ei olisi oman kehitykseni kannalta parasta. Keskityn tekemään asioita täällä.

Kausi 2016 & 2017

Kuningas sai viime kaudella vastuuta yhteensä 25 ottelussa ja onnistui tekemään niissä kaksi maalia sekä antamaan kaksi maaliin johtanutta syöttöä. Hän ei kuitenkaan onnistunut tekemään lopullista läpimurtoa liigan parhaimmistoon. Jonain iltana Kuningas saattoi kuulua kentän parhaimmistoon, mutta toisena iltana hän taas katosi kuvasta.

Kuningas myöntää, ettei viime kausi ollut paras mahdollinen.

– Oli tosi vaihteleva suoritustaso, Kuningas toteaa.

Viime kaudella Fluminense-kuvio vei väkisinkin ajatuksia muualle, mutta Kuningas ei halua pelkästään piiloutua sen syyn taakse.

– Voi aina löytää kaikenlaisia selityksiä. Päällimmäiseksi mitä oppi, niin omatoimisen harjoittelun oikea määrä. Mihin aikaan ja minkälaista kuormitusta hakee sillä. Tuli välillä innostuttua liikaa neppailemaan ja se aiheutti sitä, ettei ole ollut aina ihan freeseimmillään peleissä. Tärkeää olisi, että saisi hyvän ja huonon päivän eron pieneksi.

Tulevalla kaudella Kuningas odottaa itseltään paljon. Hän on valmis nousemaan keskikentällä joukkueen vastuunkantajiin.

– Olen valmis siihen. Ehdottomasti haluan olla vahvassa roolissa ja ottaa askeleen myös itsekin eteenpäin. Päästä omalla tasaisuudella näyttämään, että pystyy päivästä toiseen pelaamaan hyvällä tasolla.

Lahdella on kasassa nuori joukkue, jota on höystetty muutamalla täsmähankinnalla, kuten Hendrik Helmkellä ja Igor Jovanovićilla. Kuningas luottaa joukkueen menestymismahdollisuuksiin.

– Hyvät odotukset sen suhteen. Meillä on hyvä joukkue kasassa ehdottomasti. Painetaan kevät hyvin hommia, niin se näkyy varmasti kesällä, että ollaan tehty asioita oikein.

Joukkue pääsee maaliskuussa leireilemään Espanjaan Salouhun seuran sponsoreiden mahdollistamana. Vastaavanlaista leiritystä ei ole ollut mahdollista järjestää vuosikausiin. Kuningas näkee leirin erittäin tärkeänä joukkueen hitsaamiseksi yhteen.

– Muistan, että Lappeenrannassa meillä oli parisen kertaa tuollainen B-junioreissa. Olen huomannut, että sillä on paljon positiivisia vaikutteita joukkueen toimintaan ja kemiaan. Yllätyin. En ollut aluksi uskoa, että päästään leirille. Tosi hieno juttu!

Kuningas – Mies nimen takana

Pukukopissa Kuninkaalta irtoaa juttua. Eri asia on, että onko se hyvää vai huonoa.

– Tuntuu, että siellä on melkein aina hauskaa. Itsellä on aika hauskaa, mutta kaikilla muilla, jotka vieressäni istuu, niin ei niin hauskaa. Pahoittelut heille. Saatan olla tunnettu huonoista jutuista ja vitseistä.

– Pyrin aika positiivisesti ottamaan joka päivä, ettei tarvitsisi hirveästi surkutella ja voivotella asioita, Kuningas kertoo elämänasenteestaan.

Minkälaista arkea nuori urheilija elää?

– Jos ottaa sellaisen kahden harjoituksen päivän, niin siinä aika aikaiseen herätykset ja hyvät aamupalat. Sitten treeneihin ja sieltä syömään. Sen jälkeen mahdollisesti kuuntelee musaa tai lukaisee kirjaa, yleensä siihen ei löydy aikaa. Sitten suoraan toisiin treeneihin. Treenin jälkeen mahdollisimman nopeasti syömään, Kuningas kertoo.

– Illalla alkaa sitten jo miettimään sitä nukkumaanmenoa ja lihashuoltoa. Tällaista rokkarin elämää tämä on, Kuningas nauraa.

Kuningas nauttii tämän kaltaisista rutiineista täysin siemauksin.

– Kuulostaa aika ankealta ja tylsältä, mutta tykkään pelata ja urheilla, niin hyvähän se on, että päivät ovat täynnä sitä.

Sukunimi ”Kuningas” ei mene ihan samaan kategoriaan kuin perinteiset ”Virtanen” tai ”Aaltonen”. Se on erikoinen ja jopa mahtipontinen sukunimi. Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijalle eli lahtelaislähtöiselle Jari ”Kuningas” Litmaselle on pystytetty patsaskin Kisapuistoon.

Kun Kuningas siirtyi nimenomaan Lahteen, tiesi hän, että kuittailua on luvassa.

– Olihan se mielessä, että kyllähän se sukunimi pitää nyt vaihtaa, Kuningas nauraa.

– Ihan samalla tavalla olen ylpeä sukunimestä kuin kuka tahansa muukin. En lähtisi vaihtamaan. Täällä on muuan ”Kuningas”, joka ihan ansaitusti on saanut lisänimensä. Minä en ole mahtanut mitään, se on vain lyöty minulle. Ei ole mitään vertauksia ollut Litmaseen enkä kaipaakaan sellaisia. Sen verran iso pelaaja kyseessä, että jos rupeisi vertailemaan, niin romuttuisi itsetunto aika äkkiä.

Lempinimiä on matkan varrella tarttunut jonkin verran, mutta niistä ”Kunkku” on ehdottomasti yleisin käytetty.

– Luumäellä ehkä enimmäkseen jotain muuta, mutta muuten enimmäkseen sitä ”Kunkkua” kuulee. Luumäellä veljet ovat olleet, niin isoin veli saanut sen ”Kunkku” -lempinimen. Mikoksikin on kutsuttu. Se ei satuta, vaan kuulostaa omaan korvaan todella hyvältä, Mikko hymyilee.

Kuninkaan Cheek-imitaatio katsottavissa ajassa 3:10

Rap

Kuningas tiedetään rap-musiikin ystäväksi. Pelkästään kuuntelutasolle suhde räppiin ei ole jäänyt, vaan Kuningas on muutaman vuoden verran tehnyt omia sanoituksia.

– Aika perinteinen räppärin elämänkaari minulla olisi. Olen syntynyt maalla ja tullut oikein onnellisesta perhe-elämästä, Kuningas hekottaa.

– Olen kirjoitellut kaikenlaisia biisejä, mutta aina meinaa mennä riimittelyyn. Joskus kolme vuotta sitten kaveri vaan sanoi, että kirjoitahan joku biisi. Tykästyin siihen, että tämähän on hauskaa. Sen jälkeen on vihko ollut aina mukana.

Näyte Kuninkaan rap-taidoista nähtiin pari vuotta sitten FCLahtiTV:n videopätkässä, kun Kuningas esitti kameralle Cheek-imitaationsa.

– Se on vähän jäänyt. Ihan hyvä sekin, että siitäkin on päässyt irti. Pysyy äänikin melkein normaalina, Kuningas heittää.

Eniten Kuningas kuuntelee Huge L:n tuotantoa.

– Kyllä aluksi varmaan tuli niitä kuunneltua, mitä radioissa pyörii. Välillä joltain olen kuullut uuden biisin ja päässyt tutustumaan niin sanottuun underground musiikkiin. Huge L on se, mitä ehkä eniten kuuntelen. Tykkään sen musiikista ja kuuntelen melkein missä tilanteessa vaan. En pidä itseäni muusikkona, että pitäisin jotain muusikkoa esikuvana. Tämä on ajanvietettä, mitä tulee tehtyä silloin tällöin.

Kuningas on myös äänittänyt pari omaa kappalettaan.

– Olen jäänyt vähän kiinni siitä, että olen nauhoitellut joitakin. Se on vähän tuollaista karkeata puuhailua. Olisi hauska tehdä loppuun asti joku biisi. Jos joskus kasassa olisi tarpeeksi biisejä niin albumikin, mutta en ota siitä stressiä.

Tulevaisuus

Kuningas täyttää ensi kesänä vasta 20 vuotta, joten parhaat pelivuodet ovat vielä kaukana edessäpäin. On vaikea arvioida, mihin asti Kuninkaan siivet tulevat kantamaan. Seuraavat pari kolme vuotta ovat kriittiset. Mikäli Kuningas pystyy vakiinnuttamaan suoritustasonsa korkealla ja saa tuotua pelaamiseensa myös tehoja, ottajia luulisi ottavan isommistakin sarjoista.

Viiden vuoden päästä Kuningas haluaa nähdä itsensä ulkomailla.

– Haluan nähdä itseni ulkomailla pelaamassa ammatikseni, mutta haaveilu ei oikein sovi itselle. Sitä haluaa pysyä realistisena ja tehdä päivä kerrallaan töitä.

Hollanti on tullut Kuninkaalle tutuksi maaksi jalkapallon kautta ja joku kaunis päivä siellä olisi mukava harjoittaa jalkapallon pelaajan ammattia.

– Hollannissa on tullut pienestä pitäen käytyä jalkapallon mukana. Siellä on ollut leiriä ja viikon tutustumisia. Olen tykästynyt hollantilaiseen jalkapalloon ja se olisi hienoa, jos sinne pääsisi.

Vielä toistaiseksi Kuninkaan edesottamuksista saadaan kuitenkin nauttia Suomen rap-musiikin pääkaupungissa.

Teksti: Miko Heikkinen

Kuvat: Juha Tamminen & FCLahtiTV