​Mikko Hauhia – Hall of Fame #16 haastattelu

Viime talvena uransa päättänyt Hauhia on hiljalleen sisäistänyt lopettamisen ja elämä urheilu-uran jälkeen on uomissaan. Hän ei ole vielä kerennyt täysin miettimään komean uransa ainutlaatuisuutta, mutta on silti tyytyväinen uraansa, jonka aikana hän voitti kaksi Suomen mestaruutta, nousi kaikkien aikojen seitsemänneksi eniten pelanneeksi pääsarjapelaajaksi ja FC Lahden kaikkien aikojen eniten virallisia otteluita pelanneeksi pelaajaksi. Hauhian ura alkoi Reippaassa, josta hän nousi FC Lahteen farmijoukkue FC Pallo-Lahden kautta. Hän kävi voittamassa HJK:sa kaksi mestaruutta ja pelasi myös Tanskassa ennen paluutaan Lahteen vuonna 2011. Lahdessa alkoi myös komea 202 perättäisen ottelun putki, joista Hauhia pelasi 185 perättäistä täyttä ottelua putkeen.

– Minulla on normiarki ja työt jatkuneet normaalisti pelien loputtua ja hyvin tällaiseen uuteen elämänrytmiin on jo tottunut. En voi kieltää, etteikö keväällä Veikkausliigan alkaessa olisi vielä tehnyt mieli olla kentällä, mutta tästäkin huolimatta koen lopettaneeni pelaamisen juuri oikeaan aikaan. Nyt on elämässä aikaa ja tilaa uusille mielenkiintoisille asioille, Hauhia aloittaa.

Hauhia kokee, että hänen urallaan ei jäänyt jossiteltavaa. Hän pystyi itse vaikuttamaan uransa valintoihin ja lopettamaan omilla ehdoillaan. Hauhia kokee myös, että hän saavutti kohtalaisen hyvin oman potentiaalinsa.

– Nyt kun katsoo kuluneita vuosia, niin voin olla tyytyväinen siihen, miten kaikki meni Reippaan junnuvuosista viimeisiin peleihin asti. Ei ole tarvetta jossitella mitään, vaikka tietysti useampanakin vuonna menestyminen ja mitalisijat olivat harmittavan lähellä. Koen myös, että näiden vuosien aikana saavutin oman potentiaalini jalkapalloilijana ihan kohtalaisesti. Lisäksi olen aina pystynyt vaikuttamaan oman urani suuntaan, eikä esimerkiksi loukkaantumiset tai muut ulkopuoliset tekijät olleet ohjaamassa tai määräämässä valintojani uran aikana. Ja tietysti siitä olen iloinen, että pääsin lopettamaan pelaamisen juuri Lahdessa omilla ehdoillani, Hauhia toteaa.

Pitkän linjan fclahtelaisena Hauhia pääsee komean Hall of Fame -rivistön jatkeeksi. Hän on ollut lähes jokaisen Hall of Fameen jo nostetun kanssa työskentelemässä samaan aikaan kopissa tai kentällä. Omaa valintaansa Hauhia pitää hieman yllättävänä.

– Valinta tuli hieman yllättäen. Tämä on äärimmäisen hieno kunnianosoitus ja otan sen ilolla vastaan. Arvostan suuresti valintaa ja kun katsoo nimilistaa, on se täynnä hienoja ihmisiä ja kovia meriittejä. Suurimman osan kanssa olen toiminut samassa joukkueessa ja tiedän miten mahtavia ihmisiä he ovat. On kunnia päästä tällaiseen joukkoon mukaan, Hauhia kertoo.

Hauhia on kulkenut pitkän matkan lahtelaista jalkapalloa. Maailma ja jalkapallo ovat muuttuneet sinä aikana paljon. FC Lahti on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisella jalkapallokartalla ja noussut taistelemaan menestyksestä.

-Siitä kun 2003 pelasin ensimmäisen pelin FC Lahdessa, ovat jalkapallo ja urheilumaailma toimintaympäristöineen muuttuneet ja FC Lahti on elänyt onnistuneesti muutoksissa mukana. Vuonna 2003 FC Lahti oli nuori seura ja nyt se on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa jalkapallossa ja profiloitunut varteenotettavaksi menestyjäksi Veikkausliigassa, Hauhia päättää.

Kahden Suomen mestaruuden, 416 Veikkausliiga-ottelun ja muiden ennätysten lisäksi Hauhia kuuluu siihen harvalukuiseen joukkoon, jotka ovat pelanneet FC Lahden paidassa samaan aikaan kentällä veljensä kanssa. He olivat yhtä aikaa kentällä muun muassa Liigacupin otteluissa IFK Mariehamnia, HJK:a ja FC Honkaa vastaan talvella 2006 ja sen lisäksi muutamassa harjoitusottelussa.

Mikko Hauhian meriitit, asenne niin kentälle kuin sen ulkopuolella ja peräänantamattomuus ovat poikkeuksellisia suomalaisessa urheilussa. Hänen esimerkillinen johtajuutensa joukkueessa on ollut Lahden menestyksen kulmakiviä. Mikko Hauhia ansaitsee paikkansa legendojen joukossa!