placeholder

​Markus Kangasvieri FC Lahden fysioterapeutiksi

Kangasvieri valmistui talvella 2016 fysioterapeutiksi Lahden Ammattikorkeakoulusta. Sitä ennen hänellä oli pohjalla Vierumäen Ammattikorkeakoulussa suoritettu liikunnanohjaajan tutkinto. Hän on työskennellyt fysioterapeuttina koripallon nuorisomaajoukkueissa sekä Lahti Basketballissa.

– Olen kotoisin Pohjanmaalta ja asunut vähän joka puolella. Oma lajitausta on pesäpallo. Pohjanmaalla lajivalinta oli luonnollisesti paini tai pesäpallo ja pesäpallo oli hauskempaa niistä kahdesta, Kangasvieri nauraa.

Kangasvieri hoiti fysioterapeuttiopintonsa alta aikayksikön. Hän nimittäin onnistui valmistumaan vuoden etuajassa.

– Kiire iski loppuvaiheessa. Ihan snadisti oli hyväksi lukuja ja sanotaan, että meni yöhommiksi viimeinen syksy. On ollut hyvä tuuri, että olen päässyt duuniharjoitteluja tekemään kesien aikana oikeissa töissä.

Miten mies päätyi Poutiaisen seuraajaksi?

– Tehtiin opinnäytetyö parini kanssa joukkueelle. Se meni ilmeisen hyvin. Paljon oli Tonin (Huuhka) kanssa keskusteluja fysiikasta. Kun ”Pode” päätti keskittyä yritykseensä, niin Toni soitti minulle. Kun sain koripallon ja tämän osumaan yhteen, niin homma oli sillä selvä.

– ”Pode” piti minulle pikakoulutuksenkin. Jos tulee uutta kyseltävää, mitä ei ole tullut vastaan, niin olen yhteydessä häneen.

Kangasvieri mainitsee tekonurmialustat suureksi riskitekijäksi loukkaantumisille. Myös kapea pelaajarinki asettaa omat haasteensa.

– Varsinkin nyt, kun on aika kapea rosteri, niin 1 – 2 loukkaantumista kuormittaa muita aika reilusti. On huikeaa, että meillä on täysipäivänen fysiikkakoutsi. Pitkällä preseasonilla olisi tärkeää, että saisi pidettyä rasituksen maltillisena. Pitää nähdä oikea hetki milloin ottaa pelaaja syrjään treeneistä ja milloin on niin pientä vammaa, ettei se siitä pahene rasituksessa, Kangasvieri kertoo.

Pelaajisto on Kangasvieren mukaan tällä hetkellä hyvässä kunnossa, vaikka rankka harjoituskausi hieman näkyykin. Erityisesti pelaajien nopeusominaisuudet ovat parantuneet viimeisen vuoden aikana.

– Vertailin ja katselin tuloksia vuosi takaperin, niin jätkille on saatu nopeutta selkeästi lisää. Siinä mielessä fysiikka on parempi, mitä aikaisemmin.

– Meidän tiimi on kehittynyt kuormituksen seuraamisessa sekä harjoitusmäärän- ja tehon optioimimisessa, Kangasvieri kehuu.

Kangasvieri lupaa tuoda mukanaan uutta lähestymiskulmaa pelaajien harjoitteisiin.

– ”Pode” oli oikea spesialisti jalkojen suhteen. Koripallon puolelta olen monelta hyvältä valmentajalta ja fyssarilta saanut harjoitteita, mitä ei ole käytetty jalkapallon kanssa niin paljon. Liikunnanohjaaja koulutuksen puolelta tulee liikkeen analysointi ja opettaminen. Loukkaantuneille pelaajille tulee varmasti sellaisia treenejä, mitä ei ole aikaisemmin jalkapallon parissa niin paljon tehty.

Teksti: Miko Heikkinen

FC Lahden kausikortit osoitteesta: https://www.seamchip.fi/fclahti