​Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti valmiina Galatasarayn kaatoon

On kulunut paljon aikaa, kun FC Lahden silloinen päävalmentaja Juha Malinen vaihtoi Kisapuistossa viimeisiksi minuuteiksi kentälle nuoren Onuray Kösen. Paria viikkoa myöhemmin Köse pelasi Lahden paidassa jo toisen liigaottelunsa Vaasassa. Molemmilla kerroilla tilaa sai tehdä Loorents Hertsi. Vaasassa Köse oli syöttää maalin Rafaelille, mutta poikkeuksellisesti brassikärki ei osunut avopaikasta.

Seuraavalla kaudella jalkapalloilevaan veljessarjaan kuuluva Onuray pelasi vielä toiset kaksi liigaottelua. Köse sai myös kauden päätteeksi kaulaansa Veikkausliigan pronssimitalin. Suomessa Köse pelasi myös Mikkelin Palloilijoissa, FC Lahti Akatemiassa ja Lahden Reippaassa. Tammikuussa 2019 Köse oli erikoisen valinnan edessä.

– Olin Turkissa testeissä ja sieltä lupailtiin siirtoa kesällä. Toisena vaihtoehtona minulla oli hakea pelipaikkaa liigasta tai Ykkösestä. Valitsin ja pelasin Reippaan kanssa alkukauden. Pelit menivät hyvin ja sitten tuli mahdollisuus lähteä Turkkiin, johon tartuin, Köse valottaa siirron taustoja.

Nyt Kösellä on menossa toinen kausi Istanbulin ja Kocaelin rajalla kotiaan pitävässä Darıca Gençlerbirliğissa. Seura panostaa nuoriin pelaajiin ja on hyvä näyteikkuna kohti suurempia kenttiä. Kösen rooli joukkueessa on kasvanut koko ajan.

– Tämä on Kocaelin kuntaseura. Istanbulin ytimeen tästä on matkaa noin 45 minuuttia. Seuramme on hyvä nuorille pelaajille. Peleissämme käy paljon pelaajatarkkailijoita katsomassa pelaajia. Meillä on nuori joukkue ja seura tahtoo kehittää ja myydä pelaajia ylemmäs. Ensimmäinen vuoteni meni totutellessa, mutta nyt olen päässyt suurempaan rooliin. Olen ollut usein avauksessa. Meidän pelimme ovat nyt lähteneet kulkemaan, sillä olemme voittaneet neljä liigaottelua putkeen ja sen lisäksi kolme ottelua Cupissa, Köse kertoo.

Hyvät otteet Cupissa veivät Darıca Gençlerbirliği Turkin Cupin viidennelle kierrokselle. Perheensä tavoin Fenerbahçen kovana kannattajana tunnettu Onuray Köse jännitti arvontaa yhdessä joukkuekavereidensa kanssa. Vastustajaksi arvottiin kuitenkin Fenerbahçen verivihollinen Galatasaray, joten myös Köse joutuu valmistautumaan hieman erilailla tulevaan otteluun.

– Toivoin tietysti Fenerbahçea vastustajaksi. Katsoimme arvonnan seuran treenikeskuksen olohuoneessa ja onhan tässä nyt huikeat fiilikset. Me pelaamme kolmosdivarissa ja pääsemme pelaamaan yhtä Euroopan suurimmista seuroista vastaan. Kun pääsemme jatkoon, niin eiköhän se Fenerbahçekin tule vastaan, viimeistään finaalissa. Olemme harjoitelleet tiivistä puolustamista ja teräviä vastaiskuja. Pääsemme pelaamaan ilman paineita ja lähdemme nauttimaan ottelusta. Tämä ei ole ihan jokaviikkoista. Itseni pitää valmistautua hieman eri tavalla, etten ota punaista heti alussa, Köse nauraa.

Turkkilaisessa jalkapallossa tunteet ovat usein pinnassa ja useat Turkissa pelanneet suomalaispelaajat ovat kertoneet uskomattomia juttuja maan jalkapallosta. Myös Köse on saanut hämmästyä muutamaan otteeseen.

– Viime vuonna odottelimme paikallismatsissa pelaajatunnelissa, että pääsemme kentälle lämmittelemään. Yksi meidän pelaajistamme lähti juoksemaan kentälle, niin vastustaja löi häntä nyrkillä vastapalloon. Sitten molemmat joukkueet ottivat yhteen ja yhtäkkiä tunnelissa oli yli 30 poliisia. Suomalaisena sain vähän katsoa, että mitä ihmettä täällä tapahtuu. Stadionin ulkopuolelta vaihtopenkeille on myös lentänyt äänipommeja ja kiviä. Ihan sellaiseen ei ole Suomessa tottunut, Köse muistelee.

Tiistain Cup-ottelussa Köse ei pääse nauttimaan täydestä stadionista, sillä rajoitusten takia Turkissa ottelut pelataan pääosin ilman suurta yleisöä. Lahtelaispeluri pääsee silti mahdollisesti kohtaamaan Euroopan huippuja, sillä Galatasarayn riveissä pelaavat muun muassa kolumbialaistähti Radamel Falcao, urugualaismaalivahti Fernando Muslera ja entinen Barcelona-tähti Arda Turan. Kösen joukkueen sisällä on puhuttu hieman paitojen vaihdosta tähtipelaajien kanssa ottelun jälkeen, mutta Köse itse ei ole asiasta vielä niin varma.

– Jos vaihtaisin itselleni Galatasarayn paidan, niin veikkaan, että veljeni eivät enää puhu minulle ja isäni ei päästä enää kotiin, Köse päättää nauraen.

Kösen ja hänen edustamansa Darıca Gençlerbirliğin otteita Galatasarayta vastaan voi seurata tästä linkistä.
Ottelu alkaa tiistaina 15.12. kello 20.00 (Suomen aikaa).

Vasemmalla Onuray Reippaan paidassa 2019 ja oikealla FC Lahdessa 2015.