placeholder

​Lahden pelaajille sykevariaatiotesti tälle kaudelle

Lappeenrantalaisen Aikasykkeen ja FC Lahden yhteistyö tälle kaudelle toi mielenkiintoisen mittausmenetelmän mukanaan. Valmennustiimi Toni Korkeakunnaksen johdolla halusi selvittää pelaajien palautumisen yksilöllisesti kovan harjoittelukauden aikana.

Vaikka perinteinen sykemittari näyttäisi tasaista lukemaa, kertovat tarkemmat mittarit että myös lepotilassa ja kevyessä rasituksessa ihmisen sykeväli vaihtelee koko ajan ja tätä kutsutaan sykevariaatioksi eli sydämenlyöntien välisen ajan jatkuvaksi vaihteluksi.

Sykevariaation ollessa iso eli lyöntien välinen aika vaihtelee paljon, on ihmisen autonominen hermosto palautuneessa tilassa – näin tapahtuu esimerkiksi syvässä unessa tai vaikkapa ruokailun jälkeen. Jos variaatio on pieni, kyse on autonomisen hermoston stressitilasta eli psyykkisestä tai fyysisestä kuormituksesta.

FC Lahti halusikin selvittää pelaajien tätä sykevariaatiota eli kuormittuneisuutta. Käytössä oli Aikasykkeen Firstbeat-menetelmä ja tarroilla kiinnitettävät mittarit, jotka kiinnitystapansa vuoksi sopivat hyvin aktiiviharjoitteluunkin. Asiantuntijana mittausten toteuttamisessa toimi Aikasykkeen Janne Miettinen