​Jani Tanskan vetäytyy pelikentiltä

Tanskan päätöksen syynä on kaksi viimeisintä vuotta vaivannut ylirasitustila. Tila diagnosoitiin viime syksynä Helsingin Urheilulääkäriasemalla. Todellisuudessa se oli vaivannut jo kauden 2018 aikana, jolloin Tanska pelasi Ilveksessä.

 • Asiasta oli todella vaikea päättää ja puntaroin pitkään sitä, että miten tulisi edetä tämän kanssa. Tulin lopulta siihen tulokseen, että on viisaampaa hypätä nyt sivuun. Tänä vuonna pystyin kuitenkin vielä oman paikkani täyttämään. En halunnut lähteä ensi vuonna henkilökohtaisella tasolla rämpimään. Ilmoitin asiasta seurajohdolle syys-lokakuun vaihteessa, Tanska kertoo.

Ylirasitustilan vuoksi Tanska on joutunut tekemään harjoittelunsa suhteen kompromisseja jo pitkän aikaa, eikä pelienkään pelaaminen ole ollut mikään itsestäänselvyys. Rasitustilan vuoksi palautuminen ja suorituskyky ovat kärsineet selvästi.

 • Oikeastaan reilut pari vuotta on mennyt niin, että treeniviikolla on pitänyt vetää mahdollisimman löysästi ja säästellen, että on päässyt peliin asti. Pelit taas ovat olleet enemmän ja vähemmän selviytymistaistelua. Pelannut olen sen, mitä olen pystynyt. Täysiä olen aina vetänyt sillä tasolla, mikä minulla on ollut annettavana sillä hetkellä, Tanska sanoo.

Tanska palasi Lahteen viime kaudeksi Ilveksestä ja pelejä kertyi päättyneellä sesongilla 22. Lahteen siirtyessä Tanskan terveydellinen tilanne oli valmennus- ja seurajohdon tiedossa.

 • Kerroin ”Risulle” (Sami Ristilä) ja Jussi Lumiolle, että tilanteeni ei ole ihan optimi. Seuralle pitää nostaa hattua, että ne antoivat mahdollisuuden hoitaa itseni kuntoon, Tanska kiittelee.
 • Melkein helmikuun puoleen väliin asti olin osallistumatta joukkueen harjoituksiin. Minulla oli oma harjoitusohjelma, jota noudatin. Sen oli laatinut liikuntafysiologi ja se sisälsi matalatehoista liikuntaa. Se auttoi jonkin verran ja viime kevät oli pikkuisen parempi kuin edellinen vuosi 2018 oli ollut. Pelien alkaessa kondikseni alkoi pikkuhiljaa mennä huonommaksi ja huonommaksi. Heinä-elokuussa oltiin taas siinä tasolla, missä oltiin edellisenäkin vuonna.

Pikakelaus vaihderikkaasta pelaajaurasta ja katsaus tulevaisuuteen

Tanska oli oman ikäluokkansa (-88) ehdottomia suurlupauksia ja teki liigadebyyttinsä vain 15-vuotiaana kasvattajaseuransa MyPan paidassa Hakaa vastaan vuonna 2004. MyPa oli tuolloin kotimaisen Veikkausliigan nimekkäimpiä joukkueita, eikä nuorelle Tanskalle ollut tuolloin tiedossa juurikaan vastuuta. Englantilainen Valioliigaseura Charlton Athletic FC oli bongannut nuoren suomalaisen topparilupauksen poikamaajoukkuepeleistä ja syksyllä 2004, tuolloin 16-vuotias Tanska, siirtyi sumujen saarille.

 • Olin silloin vielä ihan raakile. Ensimmäisenä vuotena laitettiin seuran akatemiassa ihan perusasioita kuntoon sijoittumisesta lähtien. Fysiikan suhteen tehtiin myös paljon hommia.

Vuonna 2006 Tanska piipahti lainajaksolla norjalaisessa Lyn Oslossa. Lainapesti jäi kuitenkin lyhyeen, kun todellisuus valkeni kaikille osapuolille. 18-vuotiaalla Tanskalla ei ollut realistisia mahdollisuuksia murtautua tuolloin Norjan kärkijengeihin kuuluneen Lynin pelaavaan kokoonpanoon.

Tanska vietti Charltonin organisaatiossa vuodet 2004-2007 ja pääsi aistimaan Valioliiga-tunnelmaa läheltä noustuaan mukaan edustusjoukkueen harjoitusrinkiin.

 • Puolessa välissä kolmevuotista ajanjaksoani nousin ykkösjoukkueen treenirinkiin harjoittelemaan. Samalla pelasin kakkosjengissä reservipelejä kevään ja syksyn.

Lupaavan kehityskaaren pilasi kuitenkin vakava loukkaantuminen.

 • Syksyllä 2006 minulla meni reserviottelussa nilkka rikki ja tuli yhdeksän kuukauden huili, Tanska harmittelee.

Jälkikäteen Tanska on miettinyt, että Englanti ei ainakaan tuohon aikaan ollut paras mahdollinen ympäristö nuorelle pelaajalle.

 • Se oli vanhan liiton brittifutista. Jalkapallo on mennyt aika paljon eri suuntaan siitä. Jos ne ikävuodet olisi päässyt olemaan esimerkiksi Hollannissa, missä on modernimpi ja kokonaisvaltaisempi ote. Se olisi valmistanut ehkä paremmin nykyaikaiseen futikseen. Jälkiviisaana näitä on helppo sanoa, Tanska pyörittelee.

Läpimurto Englannissa jäi siis tekemättä ja Tanska palasi Suomeen vanhaan tuttuun MyPaan laittamaan itseään takaisin kuntoon.

 • Tulin kuntoon kesäkuun 2007 aikana. Pelasin farmijoukkue MP:ssä pari peliä Kakkosta. Sitten avautui mahdollisuus mennä Tampereelle PP-70:n paitaan pelaamaan Ykköstä. Pelasin siellä loppukauden aikana noin kymmenen peliä.

Seuraavaksi kaudeksi Tanska siirtyi MyPasta peliajan perässä FC KooTeePeen paitaan. Nuorella joukkueella kauteen lähteneen ja putoamaan jo ennen kauden alkua tuomitun KooTeePee kausi oli vaikea päättyen odotetusti putoamiseen Ykköseen. Tanskalle kausi oli kuitenkin henkilökohtaisella tasolla antoisa.

 • Joukkueellehan se oli vaikea vuosi, mutta nuorena pelaajana pelasin viikosta toiseen täysiä minuutteja, vaikka tein virheitä. Maksettiin aika paljon oppirahoja, mutta oli siellä joukossa hyviäkin pelejä.

Kaudeksi 2009 Tanskan tie vei FF Jaroon, jonka valmentaja toimi MyPa-vuosilta tuttu Mika Laurikainen. Laurikainen ja kakkosvalmentaja Tommi Pikkarainen panostivat topparilupaukseen paljon. He tekivät Tanskan kanssa talvella extratreenejä ja se näkyi kauden aikana läpimurron muodossa. Myös Pietarsaaressa kului ainoastaan yksi kausi.

 • Syksyllä Jarossa vaihtui valmentaja ja talousongelmien vuoksi he olisivat halunneet leikata palkkojamme

Seuraavana osoitteena oli toinen länsirannikon seura eli VPS. Vaasassa kului seuraavat kaksi vuotta.

 • Pikkarainen lähti VPS:n päävalmentajaksi. Hänen kautta avautui mahdollisuus mennä sinne, kun Jani Lyyski oli lähtenyt Ruotsiin, Tanska valaisee.
 • Menin pariksi vuodeksi Vepsuun. 2010 oli hyvä vuosi ja silloin oli kiinnostusta minua kohtaan ulkomailtakin. 2011 kaudella minulta meni puolessa välissä kautta olkapää sijoiltaan Rovaniemellä ja olin loppukauden sivussa.

Tanska oli Jarossa ja VPS:ssa onnistunut nousemaan kotimaisen sarjamme topparieliittiin. Jatko VPS:ssa ei ollut mahdoton ajatus, sillä Olli Huttunen oli tullut seuran päävalmentajaksi ja joukkueen ympärillä oli hyvä virinä. Liigan kärkiseuroihin tuolloin kuuluneen TPS:n soidinkutsua oli kuitenkin mahdotonta sivuuttaa.

 • Siellä oli paljon minun ikäluokan poikamaajoukkueista tuttuja jätkiä. Se oli itselleni selvä steppi eteenpäin. Sen huomasi vaatimustasosta, että piti menestyä pelistä toiseen.
 • 2012 voitettiin Liigacup ja oltiin pronssilla. 2013 kaudelle oli mestaruustavoitteet, mutta se ei mennyt nappiin.

Tanska oli kausien 2012 & 2013 aikana pelannut 66 mahdollisesta pelistä 65 ja viihtyi seurassa sekä kaupungissa hyvin. Avovaimolla oli työpaikka Turusta ja pariskunta etsi kaupungista uutta isompaa asuntoa, johon asettua pysyvämmin. TPS:n vakavat talousmurheet sekoittivat pakkaa.

 • Olin ajatellut, että pelaan Tepsissä niin kauan kuin olen Suomessa. Urheilutoimenjohtajana toiminut Juha Reini tuli kolme viikkoa ennen kauden loppua pukukoppiin ja sanoi, että tilanne on se, ettei jatkosopimuksia pystytä tarjoamaan ja sopimuksenalaisille pelaajille yritetään löytää uusi seura. Melkein kaikki pelaajat ja taustat lähtivät muutamaa lukuun ottamatta.

Muutama päivä tästä niin MyPassa hyvää jälkeä tehnyt Toni Korkeakunnas soitteli ja kertoi valmentavansa jatkossa FC Lahtea. ”Toke” kyseli Tanskaa mukaansa Lahteen ja muutaman viikon neuvottelujen jälkeen Tanska kirjoitti nimensä lahtelaisseuran kaksivuotiseen sopimuspaperiin.

Tuona syksynä Tanska osti asunnon Turun sijasta Lahdesta. Asunnon entinen omistaja paljastui FC Lahden kannattajaksi, mutta alennusta kauppasummasta Lahden uusi luottopelaaja ei saanut.

Jo heti ensimmäinen kausi Lahdessa toi Tanskan palkintokaappiin pronssisen mitalin.

 • Se oli hyvä porukka kaikin puolin. Kopissa oli tosi hyvä meininki ja roolit kentällä natsasivat todella hyvin yhteen. Ylhäältä asti puolustimme tosi hyvin. Kun pääsimme 1-0 johtoon, niin tuli tunne, että me ollaan voitettu tämä peli.

Nappikauden jälkeen Tanska haaveili ulkomaan kentistä. Mitään konkreettista ei ilmaantunut kuin vasta kuukausi ennen sarjakauden alkua.

 • Muistan elävästi, kun eräänä tiistai-iltana yhdeksän jälkeen tuli asioitani hoitaneelta Teemu Turuselta soitto, että kiinnostaisiko lähteä Assyriskaan. Pyry Kärkkäinen oli ollut siellä testissä, mutta hän ei pystynyt lähteä sinne erinäisistä syistä. Asiasta piti päättää aamuun mennessä, koska siirtoikkunat olivat menossa kiinni. Netistä yritin sitten hakea seurasta tietoa.

Tanska päätti katsoa tämän kortin ja siirtyä Assyriska FF:n riveihin, vaikkei lähtökohtaisesti tavoitteena ollut siirtyä Veikkausliigasta Superettaniin eli Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Ajatuksena oli ensin pelata hyvin Assyriskassa ja sitä kautta saada näkyvyyttä esimerkiksi Ruotsin pääsarjaan Allsvenskaniin.

 • Pelillisesti se oli yllättävän hyvä sarja. Kuusi peliä pelasin ja ne menivät hyvin. Ongelma oli siinä, ettei palkkoja näkynyt. Minulla oli sopimuksessani pykälä, jonka mukaan pystyin kesän ikkunassa lähtemään sopimuksesta irti. Kesäkuun puolessa välissä ilmoitin, etten enää jatka täällä.

Tanska alkoi etsimään itselleen stabiilimpaa ympäristöä, mutta sopivia tarjouksia ei ilmaantunut. Tanska piti kuntoaan yllä harjoittelemalla Lahden mukana. Lahdella ei uudelle puolustajalle ollut tarvetta enää loppukaudeksi ja neuvotteluja käytiin aluksi koskien seuraavaa kautta. Tanska kävi samalla neuvotteluja erään toisen liigaseuran kanssa loppukauden mittaisesta sopimuksesta. Jussi Länsitalon loukkaantuminen KuPS-ottelun ensimmäisellä puoliajalla muutti kuvioita ja avasi Tanskalle paikan lahtelaismiehistöön.

 • Lumio soitti pelin puoliajalla, että olenko tehnyt mitään ratkaisuja. Sanoin, että tässä kämpillä olen ja itseasiassa katselen tätä peliä. Lumio käski funtsimaan toisen puoliajan aikana, mikä olisi palkka loppukaudelle. Seuraavana aamuna menin toimistolle ja kirjoitin loppukauden sopimuksen, jota myöhemmin jatkettiin kattamaan kausi 2016, Tanska kertaa käänteitä.

2016 kausi päättyi Lahden osalta kahdeksanteen sijoitukseen. Kauden päätteeksi Tanska päätti siirtyä Ilvekseen, jonka pelaajisto vaikutti siltä, että se oli valmis taistelemaan sarjan kärkipaikoista.

 • Halusin 28-vuotiaana menestyä joka vuosi. En ollut varma siinä vaiheessa olisiko se Lahdessa mahdollista, sillä pakka oli täällä kauden jälkeen auki.

Tanska toisti Ilveksessä saman tempun kuin aiemmin TPS:ssa ja Lahdessa eli saavutti ensimmäisellä kaudellaan seurassa pronssia. Kausi 2018 päättyi Ilveksen osalta kelvolliseen viidenteen sijaan, mutta Tanskan omaa kautta varjostivat terveyshuolet.

 • Pystyin sinnittelemään sen turvin, että minulla oli paljon rutiinia sarjasta.

Kulunut kausi Lahdessa oli lähtötilanteeseen nähden tyydyttävä. Joukkue oli mennyt edellisen kauden jälkeen lähes täysin uusiksi. Jokainen joukkueurheilua harrastanut tietää, että joukkueeksi hitsautuminen ottaa aikansa. Sen vuoksi Lahden kautta leimasikin epätasaisuus. Hyvänä päivänä Lahti saattoi voittaa liigan kärkijengin, mutta huonona päivänä hävitä ennakolta huonompaa joukkuetta vastaan.

Tanska uskoo Lahden parantavan tulevina kausina sijoituksiaan.

 • Uskon, että jatkumo tulee olemaan Lahdella tosi hyvä. Mikäli näiden nuorten pelaajien ympärille pystytään löytämään oikeat palaset, niin sijoja pystyy nostamaan aika paljon.

Tanska toimi pelaamisen ohella FC Lahden B-junioreissa Toni Lindbergin apuvalmentajana. Pelaajisto koostui pääasiassa 2003 syntyneistä pojista, pari vanhinta pelaajaa oli syntynyt vuonna 2002.

 • Hauska vuosi oli! Paikalla olin joka viikko kahdessa tai kolmessa tapahtumassa. Välillä meni vieraspelit omien kanssa päällekkäin. Tuntui, että moni poika kehittyi vuoden aikana. Pystyimme pelaamaan koko ajan paremmin kollektiivisesti ja yksilöinä.
 • Valmentajana tämä oli opettava vuosi. Koen, että itselläni olisi valmennuspuolelle annettavaa. Sanoin ”Limpullekin”, että olisi pitänyt alkaa koutsaamaan nuorena. Se opettaa pelaajallekin asioita ja avaa silmiä monessa jutussa, kun joudut opettamaan lajia toisille.

Lahteen Tanska on siirtynyt lyhyellä matematiikalla laskettuna kolme kertaa. Asunto miehellä on ollut kaupungissa vuodesta 2013 asti. Näin ollen voisi vahvasti epäillä, että seura ja kaupunki ovat olleet Kymenlaaksosta maailmalle lähteneen miehen mieleen.

 • Onhan tämä ollut tärkeä seura minulle. Kun tulin Lahteen 2014, niin minut otettiin heti hyvin sisälle tähän Lahti-yhteisöön. On tuntunut, että on osa tätä porukkaa. Muutama seura on itselleni jäänyt päällimmäisenä mieleen ja Lahti on niistä yksi.

Ikimuistoisimpia hetkiä uralta kysyttäessä Tanska pystyy nostamaan muutamat hetket ja saavutukset ylitse muiden.

 • Mitalit varmasti. Olen ollut onnekas, että olen saanut olla isossa roolissa kaikissa niissä joukkueissa.
 • Peleistä on jäänyt mieleen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen karsintapeli Espanjaa vastaan Kotkassa, kun pelasimme 1-1 -tasapelin. Heillä oli aika nimekäs joukkue jalkeilla. Vuonna 2013 vastaan pelattu B-maaottelu Meksikoa vastaan San Diegossa oli hieno kokemus. Turun derbyt ovat olleet hienoimpia pelejä, mitä liigassa olen pelannut. Lahden paidassa hienompia pelejä ovat olleet muutamat Klubista otetut hienot voitot.

Tanska on edustanut uransa aikana useita eri liigaseuroja, eikä peittele syitä seuravaihdosten takana.

 • Sen verran kunnianhimoinen olen ollut, että olen koko urani ajan tehnyt valintoja sen mukaan, missä minulla olisi paras mahdollisuus menestyä. Sen takia olen vaihtanut paljon seuroja. En halua olla tekopyhä. Olen halunnut optimoida urani kaikin tavoin. Olen ollut valmis tekemään valintoja sen mukaan, mikä olisi minulle parasta, ettei tarvitsisi jälkikäteen harmitella, Tanska sanoo suoraan.
 • Ulkomaille ei tullut läpilyöntiä, eikä tullut Suomen mestaruutta. Ne ovat jääneet harmittamaan, mutta muuten olen ne omat korttini pyrkinyt mahdollisimman hyvin katsomaan. 16 vuotta olen saanut pelata siten, että joku on maksanut elämiseni. Se on suhteellisen pitkä aika.

Missä ja minkä parissa Tanskan elämä jatkuu, sitä ei tiedä vielä kukaan – ei edes mies itse.

 • Tilanne on tällä hetkellä auki. Olen kiinnostunut valmentamisesta, mutta muidenkin alojen hommat ovat yksi vaihtoehto. Olen eri paikkoihin laittanut kyselyitä ja hakuja viimeisten viikkojen aikana.
 • On ihan jännittävää itsellenikin nähdä, mitä tapahtuu. Olen avoimin mielin enkä ole rajannut mitään vaihtoehtoja pois. Oppisopimustyyppiset paikat voisivat olla minulle hyvä vaihtoehto. Jos jotain kiinnostaa ottaa minut töihin, niin voi laittaa viestiä, Tanska nauraa.

FC Lahti kiittää Tanskaa yhteisistä vuosista ja toivottaa menestystä uusien haasteiden pariin!

Teksti: Miko Heikkinen
Kuvat: Juha Tamminen