​FC Lahden toimistolla harvinaisia vieraita

Suomen kenties tunnetuin peliasukeräilijä Tapio ”Tapsa” Rautiainen vieraili FC Lahden toimistolla ja sai matkaansa FC Lahden kauden 2019 koti- ja vierasasut ja Lahden Reippaan viirupaitaisen asun.

Mikkelin Otavassa asuva Rautiainen kertoo, että hänen ensimmäinen paitansa on samalla hänelle rakkain. Vaikka hänellä on omien sanojensa mukaan useampi kaappi täynnä asuja, on kyseinen FF Jaron paita rakkain. FC Lahden asuja eri kausilta Rautiaisella on kokoelmissaan kymmenkunta.

– FF Jaron asu numerolla 14 on kokoelmani harvinaisin. Kyseinen numero on Jarossa jäädytetty Aleksei Eremenkon takia. Paidalla on muhkea historia, mutta se selvisi minulle vasta myöhemmin. Pelkästään shortseissa on kymmenen sponsorilätkää ja paidassa toinen mokoma. Silloin luulin, että kaikissa asuissa on yhtä paljon mainoksia, Rautiainen muistelee naureskellen.

Rautiaisen keräily sai uutta pontta, kun hän yritti saada Myllykosken Pallon peliasua. Aluksi hän istui Mikkelin maalaiskunnan kirjastossa, jossa oli internet-yhteys ja oli yhteydessä seuroihin. Sittemmin Rautiainen on kiertänyt suomalaisia seuroja kymmeniä ja saanut seuroilta peliasuja myös omalla nimellään.

– En saanut ostettua MyPalta asua ensimmäisellä yrittämällä. Istuin Mikkelin maalaiskunnan kirjastolla, koska siellä oli internet ja olin yhteydessä Pohjanmaan seuroihin. Kokkolassa YLE teki heti minusta jutun. Sain Jaron asun ja menin Jaron paita päällä MyPan toimistolle ostamaan MyPan paitaa, enkä saanut MyPan asua vieläkään ostettua. Muutama seura on sittemmin teettänyt paidan minun nimelläni, Rautiainen kertoo ylpeänä.

Rautiainen muistelee mielellään suomalaisen jalkapallon historiaa. Hän tuntee jalkapalloihmisiä ympäri Suomea ja monet tunnistavat hänet. Viime kesänä hän kävi Lahden markkinoilla HJK:n asussa ja sai palautetta. Ensimmäinen muisto lahtelaisesta jalkapallosta Rautiaisella on 1970-luvulta.

– Olin Lahden Reippaan pelissä 17.9.1975 Helsingissä, kun Reipas kohtasi West Hamin. Keijo Voutilainen valmensi tuolloin Reipasta. Lahdesta oli tullut useampia linja-autoja täynnä lahtelaisia katsomaan ottelua. Pidän peliasuja kesällä päällä ja kävin kesällä Lahdessa kahdesti. Ensimmäisellä kerralla päälläni oli FC Lahden asu, mutta kukaan ei kiinnittänyt huomiota. Toisella kerralla laitoin HJK:n asun ja sain huomiota ja haluamani palautteen futisforumilla, Rautiainen naureskelee.

Rautiainen käyttää peliasuja ja muita seuroilta hommaamiaan tuotteita aktiivisesti. Peliasujen tulee siis olla ehjiä ja käyttökelpoisia. Rautiaisen henkilökohtaiset suosikit hänen kokoelmastaan tulevat ilmi pienen kaivelun jälkeen. Listalta löytyy kaksi harvinaisuutta ja FC Lahden edellinen europelipaita.

– Arvostan asuissa sitä, että ne ovat ehjiä ja käyttökelpoisia. Tietysti pelinumerot ja nimet ja muut mausteet ovat plussaa. Kokoelmani Top 3 -asut ovat vaikea nimetä. Ensimmäisenä tulee tietysti rakkain asuni, eli Jaron jäädytetty asu. Toisena on Sami Hyypiän HJK-paita, joka on tehty hyväntekeväisyysotteluun AC Milanin legendoja vastaan. Kolmanneksi sanon FC Lahden europelipaidan, jossa oli hihassa Lahden kaupungin vaakuna, Rautiainen päättää.

Rautiaisen kokoelma karttui taas yhdellä Lahden Reippaan asulla ja kahdella FC Lahden asulla. Lisäksi Rautiaisen matkaan lähti kassillinen Reippaan ja FC Lahden fanituotteita. FC Lahden ja Lahden Reippaan fanituotteita saa nyt myös FC Lahden toimistolta.

FC Lahden fanipelipaitoja saa ostettua Trion ja Karisman Stadiumeista, sekä FC Lahden toimistolta ja verkkokaupasta: https://www.seamchip.fi/fclahti

Kauden 2019 match worn -pelipaidoista pidetään jälleen perinteinen Facebook-huutokauppa. FC Lahden käytettyjen pelipaitojen huutokaupasta uutisoidaan lähiviikkoina.