placeholder

​Aleksander Vasjutin – Venäläinen veräjänvartija

FC Lahden yhteistyöseuran FC Zenitin kasvatti Vasjutin saapui Lahteen reilu vuosi sitten loppukauden kestävällä lainasopimuksella pietarilaisseurasta, kun Lahti oli kärsinyt koko kauden ajan maalivahtiongelmista. Vasjutin onnistui tuolloin tilkitsemään vuotavan pohjan ja Lahden loppukausi oli selvästi nousujohteinen.

Zenit päästi Vasjutinin takaisin lainalle Lahteen täksi kaudeksi ja noususuhdanne on sen kuin jatkanut kasvuaan. Tällä hetkellä sarjataulukossa toisella sijalla majailevalla Lahdella on todellinen mahdollisuus tarrata kauden päätteeksi kiinni hopeaan ja sitä kautta seurahistorian parhaaseen sijoitukseen. Siitä kiittäminen on paljolti koko kauden ajan erinomaisesti toiminutta puolustuspelaamista, jossa tämän tarinan päähenkilö Vasjutinilla on ollut silminnähden valtava rooli.

Mitä Vasjutin itse ajattelee menneestä, nykyisestä ja tulevaisuudesta?

Unelmavävy Pietarista

Vasjutin syntyi Pietarissa 4. maaliskuuta vuonna 1995. Vasjutinin perheeseen kuului vanhempien lisäksi isoveli ja pikkusisko. Perheessä harrastettiin urheilua aktiivisesti ja urheilun pariin ajautui myös pikkuinen Aleksander jo varhaisessa vaiheessa.

– Aloitin jalkapallon 7-vuotiaana, kun mummoni vei minut ensi kertaa jalkapalloharjoituksiin.

Aluksi Vasjutin kokeili pelaamista usealla eri pelipaikalla, kuten muutkin. Jo varhaisessa vaiheessa pelipaikka kuitenkin vakiintui tolppien väliin.

– Kaikki yleensä käy sen etapin läpi, että vaihdetaan pelipaikkoja. 9-vuotiaana aloin ensimmäistä kertaa pelaamaan vakituisesti maalivahtina, Vasjutin kertoo.

Mikä maalivahtina pelaamisessa veti puoleensa?

– Pelasin kavereideni kanssa jalkapalloa ja kerran pallo tuli nenääni. Pyysin sen jälkeen mummoani ostamaan minulle maalivahdin hanskat ja sen jälkeen kiinnostuin maalivahtina olemisesta, Vasjutin muistelee karaistavaa tapaa päätyä maalivahdin hommiin.

Koulut Vasjutin suoritti kunnialla pärjäten koulunpenkillä keskiverrosti. Yläasteen loppupuolella unelma jalkapalloammattilaisuudesta alkoi kirkastumaan.

– 15 – 16-vuotiaana päätin, että haluaisin tienata elantoni jalkapalloammattilaisena. Ennen sitä en oikein tiennyt, mitä haluaisin tehdä.

Lupaava Vasjutin kuului Venäjän nuorisomaajoukkueiden rinkiin U17-poikien tasolta aina U21-tasolle asti. Vyölle kertyi kokemusta useista ystävyysotteluista, mutta virallisissa karsintaotteluissa hän ei mahdollisuuttaan saanut.

Pelikentällä Vasjutin on kuin isäntä talossa. Minkälaiseksi persoonaksi hän luonnehtisi itseään sen ulkopuolella?

– En tykkää antaa itsestäni arvioita millainen olen, sillä en voi olla varma siitä. Helpompi on kysyä sitä joltakin tutulta tai perheenjäseneltä.

No siinä tapauksessa kysytään. FC Lahden luottotoppari Pyry Kärkkäinen kuvailee Vasjutinia varsin positiivissävytteisesti.

– Kentän ulkopuolella Alex on kohtelias ja hyväkäytöksinen unelmavävy, Kärkkäinen kehuu.

Päävalmentaja Toni Korkeakunnas on samoilla linjoilla.

– Alex on sosiaalinen johtajatyyppi ja herrasmies, joka huomioi aina muut.

Lainajakso osa 1

Koko uransa Zenitin organisaatiossa viettänyt Vasjutin oli pelannut ennen Lahteen saapumista enimmäkseen nuorten pelejä. Hänen ei tarvinnut kauan miettiä päätöstään, kun Zenit tarjosi mahdollisuutta lähteä lainalle läntiseen naapurimaahan hakemaan tuntumaa miesten peleistä.

– Halusin lähteä ja he halusivat päästää minut. Tartuin tilaisuuteen.

– Minulla ei ollut hirveästi mahdollisuuksia saada peliaikaa ykkösjoukkueessa, koska siellä oli edessä parempia maalivahteja, Vasjutin tietää.

Vasjutin saapui Lahteen yhdessä toisen Zenitin pelaajan, Pavel Osipovin, kanssa. Sopeutuminen Lahteen sujui ongelmitta.

– Ensimmäisenä päivänä kävimme syömässä ja tutustumassa pukukoppeihin sekä kenttään. Seuraavana päivänä alkoikin jo harjoitukset. Kaikki olivat ystävällisiä ja mukavia minua kohtaan, Vasjutin kiittelee.

Vasjutin sai ensimmäisen mahdollisuutensa jo pian saapumisensa jälkeen vierasottelussa PK-35 Vantaata vastaan 13. päivä elokuuta 2016.

– Jännitin tietenkin ensimmäiset 5 – 10 minuuttia. Sitä varten olin kuitenkin treenannut, että jännitys menisi ohi ja sitten se menikin.

– Peli ei ollut mitenkään erikoinen muihin matseihin verrattuna.

Niin paitsi ottelun viimeinen käännekohta jäi ikuisiksi ajoiksi lahtelaisten ja muidenkin kotimaisen jalkapallon ystävien mieliin. Lahti oli 0-1 -tappiolla ja elettiin pelin viimeisiä hetkiä ottelun lisäajalla. Lahti sai vapaapotkun ja tässä tilanteessa myös Vasjutin nousi vastustajan boksin sisään luomaan lisäuhkaa. Kuinkas kävikään, Santeri Hostikan lähettämä vapaapotku kaartoi korkeimmalle nousseen Vasjutinin päälakeen ja siitä pallo jatkoi matkaansa maaliin ohi vantaalaisten maalia vartioineen Daniel Kollarin. Peli päättyi 1-1 lukemiin ja Vasjutin oli onnistunut tekemään lähtemättömän vaikutuksen heti Veikkausliigadebyytissään.

Vasjutin ei aiemmin urallaan ollut pahemmin maalin makuun päässyt, joten tuo maali voidaan luokitella jonkin sortin erikoisuudeksi.

– Olin tehnyt maaleja vain treeneissä tai pelin jälkeen pilkkukisoissa.

Maalista Vasjutin on saanut kuulla kyllästymiseen asti kavereiltaan ja perheenjäseniltään. On myös varma asia, että aina Lahden kärsiessä maalinteko-ongelmista, nasevat ihmiset esittävät, toki pilke silmäkulmassa, Vasjutinin siirtämistä hyökkääjäksi ratkaisuksi niihin.

Lahtelaiskannattajat ottivat Vasjutinin omakseen heti ensi hetkistä lähtien ja usein lehtereillä kuullaankin Vasjutinille omistettu värssy.

– Totta kai se lämmittää sydäntä. Kun pelaa matsia, niin harvemmin kuulee mitään sen ulkopuolelta. Matsin jälkeen, kun fanit laulavat, niin se piristää päivääni, Vasjutin kiittelee.

Kaudella 2016 Vasjutin edusti Lahtea lopulta 12 liigaottelussa. Kauden päätteeksi Vasjutin palasi takaisin Zenitin miesvahvuuteen ja pääsi harjoittelemaan edustusjoukkueen mukana.

– Kun palasin takaisin Zenitiin, niin koin, että olin kehittynyt paremmaksi ja kokeneemmaksi maalivahdiksi. Lahdessa pääsin kokemaan isojen poikien pelejä ja nautin siitä.

Lainajakso osa 2

Peliaikaa Zenitin ykkösjoukkueesta ei ollut luvassa siitä huolimatta, että Vasjutin oli Lahdessa vietetyn ajanjakson aikana mennyt selvästi eteenpäin. FC Lahdella puolestaan oli omissa intresseissään saada Vasjutin takaisin joukkueen maalinsuulle tälle kaudelle. Lopulta päädyttiin kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun ja Vasjutin palasi Lahteen.

Vasjutin vakuuttaa, että oli tyytyväinen tähän päätökseen.

– Ei haitannut yhtään. Olin todella kiinnostunut palaamaan takaisin tänne. Kun palasin takaisin Zenitiin, niin en ajatellutkaan saavani paikkaa ykkösmaalivahtina, koska siellä on niin hyviä maalivahteja, Vasjutin sanoo.

– Tiesin, että tarvitsen paljon lisää kokemusta ja sen takia palasin ilomielin tänne, Vasjutin jatkaa.

Kuten tämän jutun alustuksesta kävikin jo ilmi, Lahden puolustuspelaaminen on ollut erinomaista läpi kauden. Lahti on päästänyt tähän mennessä pelatuissa 26 liigaottelussa ainoastaan 20 maalia. Ainoastaan sarjajohtaja HJK on päästänyt vähemmän maaleja (10).

Vasjutin on todistanut olevansa laadukas torjuja, mutta hänen vaikutuksensa ei rajoitu vain torjuttuihin laukauksiin. Hän on poikkeuksellisen hyvä pelin ohjaajana ja hänen läsnäolonsa tuntuu rauhoittavan koko joukkuetta. Myös avauspelaamisen suhteen Vasjutinilla on hyvää silmää, sillä useat vaaralliset vastahyökkäykset ovat käynnistyneet hänen tarkoista avauksistaan.

Kärkkäinen ja Korkeakunnas vahvistavat asian.

– Alexia voisi ensinäkin kuvailla kovan luokan ammattimieheksi, joka huokuu kentällä varmuutta ja rauhallisuutta. Tämä heijastuu myös koko puolustuslinjan pelaamiseen, Kärkkäinen suitsuttaa.

– Hän tekee ohjaamalla kanssapelaajien elämän helpoksi. Hän pystyy ohjaamalla, ennakoimalla ja rohkeasti pelaamalla estämään useita tilanteita syntymästä. Hän on liikunnallinen, hyvä vastaantuloissa ja pystyy dominoimaan isoa aluetta. Alex on huippuammattilainen ja on aina 100 prosenttisen keskittynyt oleelliseen, Korkeakunnas komppaa.

Vasjutin itse on asian suhteen jopa ärsyttävän vaatimaton ja korostaa koko joukkueen merkitystä onnistuneeseen puolustuspelaamiseen.

– Harjoittelemme hyvin ja valmentajamme ovat mahtavia. Jokainen peli otetaan tosissaan, eikä anneta periksi yhtään. Pelaajat tekevät sen, mitä sanotaan ja siksi homma toimii. Yhteishenki joukkueessa on mahtava.

– Tiedän henkilökohtaisesti omat vahvuuteni ja heikkouteni. Jos joku haluaa saada ne selville, niin voi tulla kokeilemaan kentällä ja sitten voidaan arvioida parhaita sekä heikkoja puoliani, Vasjutin heittää naureskellen.

Lahti saavutti kesällä upean putken, kun se ei hävinnyt 15 peräkkäiseen otteluun yhtään peliä. Vierasottelussa SJK:ta vastaan elokuun 19. päivänä putki kuitenkin katkesi, kun pohjanmaalaiset isännät olivat lahtelaisia vahvempia lukemin 1-0. Sattumaa tai ei, juuri tuosta ottelusta Vasjutin joutui jäämään sivuun nilkkavamman takia. Myös seuraavasta ottelusta PS Kemiä vastaan Vasjutin puuttui ja Lahti taipui kotikentällään PS Kemin käsittelyssä pelin päättyessä 0-1 -lopputulokseen. Maaottelutauon jälkeiseen JJK-vierasotteluun Vasjutinin odotettiin toipuvan pelikykyiseksi, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut. Vasjutinin poissaolosta huolimatta Lahti palasi voittokantaan 4-2 -voitolla. Torjuntavastuun otteluissa kantoi lahtelaiskasvatti Miikka Mujunen, joka on selättänyt viime kaudella sattuneen vakavan polvivamman.

Vasjutin myöntää, että pelien seuraaminen sivusta oli tuskallista.

– Se oli henkisesti tosi vaikeata, koska jouduin katsomaan pelejä kentän laidalta. Kroppa halusi mennä kentälle, mutta tiesin, etten pysty. Koitin henkisesti tukea joukkuekavereitani.

Paluun tolppien väliin Vasjutin teki kotiottelussa Kuopion Palloseuraa vastaan 11.09.2017 liigan kärkikamppailussa. Peli päättyi tapahtumarikkaan tuoksinnan päätteeksi lukemiin 1-1. Vasjutin ei Ruben Gabrielin unelmamaalille voinut mitään. Vasjutin oli pelissä totutun varmaotteinen ja venyi yhteen upeaan haamutorjuntaankin.

Vasjutinin arki mastokaupungissa on rullannut omalla painollaan, eikä mitään ongelmia ole sen suhteen ollut. Asiaa on helpottanut se, että joukkueesta löytyy muitakin venäläisiä eli Osipov ja Pavel Nazimov.

– Ei arki ole mitenkään erilaista kuin Venäjällä. Toki pieniä eroavaisuuksia on, muttei sellaisia millä olisi vaikutusta.

– Olen tosi tyytyväinen, että löytyy tuollaisia ihmisiä. Olen viettänyt heidän kanssaan aikaa vapaa-ajalla ja kentällä.

Kysyttäessä Veikkausliigan pelin tasoa, Vasjutin menee mietteliääksi. Vertailukohtia kun ei juuri ole.

– Peli on täällä fyysistä, mutta tämä on ensimmäinen kokemukseni miesten peleistä, joten minun on vaikea vertailla pelin tasoa muihin liigoihin.

Entäpä onko suomalaisella ja venäläisellä valmentajakunnalla toisistaan poikkeavia metodeja?

– Se riippuu valmentajan omasta tavasta kouluttaa. Yleensä samankaltaisia juttuja ja periaate on sama, vaikka joitain pieniä taktillisia eroavaisuuksia onkin, Vasjutin näkee.

Liigajoukkueen muut sopimuksenalaiset maalivahdit ovat Mujunen, Santeri Pakkanen ja Joona Tiainen. Vasjutin uskoo, että jokaisella heistä on mahdollisuudet mennä pitkälle.

– Heistä jokaisella on omat vahvuutensa ja jokaisella on potentiaalia. Tärkeintä on, että jokainen tekee paljon töitä, niin he voivat päästä sinne mihin haluavat, Vasjutin neuvoo.

Seuran maalivahtivalmentaja Ari Korhosen Vasjutin arvostaa korkealle.

– Hänellä on tietämystä todella paljon. Juttelemme ennen ja jälkeen pelien. Meillä on hyvä pelaajan ja valmentajan välinen suhde, Vasjutin kehuu.

Vasjutin pelaa Lahdessa sangen erikoisella pelinumerolla, joka on 78. Mistä moinen pelinumero valinta?

– Venäjällä autoissa on rekisterikilvissä numero, mikä kertoo, mistä kaupungista auto on. 78 on Pietarin alueen aluekoodi.

Vasjutinin fysiikka on hiottu viimeisen päälle kuntoon. Niille, joilla fyysinen puoli kaipaa vielä kohennusta, Vasjutinin sanat tuovat varmasti lohdutusta. Rantakunnon saavuttamiseksi ei tarvita poppakonsteja.

– Sen takana ei ole mitään erikoista. Minulla on oikea tapa syödä enkä ole lintsannut kuntosalitreenejä. Yksinkertaista ja helppoa, Vasjutin tiivistää ohjenuoran jota noudattaa.

Suomen kieltä Vasjutin osaa sen verran, että pystyy pelikentällä ohjaamaan joukkuetovereita suomeksi. Muutoin hän kommunikoi joukkueen kanssa englanniksi. Englannin kielen taito onkin mennyt vuoden aikana eteenpäin.

– Perustaidot olivat olemassa, kun tulin tänne. Olen joutunut täällä puhumaan englantia. Nyt vuoden jälkeen tunnen itseni itsevarmemmaksi sen suhteen ja pystyn puhumaan englantia ihan hyvin.

Nöyrin mielin kohti tulevaa

Kautta on jäljellä vielä kahdeksan ottelua. HJK vaikuttaa vievän mestaruuden omiin nimiinsä, mutta sijoitukset helsinkiläisseuran takana ovat täysin auki. Vasjutinilla itsellään ei omia tavoitteita ole, vaan kaikki ajatus on joukkueen tekemisessä.

– Henkilökohtaisia tavoitteita ei ole. Haluamme joukkueena voittaa kaikki pelit, Vasjutin paaluttaa.

– Hävisimme kaksi matsia. Se oli mielestäni opettavainen asia, vaikkei se tappion hetkellä siltä tuntunutkaan. Kukaan ei pysty pitämään rimaa koko ajan korkealla. On hyvä, että välillä tippuu, niin voi nousta takaisin ylös vahvempana. Se olisi voinut tapahtua kauden loppupuolella ja silloin sillä olisi voinut olla enemmän merkitystä, Vasjutin näkee.

Vasjutinilla on sopimusta Zenitin kanssa jäljellä vielä ensi kausi. Mitään päätöksiä ensi kauden suhteen ei ole luonnollisesti vielä tehty. Vasjutinilla itsellään ei olisi mitään sitä vastaan, jos pesti lahtelaisseurassa venyisi ensi kaudellekin.

– Kuulun Zenitille, joten en voi sanoa mitään 100-prosenttisen varmaa. Minun pitää ensin keskustella kummankin seuran kanssa. Kaikki on mahdollista, mutta olisi kiva, jos olisi mahdollista pelata täällä ensi kaudellakin.

Jalkapallo kehittyy lajina koko ajan eteenpäin. Sitä mukaa pelaajilta vaaditaan koko ajan kokonaisvaltaisempaa osaamista ja tietämystä. Myös maalivahtien rooli on lajievoluution mukana muovautunut. Enää pitkään aikaan ei ole riittänyt se, että maalivahti osallistuu peliin vain lähinnä torjuttujen laukauksien kautta. Asian näkee samalla tavalla myös Vasjutin.

– Hyvänä maalivahtina pitää omata monta eri taitoa. Ei riitä, että vain yksi ominaisuus on hiottu täydelliseksi, tarvittaessa liberomaisesti pelaava Vasjutin tietää.

Pietarista Lahteen kulkee suora junayhteys. Perheenjäsenet eivät vielä ole käyneet katsomassa Vasjutinin pelejä paikanpäällä, mutta sekin asia on korjaantumassa.

– Ei ole, mutta lähiaikoina ajattelivat, että voisivat tulla käymään. Kaverit ovat kuitenkin käyneet katsomassa.

Ensi kesänä Venäjällä pelataan jalkapallon MM-kisat, joissa myös isäntämaa on luonnollisesti mukana. Vasjutin ei vielä osaa sanoa aikooko hän käydä katsomassa pelejä paikanpäällä.

– Jos tulee mahdollisuus, niin totta kai menen. Se on todella iso ja kiinnostava tapahtuma.

Vasjutin näkee kisojen tekevän hyvää Venäjälle, eikä hän usko, että kisojen järjestelyissä ilmenee ongelmia.

– Se on tosi hyvä asia. Se on iso tapahtuma ja suuri juhla.

– Ei pitäisi tulla mitään ongelmia. Kaiken pitäisi mennä ihan täydellisesti, Vasjutin uskoo.

Brittifutista tiiviisti seuraava Vasjutin luettelee esikuvikseen muun muassa Edwin van der Sarin, Petr Čechin, Gianluigi Buffonin ja Iker Casillaksen.

Omien unelmiensa suhteen Vasjutin on vähäsanainen.

– En tykkää puhua unelmistani. Sitten kun saavutan ne, niin sitten voin puhua niistä.

– Vähemmän puhumista, enemmän tekemistä, Vasjutin lainaa vanhaa venäläistä sanontaa.

Lahti pelaa loppukauden aikana isoista panoksista, mutta nallekarhumaisen Vasjutinin luotettaviin ja jättimäisiin tassuihin on helppo luottaa. Vasjutinista yksinkertaisesti huokuu tietynlainen aura, mikä viestittää hänen pääsevän vielä pitkälle urallaan. Varmasti yksi Vasjutinin unelmista on saada kauden päätteeksi jalometallia roikkumaan kaulalle. Eiköhän siis jätetä lätinät sikseen ja vedetä haalarit päälle vielä seitsemän ottelun ajaksi – mitalitaisto käy hohkaavan kuumana!

Teksti: Miko Heikkinen
Kuvat: Juha Tamminen