OTTELUENNAKKO: Valoa tunnelin päässä

Maanantai on pelipäivä ja FC Lahti taistelee elintärkeistä pisteistä. Lahtelaiset matkaavat karistamaan putoamispeikkoa Suomen aitoon pääkaupunkiin ja eurooppalaiseen kulttuurikaupunkiin Turkuun FC Interin vieraaksi. Lahden tilanne on yhä tukala, mutta tunnelin päässä pilkahti jo valoa. Lahtelaisilla on nyt hyvä hetki kurkottaa kohti tuota valoa. Putoamiskamppailun jokainen hetki näkyy suorana Ruudusta.

Kotipeli toi taistelupisteet

FC Lahti nollasi Oulun reissun pettymyksen edellisessä kotiottelussaan IFK Mariehamnia vastaan. Samuel Pasanen ja Felix Strauss veivät Lahden 2–0-johtoon. Lahdella oli paikkansa katkaista IFK:n selkäranka, mutta vierasjoukkue kesti. Aivan lopussa IFK haki maalia riskillä ja sai survottua kavennusmaalin. David Mikhail piti Lahtea lisäajalla pariin otteeseen pystyssä ja näin ollen lahtelaiset nappasivat tärkeän 2–1-voiton.

Voitto nosti Lahden pois karsintaviivan alapuolelta IFK Mariehamnin ohi ennen kolmanneksi viimeistä kierrosta. IFK kuitenkin hoiti oman ottelunsa tällä kierroksella ja palasi väliaikaisesti Lahden edelle. Sarjajumbo Ekenäs IF on viisi pistettä Lahtea perässä, joten Lahdella on mahdollisuus varmistaa voitolla se, että Lahti ei putoa suoraan.

Lahti lähtee Turkuun hakemaan tärkeitä pisteitä ja joukkue on saanut valmistautua otteluun rauhassa. Lahtelaiset joutuvat kuitenkin tulemaan toimeen varmasti ilman Daniel Koskipaloa, Julius Tauriaista, Eemil Laamasta ja Mikko Viitikkoa. FC Lahden päävalmentajan Ricardo Duarten mukaan joukkue on valmis maanantain kamppailuun.

– Olemme täysin valmiita ja valmistautuneita. Emme mieti muiden tekemisiä ja tuijottele sarjataulukkoa, vaan keskitymme omaan tekemiseemme. Kaikki on meidän omissa käsissämme. Meidän pitää itse omalla tekemisellämme saavuttaa tavoittemme ja saada se palkinto, Duarte kertoo.

FC Lahden keskikenttämies ja edellisessä ottelussa maalin iskenyt Samuel Pasanen nauttii isojen panosten peleistä. Nuorukaisen mukaan kauden ensimmäinen voitto vieraskentältä irtoaa sillä, että joukkue uskoo omaan tekemiseensä. Pasanen peräänkuuluttaa myös rohkeutta.

– On siistiä päästä jälleen pelaamaan tärkeitä pelejä, joissa on panosta, tunnetta ja tunnelmaa. Meidän pitää uskoa omaan peliimme ja tehdä rohkeasti meidän asioitamme. Ja keskittyä niihin asioihin. Eiköhän sitä kautta tule myös maalipaikkoja ja sitä kautta myös tulosta, Pasanen ennakoi.

FC Inter pettyi Suomen Cupissa

Kotijoukkue FC Inter raivasi tiensä Suomen Cupin finaaliin. Turkulaiset olivat pitkään kiinni voitossa Darren Smithin osumalla. Kuopion Palloseura vei pelin kuitenkin jatko-otteluun ja lopulta kuopiolaiset nappasivat voiton. Inter joutui raskaan ottelun jälkeen lyhyellä levolla kohtaamaan vieraskentällä AC Oulun. Oululaiset nappasivat 1–0-voiton väsyneestä Interistä.

Inter tippui tappionsa myötä Haastajasarjan toiseksi. Turkulaiset haluavat varmistaa paikkansa europaikkalopputurnaukseen mahdollisimman pian, joten voitto lämmittäisi myös turkulaisia. Täysi pistepotti varmistaisi paikan europaikkalopputurnaukseen, sillä AC Oulu on turkulaisia tällä hetkellä viisi pistettä jäljessä.

Inter on pelannut kaksijakoisen kauden. Seura myi kaudella ihastuttaneet ja hyökkäysvastuuta kantaneet Djoully Nzokon ja Timo Stavitskin suuremmille kentille. Tärkeän Bismark Ampofon loukkaantuminen jätti Interin keskikentälle ison aukon. Iiro Järvinen on noussut paikkaamaan Ampofon poissaoloa yhdessä loistavasti molempiin suuntiin liikkuvan erikoistilannespesialistin Florian Krebsin kanssa. Hyökkäyssuuntaan Matias Tamminen on tehoillut läpi kauden ja Axel Kouame on alustanut kuusi osumaa. Krebsin erikoistilanteet luovat jatkuvaa uhkaa.

Interin riveissä on myös tukku lopullista läpimurtoaan odottavia pelaajia. Johannes Yli-Kokko saapui Turkuun kesällä ja on saanut jo hieman vastuuta. Nuori hyökkääjä Jean Botué on väläytellyt kauden aikana, mutta nuorukaisen otteista on vielä puuttunut tasaisuus. Hän on kuitenkin iskenyt kuusi osumaa ja on seitsemän osumaa iskeneen Smithin jälkeen joukkueensa paras maaliruisku.

Turkulaisten puolustus on nojannut pitkään Luka Kuittisen ja Juuso Hämäläisen varaan. Interiin vasta saapunut Bart Straalman tuo uuden vaihtoehdon. Lisäksi Jussi Niska ja Albin Granlund täydentävät ja leventävät Interin puolustusta. Lahdella onkin täysi työ saada murrettua kivikova puolustus ja lahtelaisten tulee olla maalipaikoissaan tehokkaita, jotta haluttu tulos tulee ja täysi pistepotti matkaa Lahtee

Kauden neljäs kohtaaminen

FC Lahti ja FC Inter ovat kohdanneet toisensa jo kolmesti tällä kaudella. Talven Liigacupissa Turussa Inter meni 3–0-taukojohtoon Darren Smithin kahdella ja Axel Kouamen yhdellä osumalla. Toisella jaksolla Lahti käynnisti kirin ja Samuel Pasanen ja Otso Koskinen toivat Lahden maalin päähän. Se ei kuitenkaan riittänyt tammikuisessa sateessa voittoon. Kesäkuun alussa Inter haki Hiihtikseltä 2–0-voiton Luka Kuittisen ja Djoully Nzokon osumilla. Heinäkuussa Turussa Smith osui kahdesti ja Nzoko kertaalleen, kun pisteet jäivät Turkuun lukemin 3–0.

Inter onkin ollut Lahdelle viime aikoina vaikea vastus. Edellinen Turussa tullut voitto Interistä on kauden 2019 Liigacupista, jolloin Jean-Christophe Coubronnen osuma ja Interin oma maali riittivät Lahdelle voittoon. Edellistä liigavoittoa Interin kotipyhätöstä saa hakea kaudelta 2017 saakka. Marko Simonovski iski hatullisen Veritas Stadionin syysillassa ja Lahden 6–1-voittoon päättyneessä ottelussa häntä avustivat Kalle Taimi, Hendrik Helmke ja Interin oma maali.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 77 kertaa. Lahti on voittanut kohtaamisista 25 ja 18 kertaa joukkueet ovat päätyneet tasapeliin. Viime vuosina Inter on saanut myös hieman etumatkaa maaleissa, sillä Lahti on iskenyt 87 täysosumaa ja Inter ylitti kaudella 2022 sadan maalin rajan. Nyt turkulaisilla on koossaan jo 117 maalia. Maanantai on kuitenkin oiva paikka kaventaa eroa ja ottaa tiukempi ote sarjapaikkaan, sillä syksyinen Turku on ollut Lahdelle ajoittain suosiollinen.

FC Inter – FC Lahti 30.9.2024 kello 18.00 Veritas Stadionilla!

Turkuun matkustaville lahtelaisille on varattu paikat B-katsomon alaosasta.

Mikäli et matkaa paikan päälle, löytyy kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurista Lanunaukiolta. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Ottelun kotisohville tuo Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen