Yhdistyvän junioritoiminnan kivijalkana on uusi urheilustrategia

Keskeiset lahtelaiset jalkapalloseurat ovat tehneet yksimielisen aiesopimuksen junioritoiminnan yhdistämisestä FC Lahti ry:n puitteisiin 1.11.2024 alkaen. Lopullinen päätös tehdään loppukesän aikana yhdistysten kokouksissa, mutta FC Lahti ry:n osalta valmistelut ovat jo pitkällä.

Aiesopimuksen perustana on syksyllä 2023 käynnistynyt huolellinen selvitystyö nykytoiminnan haasteista ja vahvuuksista. Sen eri vaiheisiin on osallistunut yli 100 lahtelaista jalkapalloa hyvin tuntevaa toimijaa. Suomen Palloliitto on tuottanut linjauksiin tärkeää tietoperustaa.

Työskentelyn aikana on rakennettu lahtelaisen jalkapallon uusi urheilustrategia, joka pohjaa FC Lahden strategian kivijalkoihin. Laadukas huippu-urheilutoiminta, Päijät-Hämeen merkityksellisin seurayhteisö sekä kestävä ja kasvava talous ovat jatkossakin seurayhteisölle tärkeät painopistealueet.

Uudella urheilustrategialla halutaan kuitenkin muuttaa keskeisiä haasteita ja muutostarpeet kiteytyvät viiteen (5) teemaan: 1. Lajin asema lasten ja nuorten harrastusmuotona on Lahdessa selvästi ohuempi kuin maamme muissa suurissa kaupungeissa

2. Lasten ja nuorten viikoittaisen liikkumisen määrä ei luo riittävää perustaa liikunnalliseen elämäntapaan tai tavoitteelliseen lajissa kehittymiseen

3. Urheilusisällön johtaminen lahtelaisella pelaajapolulla on sekavaa eikä se ole kansallisesti kilpailukykyistä

4. Lahtelaisen jalkapallon ”vetovoima” pelaajien, valmentajien ja muiden osaajien näkökulmasta tarvitsee uusia ratkaisuja

5. Lajitoimijoiden vaikuttavuus arjen toimintaympäristön kehityksessä tarvitsee rytminvaihdoksen.

Muutosten toteuttamiseksi aiesopimuksen tehneet seurat ovat rakentaneet urheilustrategian, joka kiteytyy teemoihin ”Enemmän – Paremmin – Vaikuttavammin”. Elokuun alkuviikkoina esitellään seurojen viestintäkanavien kautta ne 3 tulosaluetta, jotka ovat strategian kivijalkoina.

Urheilustrategian 1. päämäärä: Pelaajamäärien merkittävä lisäys

Palloliiton pelaajamäärädata eri suurkaupungeista kertoo, että Lahdessa on merkittävä potentiaali nostaa lajiin kiinnittyvien lasten ja nuorten määrää- Vaikka syntyvyys yleisesti laskeekin, Lahden väestöennusteiden mukaan lasten ja nuorten määrä pysyy lähivuosina vakaana.

Lahdessa on eri seuroissa paljon hyviä toimintamalleja varhaislapsuuden kuin alakouluvaiheenkin osalta. Nyt halutaan vahvistaa parhaaksi osoittautuneita toimintamuotoja ja tiivistää yhteistyötä erityisesti kotien, varhaiskasvatuksen verkostojen, alakouluvaiheen toimijoiden ja muiden Päijät-Hämeen seurojen kanssa.

Nuorimpien lasten joukkuetoimintaa ohjataan lähemmäs lasten omaa arkiympäristöä. Lahdessa on monia suuriakin asuntoalueita, joista säännöllinen, ympärivuotinen jalkapallotoiminta puuttuu lähes kokonaan. Mitä pidempään lapsuusvaiheen viikoittainen toiminta voidaan toteuttaa lähellä

koti- ja kouluympäristöä, sitä enemmän syntyy lasten omatoimista liikettä, vähennetään vanhempien kuljetustarpeita ja madalletaan omatoimisen pelailun kynnystä.

Lasten hyvää arkea on viisasta rakentaa vahvalla verkostoyhteistyöllä. Päiväkodit, alakoulujen kerhotoiminnot ja pienten lasten aloitusvaiheen toimintamallit vanhempien kanssa luovat monipuolisen ja innostavan polun kohti joukkuetoimintaa. Lasten ja kotien odotuksiin sopivaa ohjaajien ja valmentajien koulutusta vahvistetaan. Mitä useammilla toimijoilla niin kodeissa kuin muuallakin on hyvä ymmärrys lapsuusvaiheen liikunnallisen perustan rakentamisesta, sitä energisempiä, jalkapallosta ja muusta urheilusta innostuneita lapsia lahtelaisessa arjessa näemme. Yhteistyötä tiivistetään myös muiden lajien kanssa. Pelaajamäärien vahvistamisen yhteistyötä ja kehittämistä johtaa lapsuusvaiheen syksyllä valittava kehityspäällikkö.

Samalla kun mahdollistetaan uusien harrastajien mukaantulo, on tärkeä korjata syitä, jotka johtavat lajin lopettamiseen. Lajin ”pitovoimaa” halutaan urheilustrategian toteutuksen kautta vahvistaa. Mitä enemmän pelaajia eri ikävaiheissa on, sitä enemmän on mahdollisuus luoda joukkuerakenne, joka palvelee eri tavoitteilla mukana olevien nuorten pelaamisen jatkamista. Nyt pelaajapolun nuoruusvaiheessa ja tyttöjen osalta jo aikaisemminkin, erillään toimivat joukkueet ovat usein pelaajamäärien ja pelaajien omien tavoitteidenkin näkökulmasta sekä pieniä että varsin heterogeenisiä. Uusi yhteinen, laajempi joukkuerakenne mahdollistaa pelaajille omia toiveita ja kehitysvaiheita tukevat tarkoituksenmukaisemmat joukkueratkaisut.

Uusi urheilustrategia suuntautuu myös Lahden ulkopuolelle maakuntaan. On tärkeä tunnistaa Päijät-Hämeen jalkapalloseurojen kanssa tehtävän yhteistyön merkitys, jotta pelaajamäärät eri puolilla maakuntaa riittävät laadukkaaseen toimintaan myös nuoruusvaiheessa. Samalla on hyvä muistaa, että lajiin liittyy myös muita kuin pelaajien rooleja. Esimerkiksi valmentajan, ohjaajan ja erotuomarin polku tarjoaa monille nuorille mielenkiintoisen näkymän pysyä lajissa kiinni ja samalla saada toiminnasta myös korvausta.

”Pelaajamäärien merkittävä lisääminen” tarkoittaa päämäärän toteutuessa sitä, että vuoden 2028 lopulla FC Lahden toiminnan piirissä olemme ylpeitä siitä, että FC Lahden toiminnassa on mukana yli 3000 pelaajaa, pelaajat pysyvät jalkapallon parissa keskimäärin 2 vuotta pidempään, tavoitteellisille pelaajille on tarjolla kilpailukykyinen polku ja erityisesti kodeista tuleva palaute kertoo tyytyväisyydestä arjen toimintaan.