UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Voitolla finaaliin, kahdella Eurooppaan

Keskiviikko on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Huomenna Hiihtiksellä on jaossa paikka Suomen Cupin finaaliin ja voittajajoukkue on voiton päässä Euroopan kentistä. FC Lahti saa vieraakseen Veikkausliigaa johtavan Kuopion Palloseuran, joka on Cupin hallitseva mestari.

FC Lahdella hakusessa kuudes voitto tämän vuoden Cupissa

FC Lahti pettyi karvaasti edellisessä liigaottelussaan IFK Mariehamnia vastaan. IFK vei pisteet tylysti Hiihtikseltä lukemin 2-0. Lahtelaiset eivät saaneet peliään missään vaiheessa rullaamaan kunnolla ja ainoastaan Chinedu Geoffrey pääsi puolittaisille maalipaikoille. Nigerialainen ei kuitenkaan kyennyt jatkamaan maalitehtailuaan ja pisteet karkasivat Ahvenanmaalle.

FC Lahti tuli mukaan Suomen Cupiin kolmannella kierroksella, jolla se kaatoi Kuopion Elon. Lahti kaatoi matkalla välierään myös Lahden Reippaan, Haminan Pallo-Kissat, Atlantis FC:n ja Järvenpään Palloseuran. Ainoastaan ottelu JäPS:a vastaan oli tiukka ja muut ottelut Lahti hoiti rutiinilla. Cup-taipaleen aikana Geoffrey on viimeistellyt jo seitsemän osumaa ja Macoumba Kandjilla on kasassa kuusi maalia.

Keskiviikon välieräkamppailuun FC Lahti joutuu lähtemään ilman JäPS-ottelussa punaisen kortin ottanutta Antonio Regueroa. Reipasta Cupissa edustanut Daniel Koskipalo ei saa edustaa tämän vuoden Suomen Cupissa FC Lahtea. Muuten pelaajisto on valmennusjohdon käytettävissä keskiviikon tärkeässä ottelussa pienistä kolhuista huolimatta. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila alleviivaa, että Lahden on huomenna oltava parempi kuin vastustajansa, jotta se pystyy hankkimaan finaalipaikan.

– Meidän pitää olla huomenna parempia kuin vastustaja. Sitä ei kukaan pysty ennakkoon määrittelemään, että pitääkö sen olla kauden parasta peliä, mutta meidän pitää olla parempia. Meidän pitää saada se mentaalinen työvaihe päälle. Pelissä tapahtuu monenlaisia asioita ja 90 minuuttia on pitkä aika, mitä pelataan. Tai huomenna voidaan pelata vielä enemmänkin. Edelleen pystymme tekemään perustyötä tasolla, jonka olemme saavuttaneet muutamissa peleissä. Meidän pitää koko ajan saada sitä lisää ja lisää. Huomenna sen pitää olla koko ajan läsnä, on se sitten kaksinkamppailu tai isoon tilaan juoksemista tai haaston voittamista. Se vaatii rajuja tekoja ja myös mentaalista vahvuutta. Meidän pitää haluta laittaa vastustaja ongelmiin, Mannila ennakoi.

Hallitseva Cup-mestari janoaa tuplaa

Hallitseva Suomen Cupin mestari Kuopion Palloseura haluaa puolustaa Cupin mestaruutta ja napata mestaruuden myös liigassa. KuPS johtaa liigaa maalieron turvin ja edellisellä liigakierroksella kuopiolaiset venyivät lisäajalla voittoon vierasottelussa FC Interiä vastaan. Inter meni ottelussa johtoon, mutta turkulaiset ottivat noin tunnin pelin kohdalla punaisen ja joutuivat vajaalle. Joona Veteli toi KuPS:n tasoihin, mutta Henri Toivomäen iskemää voittomaalia jouduttiin odottamaan aina lisäajan kuudennelle minuutille.

Hallitsevana Cup-mestarina kuopiolaiset tulivat Suomen Cupiin vasta viidennellä kierroksella. KuPS murskasi ensimmäisenä Ekenäs IF:in lukemin 5-1. Savon derbyssä KuPS otti 1-0-voiton Gabriel Bispon osumalla ja välierään kuopiolaiset etenivät voittamalla rangaistuspotkukilpailussa FC Hakan.

Bispo on iskenyt Cupissa kolme osumaa. KuPS-tähti Tim Väyrynen on iskenyt kaksi maalia. Liigassa Väyrynen taistelee maalipörssin voitosta ja hänellä on koossaan jo kymmenen liigamaalia. Bispon ja Väyrysen lisäksi Latvian maajoukkuetähti Jānis Ikaunieks tulisine laukauksineen on pelote myös erikoistilanteissa. Heidän kanssaan lahtelaiset saavat olla tarkkana koko illan.

Myös KuPS:n puolustus on kivikova. Kapteeni Toivomäen rinnalla pelaavat liigan eliittipuolustajat Diogo Tomás ja Paulo Ricardo. Heidän takanaan pelaava maalivahti Johannes Kreidl on liigan ehdotonta eliittiä. Kesän hankinnat taitava Jaakko Oksanen, vahva Filip Valenčič ja kookas Musah Nuhu tekevät ennestään kovasta kuopiolaisnipusta erittäin vaikeasti voitettavan. Lahden pitää venyä keskiviikkona äärimmilleen, mikäli Lahti mielii Olympiastadionille pelattavaan finaaliin.

KuPS ollut viime vuodet Lahdelle vuori

FC Lahti on pelannut edelliset kymmenen KuPS-ottelua ilman voittoa. Edellinen voitto on kaudelta 2018. Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet liigassa kahdesti. Lahdessa KuPS nappasi 1-0-voiton Ikaunieksin osumalla. Kuopiossa kyyti oli vielä kylmempää, kun KuPS nuiji taululle 4-0-lukemat. Maalinteossa onnistuivat Saku Savolainen, Anton Popovitch, Gabriel Bispo ja Tim Väyrynen. Lahti otti ottelun lopussa myös kaksi punaista korttia.

Viime vuosien keltamustasta kaudesta huolimatta lahtelaiset ovat voittaneet enemmän virallisia keskinäisiä otteluita kuin KuPS. Virallisia otteluita on pelattu 57 ja Lahti on voittanut niistä 24. Kuopiolaisilla voittoja on kasassa 19. KuPS on myös viime vuosina ottanut Lahtea kiinni maalierossa, joka ennen illan ottelua on vielä lahtelaisten hyväksi lukemin 82-72. Cupissa tai Cupin lohkovaiheessa FC Lahti ei ole vielä koskaan kyennyt voittamaan Palloseuraa, mutta keskiviikkona tuokin putki on mahdollista katkaista.

FC Lahden riveissä pelaavat Juho Pirttijoki ja Arttu Heinonen, jotka ovat edustaneet viime vuonna KuPS:a. He olivat myös mukana voittamassa viime kauden Cupia. Kuopiolaisten kapteenina palloilee FC Lahdesta maailmalle lähtenyt Henri Toivomäki. Lahden joukkueesta Cupin ovat urallaan voittaneet Pirttijoen ja Heinosen lisäksi Matti Klinga, Antonio Reguero, Teemu Penninkangas ja Macoumba Kandji.

Suomen Cupissa mestari on edellisen kerran puolustanut mestaruuttaan kaudella 1976. Tuolloin Reipas onnistui puolustamaan Cup-mestaruuttaan jo neljännen kerran peräjälkeen. Tempussa ovat onnistuneet Reippaan lisäksi vain Haka ja Mikkelin Palloilijat. Onnistuuko Lahti iskemään tuohon historian pieneen sivuhuomioon?

Edellisen kerran lahtelaiset ovat selvinneet Suomen Cupin finaaliin 20 vuotta sitten. Tervetuloa kannustamaan FC lahti jälleen finaaliin ja Olympiastadionille!

FC Lahti – KuPS 31.8.2022 kello 18.30 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Huomioithan, että tavalliset kausikortit ja avoimet liput eivät käy Cupin otteluihin. Juniorikausikortit, VIP-kausikortit ja Premium-kausikortit sisältävät pääsyn Cupin otteluun. FC Kuusysin ja FC Reippaan juniorit pääsevät sisään jäsenkorteillaan. Ottelun ennakkoliput halvemmalla Tiketistä, liput lippukioskeista stadionin yläparkkipaikan edestä ja Janssonin Hiihtäjäpatsaan vierestä 20 euroa. Ukrainan passilla ilmainen sisäänpääsy.

Ennen ottelun alkua palkitaan Suomen mestaruuden elokuun puolivälissä voittanut FC Kuusysin Erkkarit -joukkue.

Mekonomen Autohuollon VIP-parkkipaikka löytyy stadionin yläparkkipaikalta. Pysäköintitilaa löytyy myös Messukeskuksen pysäköintialueelta. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Pyöräparkit löytyvät Suurhallin edestä ja Hiihtosillan alta. Mankeli-asema löytyy Hiihtostadionin edustalta, Salpausselän Seisakkeen edustalta.

Pääkatsomon sektorissa A2 on kotikannattajakatsomo. Junnufanikatsomo on sektorissa A5. Junnufanipassien palkintoja jaetaan fanituotepisteellä. Vieraskannattajille on varattu paikat pääkatsomon hyppyrimäkien puoleisesta päädystä sektorista A8.

Palvelualueella on tarjolla perinteisten Merosten lisäksi myös Cilantron maukkaita tuotteita ja Hartwallin virvokkeita. Anniskelualuetta ovat palvelualueen lisäksi myös sektoreiden A1, A2 ja A3 yläosat.

Ottelun käsiohjelma on ostettavissa muistoksi kahden euron hintaan fanituotepisteeltä. Digitaaliseen käsiohjelmaan pääset tutustumaan tästä:

Ottelun Sinuhe-statpackiin pääset tutustumaan tästä.

FC Lahti – KuPS -välieräottelun videoennakko

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Miska Savolainen