UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Suomen Cupin jatkopaikkaa tavoittelemassa

Tiistai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Suomen Cupissa joukkueet vähenevät ja pidot paranevat. Puolivälierässä FC Lahti saa Hiihtikselle vastaansa tuhkimotarinaa tekevän Järvenpään Palloseuran. Ottelun voittaja etenee Cupissa neljän parhaan joukkoon.

FC Lahdessa isoja muutoksia

Kotijoukkue FC Lahti eteni puolivälieriin kaatamalla kesäkuun puolivälissä Kakkosessa pelaavan Atlantis FC:n. Liigassa Lahti puolestaan kärsi juhannuksen alla kaksi vierastappiota ja se johti lopulta päävalmentajan vaihtamiseen. Mikko Mannila otti ohjat ja on ehtinyt vetää kahdet treenit lahtelaisjoukkueelle. Hän kuitenkin uskoo, että muutokset näkyvät jo huomisessa kamppailussa.

– Olen ollut nyt Lahdessa noin 20 tuntia ja olemme ehtineet pitää muutaman palaverin ja olen yrittänyt tutustua seuran ihmisiin. Ensiaskel on kuitenkin jo otettu ja pidän sitä ihmeenä, jos huomenna ei näkyisi mitään muutosta. Olemme keskittyneet kollektiiviseen tekemiseen ja myös sen kautta voitto irtoaa. Haluamme saada tekemisellämme myös koko FC Lahden yhteisön mukaan tähän tarinaan, Mannila kertoo.

FC Lahti joutuu lähtemään huomiseen otteluun varmasti ilman Pyry Lampista, Arttu Heinosta ja Juho Pirttijokea. Lisäksi sivussa ovat Lahden Reipasta Cupissa edustanut Daniel Koskipalo ja maajoukkueen matkassa olevat Samuel Pasanen, Akseli Puukko ja Vilho Huovila. Toisaalta Lassi Järvenpää on kuntoutunut pelikuntoon ja hän otti ensiminuuttinsa liigassa juuri ennen juhannusta. Liigassa kertyneet kortit eivät vaikuta tällä kaudella Suomen Cupiin, joten edellisessä ottelussa punaisen kortin saanut Alan Henrique on myös valmennusjohdon käytettävissä.

Vierailijalla menossa historian paras kausi

Vierailija Järvenpään Palloseura nousi viime kauden päätteeksi ensimmäistä kertaa historiansa saatossa Ykköseen. Sarjanousijan kausi on alkanut pirteästi ja JäPS on Ykkösessä kuudentena. JäPS on onnistunut kääntämään tiukat ottelut itselleen ja on hävinnyt vasta kolme ottelua, kun pelejä on takana 11. Toisaalta järvenpääläiset kärsivät ruman 10-1-tappion Gnistanille ja juhannusviikolla JäPS hävisi kotikentällään Mikkelin Palloilijoille 4-1.

JäPS kierrätti MP-ottelussa hieman pelaajiaan ja MP painoi reilussa vartissa taululle 3-0-lukemat. Roope Autio kavensi toisella jaksolla, mutta JäPS ei saanut vaihtojen myötä lisäosumia ja järvenpääläiset kärsivät ensimmäisen kotitappionsa pitkään aikaan. Esimerkiksi puolustuksen kulmakivet Alieu Ceesay ja Olli Valto puuttuivat kokoonpanosta.

Suomen Cupin puolivälieriin JäPS on selviytynyt kaatamalla alkukierroksilla Nurmijärven Jalkapalloseuran ja Hyvinkään Palloseuran. Viidennellä kierroksella JäPS pelasi tiukan ottelun Komeettoja vastaan ja eteni jatkoon. Neljännesvälierissä järvenpääläiset järjestivät yllätyksen. Veikkausliiga-joukkue AC Oulu meni Järvenpäässä johtoon, mutta JäPS nousi viimeisen kymmenminuuttisen aikana tasoihin ja ohi. Ensin Joakim Ärilä tasoitti takavuosien FC Lahti -tähden ja Sierra Leonen maajoukkuemiehen Hassan Sesayn vapaapotkusta ja lopulta minuutteja ennen loppua Miro Schwalenstöcker riisti ja Ville Ahola jatkoi pallon oululaispuolustajan kautta maaliin.

JäPS on ollut vahva etenkin erikoistilanteissa. Järvenpääläiset pudottavat puolustuksensa matalalle ja kyttäävät vastaiskuja. JäPS:n riveistä löytyy myös kokemusta kovista otteluista, sillä Sesayn lisäksi liigassa ovat pelanneet Aleksi Ristola, Reza Heidari, Tino Palmasto ja minuutin liigassa pelannut Antti Ulmanen.

Ensimmäinen virallinen ottelu

FC Lahti ja JäPS eivät ole koskaan kohdanneet virallisissa otteluissa, mutta joukkueet kohtasivat talvella ylimenokauden harjoitusottelussa. Arlind Sejdiu osui heti ottelun alussa ja iski vielä toisenkin osuman. Lopulta Lahti voitti ottelun 5-1. Lopuista lahtelaisosumista vastasivat Kristian Yli-Hietanen, Colin Ndabawedje ja Aleksi Paalanen. JäPS:n 1-1-maalin viimeisteli Tony Lehtimäki. Reza Heidari otti ottelussa punaisen kortin 1-1-tilanteessa. Ottelussa debytoivat myös lahtelaisten nuorisokaartin Pasanen, Puukko ja Huovila.

Seurat ovat toistensa yhteistyöseuroja ja siksi JäPS:n riveissä pelaa paljon lahtelaisille tuttuja pelaajia. Maalivahti Besart Mustafa, Hedi Khayat, Herkko Kuosa, Ville Ahola ja Miro Schwalenstöcker ovat olleet testissä Lahdessa. Hassan Sesay ja Aleksi Ristola pelasivat viime vuosikymmenellä FC Lahdessa liigaa ja europelejä. Lisäksi JäPS-valmentaja Osku Partonen on pelannut Lahden paidassa liki 20 vuotta sitten.

FC Lahti on onnistunut menemään historiansa aikana seitsemän kertaa välieriin. JäPS puolestaan on kertaalleen edennyt Cupissa kuudennelle kierrokselle, joten vierailija hakee ensimmäistä välieräpaikkaansa. Lahti on onnistunut kertaalleen pääsemään aina finaaliin asti, mutta finaalipaikasta on vierähtänyt jo 20 vuotta. Toisaalta kyseisenä vuonna Lahti kohtasi samassa vaiheessa Ykkösessä pelaavan joukkueen.

Ottaako Lahti myös ensimmäisestä virallisesta ottelusta voiton ja etenee Suomen Cupin välieriin?

FC Lahti – JäPS 28.6.2022 kello 18.30 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti!

Suomen Cupin ottelut sisältyvät VIP-kausikortteihin, Premium-kausikortteihin ja Junnukausareihin. Lisäksi FC Kuusysin ja FC Reippaan jäsenkorteilla ilmainen sisäänpääsy. Tavallisen kausikortin omistajille liput portilta hintaan 10 euroa. Liput normaalisti portilta 20 euroa ja halvemmalla Tiketistä ennakkoon.

Mekonomen Autohuollon VIP-parkkipaikka löytyy stadionin yläparkkipaikalta. Pysäköintitilaa löytyy myös Messukeskuksen pysäköintialueelta. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Pyöräparkit löytyvät Suurhallin edestä ja Hiihtosillan alta. Mankeli-pysäkki löytyy Hiihtostadionin edustalta, Salpausselän Seisakkeen edustalta.

Pääkatsomon sektorissa A2 on kotikannattajakatsomo. Junnufanikatsomo on sektorissa A5 ja sektorin edustalla on jaossa junnupasseja ja leimoja passeihin. Vieraskannattajille on varattu paikat pääkatsomon hyppyrimäkien puoleisesta päädystä sektori A8.

Palvelualueella on tarjolla perinteisten Merosten lisäksi myös Cilantron maukkaita tuotteita. Anniskelualuetta ovat palvelualueen lisäksi myös sektoreiden A1, A2 ja A3 yläosat.

Ottelun käsiohjelma on ostettavissa muistoksi kahden euron hintaan fanituotepisteeltä. Digitaaliseen käsiohjelmaan pääset tutustumaan tästä.

Ottelun Sinuhe-statpackiin pääset tutustumaan tästä.

Mikäli et pääse paikalle, näkyy ottelu Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Tomi Saarivirta