UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Liigakarsinnat alkavat Turussa

Torstai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Syksyn kovimmat pelit alkavat ja FC Lahti matkustaa torstaina Turkuun liigakarsinnan avausotteluun. Lahtelaisia isännöi Ykkösessä lopulta toiseksi sijoittunut ja karsinnan liigakarsintapaikasta voittanut Turun Palloseura.

FC Lahti sai kenraaliharjoituksessaan onnistumisia

Pitkään tehottomuutensa kanssa kamppaillut FC Lahti sai Veikkausliigan viimeisellä kierroksella panoksettomassa ottelussa vihdoin maalitilinsä kunnolla auki. Helsingin IFK kaatui Hiihtiksellä komeasti lukemin 6–1. Matti Klinga, Arttu Heinonen ja Pyry Lampinen osuivat ensimmäisellä jaksolla. Chinedu Geoffrey lisäsi toisen jakson alussa lahtelaisjohtoa ja viimeisellä vartilla nuori Samuel Pasanen osui kahdesti. Lahti sai ottelussa kauan kaivattuja onnistumisia ja samalla kierrätettyä hyvin kokoonpanoaan.

Lahtelaisten karsintapaikka varmistui jo muutama kierros sitten ja Lahti onkin valmistautunut liigakarsintojen ottelupariin jo parin viikon ajan. Joukkueen terveystilanne on vuodenaikaan nähden hyvä ja Lahti sai vastustajaansa nähden yhden arvokkaan lepopäivän lisää. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila odottaa liigakarsinnoista tiukkaa otteluparia.

– Olemme valmistautuneet hyvin. Odotettavissa on tiukka ottelupari ja olemme keskittyneet nyt huolella ensimmäiseen osaan. Huomisen vastustaja pelasi maanantaina hyvän pelin ja en näe mitään syytä, mikseivät he pelaisi huomennakin, joten meidän tulee tehdä niitä asioita, joissa me olemme vahvoja. Huominen on yksi osa sotaa ja kenttä ei näin syksyllä ole enää paras mahdollinen. Huomenna nähdään varmasti paljon taistelupalloja ja meidän pitää kyetä voittamaan kakkospalloja paljon. Meidän tulee olla vahvoja myös henkisesti ja olla valmis uhraamaan kehoa, Mannila ennakoi.

Turun Palloseuralla juhlakausi

Ensimmäisen osaottelun kotijoukkue Turun Palloseura täytti tänä vuonna sata vuotta ja turkulaiset asettivat tavoitteekseen ennen kauden alkua liiganousun. Kun suora nousu oli lipumassa turkulaisten käsistä, vaihtoi TPS päävalmentajaa. Valmennusvastuuta kantaa nyt kokenut Marko Rajamäki.

TPS voitti maanantaina Rajamäen alaisuudessa Ykkösen karsinnan liigakarsintapaikasta FF Jaroa vastaan kotonaan selkein 4–0-lukemin. Olli Jakonen iski kaksi osumaa ja Simo Roiha ja Daniel Rantanen yhdet maalit mieheen. Jaro ei missään vaiheessa päässyt kunnolla uhkaamaan Tepsin puolustusta ja TPS:n maalit syntyivät pallonriistojen jälkeisistä nopeista vastaiskuista. TPS pyrkiikin usein viljelemään palloja linjan taakse erittäin suoraviivaisesti.

Juhlakauteen satsanneen turkulaisseuran riveistä löytyy sopiva sekoitus nuoria tulevaisuuden lupauksia ja kokeneita vastuunkantajia. Suurimpana tähtenä häärii maajoukkueesta tuttu Kasper Hämäläinen. Maajoukkueessa on esiintynyt myös lahtelaisillekin tuttu puolustaja Kalle Taimi. Maalivahti Jere Koposella, Demba Savagella, Anthony Annanilla ja Rasmus Holmalla on paljon kokemusta myös liigasta. TPS on myös kerännyt lähivuosina kokemusta liigakarsinnoista, joten lahtelaisten tulee sopeutua nopeasti uuteen tilanteeseen. Lahtelaisten edelliset liigakarsintaottelut ovat syksyltä 1999, jolloin Lahti puolusti onnistuneesti liigapaikkaansa.

Joukkueilla paljon yhteistä historiaa

Edellisen kerran joukkueet ovat kohdanneet toisensa Lahdessa kaudella 2020. Aila-myrskyn riepotellessa pelaajia Lahden Hiihtiksellä, vei Santeri Haarala Tepsin johtoon. Toppari Mikko Viitikko kuitenkin onnistui tasoittamaan ottelun erikoistilanteesta ja Lahdessa päädyttii 1–1-pistejakoon.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 44 kertaa. Lahti on voittanut otteluista 17, Tepsi 19. Myös maaleissa joukkueet ovat menneet tasatahtia. Lahtelaiset ovat iskeneet 63 osumaa ja turkulaiset hieman enemmän, 68 osumaa, joten Lahdella on täysi mahdollisuus ohittaa TPS otteluparin aikana.

Seurojen välillä on myös ollut pelaajaliikennettä historian saatossa. Nykypelaajista Kalle Taimi on edustanut kumpaakin seuraa. Historian saatossa muun muassa Mika Ääritalo, Henrik Moisander, Jani Tanska, Markus Paija, Jarno Heinikangas, Mikko Hyyrynen, Miikka Mujunen, Igor Jovanović ja Eliécer Espinosa ovat jääneet molempien seurojen kannattajien sydämiin. Lisäksi Daniel Rantanen on pelannut talvikaudella FC Lahden paidassa.

Historian lehdiltä löytyy myös sattuma, että kumpikin joukkue on onnistunut kertaalleen pudottmaan toisensa liigasta. TPS pudotti lahtelaiset liigasta kauden 2010 viimeisessä ottelussa. Lahti maksoi potut pottuina ja varmisti Tepsin putoamisen Turussa Petri Pasasen rangaistuspotkumaalilla kaudella 2014. Kumpi tuottaa toiselle pettymyksen tällä kertaa?

TPS – FC Lahti 20.10.2022 kello 18.30 Veritas Stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikalle matkaavat lahtelaiset sijoitetaan Olympiakatsomon O-katsomoon.

Ottelu näkyy myös suorana Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola