UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Lahti saa vieraakseen aina vaikean Hakan

Sunnuntai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahti päättää liigan runkosarjan kotonaan FC Hakaa vastaan. Jaossa on jälleen kolme tärkeää pistettä. Otteluisäntänä toimii Oomi, joka jakaa ottelutapahtumassa fanituotepisteellä 200 ilmaista ämpäriä.

FC Lahti nousi jälleen voiton päähän pelastuksesta

FC Lahti on liigassa yhä karsijan paikalla, mutta ero kymmenettä sijaa miehittävään IFK Mariehamniin kaventui kolmeen pisteeseen. Lahti haki maalittoman vierastasurin AC Oululta. Lahtelaiset pelasivat puolustuspäässä uhrautuvasti ja lopussa Chinedu Geoffrey, Altin Zeqiri ja Pyry Lampinen pääsivät maalipaikoilla.

Joukkueet jaetaan runkosarjan päätöskierroksen jälkeen ylempään ja alempaan loppusarjaan. Lahdella on mahdollisuus ohittaa IFK vielä runkosarjassa, mutta se vaatii saarelaisten suurimaalista tappiota ja Lahden suurimaalista voittoa. Mikäli Lahti onnistuu nousemaan huomenna vielä sijan, tarkoittaa se hieman helpompaa loppuohjelmaa.

Sunnuntain otteluun Lahti joutuu lähtemään ilman pelikieltoista Eduards Emsisiä. Kahdesta edellisestä ottelusta sivussa olleet Teemu Penninkangas ja Lassi Järvenpää ovat vielä pienoisia kysymysmerkkejä. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila tiedostaa illan vastustajan vaarallisuuden.

– Illan vastustaja pelaa hyvää kautta ja syystä. He hyökkäävät vaarallisesti ja pystyvät luomaan monipuolista uhkaa. Sitä pitää kunnioittaa, mitä he ovat tähän mennessä saaneet, mutta kyseessä on taas vain yksi ottelu ja meille se on jälleen tärkeä. Oulu-pelistä voimme taas ottaa joitain asioita mukaamme, mutta meidän tulee luoda uhkaa vastustajan maalille ja luoda maalipaikkoja huomattavasti enemmän. Voittaakseen pelejä, pitää tehdä myös maaleja, Mannila toteaa.

FC Haka tekee nousua kärkikahinoihin

Takavuosien kestomenestyjä FC Haka tekee nousuaan takaisin huipulle. Haka varmisti paikkansa ylempään loppusarjaan ja on noussut jo neljänneksi taistelemaan mitalista. Edellisellä kierroksella koskilaiset kaatoivat kolmantena olevan FC Hongan 2-1 Lee Erwinin kahdella osumalla. Honka meni ottelussa johtoon Aatu Hakalan virheen seurauksena, mutta Erwin toi Hakan tasoihin rangaistuspotkusta. Lopulta kymmenen minuuttia ennen loppua Tino Purme pelasi Erwinin puolittain läpi kesken Hongan painostuksen ja skotlantilainen upotti pienen harhautuksen jälkeen voittomaalin.

Hakan menestyksen yksi kulmakivistä onkin ollut liigan maalipörssiä johtava Erwin. Hänellä on koossaan jo komeat 14 osumaa. Koskilaisten hyökkäyspeli on Erwinin lisäksi erittäin monipuolista. Logan Rogerson osaa viimeistely lisäksi myös alustaa paikkoja. Väkkärä Stávros Zarokóstas on vaikeasti pideltävä ja monipuolinen ja kesän siirtoikkunassa Hakaan lainalle tullut Elias Mastokangas on ennenkin kurittanut Lahtea. Lahti saa olla tarkkana heidän kanssaan.

Hakan puolustuksen kulmakivi on puolestaan liigan ehdoton tähti Luiyi De Lucas. Lisäksi Aatu Hakalasta on tullut loistava liigavahti ja hän on erinomainen lähitorjuja. Laitapuolustaja Henri Malundama nousee herkästi laidaltaan tukemaan hyökkäyksiä, mutta ehtii nopeudellaan takaisin paikalleen puolustamaan. Lahtelaishyökkääjien pitää käyttää harvat paikkansa tehokkaasti, jotta pistepotti jäisi Lahteen.

Keskinäinen historia vahvasti Hakan

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet kahdessa virallisessa ottelussa. Talven liigacupissa Haka haki 2-0-voiton Mukkulasta. Lahtelaisten Arlind Sejdiu ohjasi epäonnekkaasti keskityksen omaan maaliin ja Zarokóstas upotti Hakan toisen osuman. Liigassa puolestaan Rogerson vei Hakan johtoon Valkeakoskella ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella. Loorents Hertsin tahtomaali toi kuitenkin lahtelaiset tasoihin lisäajan lopussa.

Yhteensä historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 48 kertaa. Lahti on voittanut vain kymmenesti. Haka on juhlinut voittoa 22 kertaa. Myös maaliero menee selvästi koskilaisille. Lahti on iskenyt 39 maalia, Haka 74.

Haka on ollut aina Lahdelle hankala vastus. Lahden edellinen liigavoitto Hakasta on kaudelta 2012. Lahti kuitenkin on kymmenessä vuodessa onnistunut voittamaan Hakan kertaalleen Suomen Cupin lohkovaiheessa. Tämä tapahtui kaudella 2018. Lahtelaisten maalintekijöinä toimi tuolloin Xhevdet Gela ja Pavel Osipov.

FC Lahden nykypelaajista Hakaa on edustanut Juho Pirttijoki. Koskilaisten maalivahti Aatu Hakala on puolestaan pelannut FC Lahden riveissä yhden ylimenokauden harjoitusottelun. Lahti kohtasi harjoitusottelussa juuri Hakan. Lahti hävisi ottelun lopulta 1-0.

Saako Lahti murrettua Haka-peikkonsa ja päätettyä runkosarjan voitokkaasti?

FC Lahti – FC Haka 11.9.2022 kello 16.00 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Otteluisäntänä toimii Oomi. Oomi tarjoaa 200 ilmaista ämpäriä. Oomi-ämpärit ovat noudettavissa fanituotepisteeltä nopeimmille.

Ottelun ennakkoliput halvemmalla Tiketistä. Liput lipunmyyntikioskista 20 euroa.

Mekonomen Autohuollon VIP-parkkipaikka löytyy stadionin yläparkkipaikalta. Pysäköintitilaa löytyy myös Messukeskuksen pysäköintialueelta. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Pyöräparkit löytyvät Suurhallin edestä ja Hiihtosillan alta. Mankeli-asema löytyy Hiihtostadionin edustalta, Salpausselän Seisakkeen edustalta.

Pääkatsomon sektorissa A2 on kotikannattajakatsomo. Junnufanikatsomo on sektorissa A5. Junnufanipassipalkintoja voi noutaa fanituotepisteeltä Vieraskannattajille on varattu paikat pääkatsomon hyppyrimäkien puoleisesta päädystä sektorista A8.

Palvelualueella on tarjolla perinteisten Merosten lisäksi myös Cilantron maukkaita tuotteita. Anniskelualuetta ovat palvelualueen lisäksi myös sektoreiden A1, A2 ja A3 yläosat.

Ottelun käsiohjelma on ostettavissa muistoksi kahden euron hintaan fanituotepisteeltä. Digitaaliseen käsiohjelmaan pääset tutustumaan tästä.

Ottelun Sinuhe-statpackiin pääset tutustumaan tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Juha Tamminen