UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Lahdessa jaossa jatkopaikka kuudennelle kierrokselle

Tiistai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Suomen Cupissa on jaossa jatkopaikka kuudennelle kierrokselle. FC Lahti saa vieraakseen aina mielenkiintoisen vastustajan, Helsingin IFK:n. Suomen Cupissa homma on selkeä, tulos tai ulos, joten kumpi etenee jatkoon ja kumman osaksi jää tippua?

Tiukka ohjelma vaatii suunnittelua

FC Lahden kaksi härkäviikkoa alkoi viime perjantaina kotiottelulla AC Oulua vastaan. Lahti tuli otteluun hyvin ja kykeni luomaan tukun maalipaikkoja. Onni Hänninen vei lahtelaiset johtoon uransa ensimmäisellä liigamaalillaan. Vierailija aloitti toisen jakson vahvasti, tuli tasoihin ja meni ohi. Lahden kiri oli väkevä, mutta maaliviivaa pidemmälle Lahti ei palloa saanut hyvistä maalipaikoista huolimatta. Pisteet matkasivat näin ollen pohjoiseen lukemin 2—1.

Suomen Cupissa Lahti on pelannut kaksi ottelua. Lahti kohtasi kolmannella kierroksella joensuulaisen JIPPOn ja eteni jatkoon lukemin 2—1. Edellisellä kierroksella lahtelaiset vierailivat Jyväskylässä Kypärämäki Rangersin vieraana. Kotijoukkue puolusti erittäin tiiviisti ja vain Altin Zeqiri kykeni iskemään jatkopaikkaan oikeuttaneen 1—0-maalin.

Lahti pelaa kuluvan kahden viikon aikana viisi ottelua, joista Cupin viidennen kierroksen ottelu on toinen. Seuraava ottelu tulee eteen jo lauantaina, joten pelaajien kuormitusta on mietittävä myös kokoonpanoa suunniteltaessa. Lisäksi harmaita hiuksia tuo Pablo Andraden saama kolhu, jonka seurauksena hyvin kautensa aloittanut laitapuolustaja on pitkään sivussa pelikentiltä. Myös Lassi Järvenpää ja Eemeli Virta ovat varmasti sivussa ottelusta. FC Lahden päävalmentajan Mikko Mannilan mukaan Lahti lähtee hakemaan huomenna tulosta.

– Lähdemme huomenna hakemaan tulosta. Cup on pelkästään tulosta, se on ainoa, joka merkitsee. Edellisen pelin hyvistä hetkistä meidän pitää ammentaa luottamusta, toimintoja ja voittavia tekoja. Lähestymistapa on aika yksinkertainen. Kaikki näkivät, että pelasimme suhteellisen hyvin AC Oulua vastaan, mutta nyt meidän pitää vain raapia tuloksia. Suomen Cup on siitä hyvä kilpailu, että se on aika selkeä, tulos tai ulos, Mannila ennakoi.

Vierailija hakee liiganousua

Vierailija Helsingin IFK tippui viime kauden päätteeksi liigasta ja joukkue hakee uutta nousua Ykkösestä. Helsinkiläisten pelaajistossa tapahtui suuri muutos talven aikana ja päävalmentajaksi tuli tähtirintojen entinen pelaaja, Sami Okkonen. IFK:n kausi on alkanut kohtalaisesti ja punapaidat ovat Ykkösessä neljällä voitolla ja kahdella tasapelillä neljäntenä. Viime perjantaina HIFK kohtasi paikallisottelussa Käpylän Pallon ja voitto irtosi Mustapha Cokerin ja Aleksi Wahlmanin osumilla lukemin 2—0.

IFK:n puolustus on kivikova ja aivan Ykkösen kärkeä. Maajoukkuetähti Paulus Arajuuri on yksi joukkueen kulmakivistä. Myös lahtelaistaustaiset Joona Tiainen ja Iiro Äijö ovat olleet isossa roolissa yhdessä Topi Pasin kanssa tiiviin puolustuspelaamisen takana. Henkisenä selkärankana ja ikitaistelijana toimii kokenut Matias Hänninen. IFK onkin päästänyt kahdeksassa pelaamassaan ottelussa vain viisi maalia.

Joukkueen hyökkäyspää on nimivahva Ykköseen. Nikolas Saira, Sakari Tukiainen ja Erikson Carlos ovat osoittaneet kykenevänsä maalintekoon myös liigassa. Laidalla viihtyvä Suomen poikamaajoukkueet läpi kolunnut Mosawer Ahadi on iskenyt kolme osumaa. Mustapha Coker osui jo viime kaudella Cupissa Lahden verkkoon Atlantis FC:n paidassa, joten lahtelaispuolustus saa olla tarkkana koko ottelun ajan, jotta jatkopaikka irtoaa.

IFK on pelannut Lahden tapaan kahdella kierroksella. Paikka neljännelle kierrokselle irtosi vasta rangaistuspotkukilpailun kautta, kun PK-35 kiusasi tähtirintoja paikallispelissä. Espoon Palloseura puolestaan kaatui neljännellä kierroksella komeasti lukemin 4—1. Aapo Hyppönen iski ottelussa hattutempun.

Historian saatossa lämpimiä otteluita

Joukkueiden ottelut ovat olleet usein lämpimiä, eikä punaisilta korteilta ole aina vältytty. Kolmena viime vuonna Lahdessa on nähty joka vuosi punainen kortti. Myös joukkueiden historian ensimmäisessä kohtaamisessa Lahdessa kesällä 2011 nähtiin suora punainen, joten kohtaamiset ovat olleet lämpimiä.

Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 24 kertaa. Lahti johtaa voitoissa ylivoimaisesti, sillä lahtelaiset ovat voittaneet otteluista 14. IFK on kyennyt voittamaan vain kahdesti. Myös maalit menevät lahtelaisille lukemin 41—21. Suomen Cupissa joukkueet ovat kohdanneet kahdesti ja molemmilla on yksi voitto. Edellisen kerran IFK on kyennyt voittoon Lahdessa kaudella 2015, jolloin Lahti romahti ja tähtirinnat pöyhensivät Lahtea lukemin 5—0.

IFK on ollut mieluisa vastus myös Mikko Kuninkaalle, joka on osunut neljässä kohtaamisessa. Samuel Pasanen puolestaan iski viime kauden päätösottelussa kaksi maalia helsinkiläisten verkkoon. Heidän lisäkseen nykypelaajista IFK:n verkkoon ovat osuneet Matti Klinga, Irfan Sadik, Altin Zeqiri, Loorents Hertsi ja kahdesti kaudella 2015 osunut Matheus Alves.

FC Lahden Jusif Ali edusti vielä viime kaudella helsinkiläisiä. IFK:n maalivahti Joona Tiainen pelasi puolestaan viime kaudella Lahdessa. Lisäksi IFK:n valmennuksesta löytyy Tomi Maanoja, joka pelasi viime vuosikymmenellä Lahden paidassa. IFK-puolustaja Iiro Äijö on puolestaan FC Kuusysin kasvatti.

Onnistuuko FC Lahti jatkamaan IFK:n kurittamista myös tällä kaudella ja nappaamaan arvokkaan jatkopaikan Suomen Cupin kuudennelle kierrokselle?

FC Lahti – HIFK 30.5.2023 kello 18.30 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Ottelun ennakkoliput halvemmalla Tiketistä. Huomioithan, että tavalliset kausikortit eivät käy Cupin otteluun. VIP-, Premium- ja juniorikausikortteihin kuuluu myös Cupin ottelut. Liput portilta 20 euroa.

Stadionin yläparkkipaikka on suljettuna. Pysäköintitilaa löytyy Messukeskuksen parkkipaikalta ja jäähallin kentältä. Huomioithan, että pysäköintitilaa on rajallisesti. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkkeja on puolestaan Suurhallin edustalla ja Hiihtosillan alla.

Kaupungin puoleisen päädyn portti on tässä ottelussa suljettuna. Sisäänkäynti tapahtuu yläparkkipaikan pitkältä sivulta. Kotikannattajille on varattu oma sisäänkäynti hiihtosillan puoleisesta päädystä. Kotikannattajille on varattu paikat sektoreista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajien paikat löytyvät sektoreista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki.

Porteilla on turvatarkastus. Saavuthan paikalle ajoissa.

Ottelussa on tarjolla Merosen makkaroiden lisäksi muita paikallisia herkkuja, kuten Hartwallin virvokkeita.

Mikäli et pääse paikalle, näkyy ottelu myös Ruutu-palvelussa.

Ottelun käsiohjelma on maksuton ja niitä on jaossa fanituotepisteellä.

Ottelun Statpack on luettavissa tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola