UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Lahdessa eletään ratkaisun hetkiä

Sunnuntai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Viimeistä viedään ja panoksena on ei enempää, eikä vähempää, liigapaikka. FC Lahti isännöi liigakarsintojen ratkaisevassa osassa Turun Palloseuraa. Joukkueet lähtevät ratkaisevaan osaotteluun tasatilanteesta, joten ottelun voittaja pelaa ensi vuonna liigaa.

FC Lahti ylsi minimitavoitteeseen

Joukkueet kohtasivat torstaina Turussa ja vierailija FC Lahti pelasi hyvän ensimmäisen jakson. Lahtelaiset pitivät vastustajan poissa maalipaikoilta ja Loorents Hertsi vei Lahden johtoon Eemeli Virran upeasta oivalluksesta. Toisella jaksolla Lahti passivoitui hieman, mutta viimeistä varttia lukuun ottamatta vastustaja pysyi poissa maalipaikoilta. Viimeisellä vartilla turkulainen kotijoukkue onnistui iskemään erikoistilanteen jälkitilanteesta tasoitusosuman, joten toiseen osaan lähdetään tasatilanteesta.

Turussa torstaina tulleet mustelmat eivät estä kenenkään pelaamista, joten joukkueen terveystilanne ennen sunnuntain kamppailua on hyvä. Nuoret Anton Munukka, Viljami Jokiranta, Teemu Kettunen ja Akseli Puukko olivat lauantaina yhteistyöseura Lahden Reippaan kokoonpanossa. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila on luottavainen oman joukkueensa suorituskykyyn.

– Olen tosi luottavainen huomisen suhteen. Palauduimme Turun pelin jälkeen ja olemme keskittyneet taas tärkeään peliin. Opimme taas jotain ja olemme valmiita ottamaan voitto sunnuntain ottelusta. Toivomme ja tarvitsemme palon tukea, sillä se voi olla se viimeinen ratkaiseva tekijä, kun saamme hyvän hurmoksen päälle, Mannila ennakoi.

Vierailijalla kolmas ottelu viikkoon

Vierailija Turun Palloseura pelaa jo kolmannen ottelunsa viikon sisään. Maanantaina turkulaiset kaatoivat FF Jaron 4–0-lukemin. Oskari Jakonen iski kaksi osumaa ja Simo Roiha ja Daniel Rantanen yhdet mieheen. Jaro ei juurikaan kyennyt uhkaamaan turkulaisten puolustusta ja maalivahti Jere Koposta.

Torstaina nousua tavoitteleva TPS pääsi aloittamaan liigakarsinnat kotikentällään. TPS pyrki koko ottelun ajan suoraviivaisiin hyökkäyksiin ja pallo haluttiin pelata lahtelaisten linjan taa. TPS oli torstain ottelussa vaarallinen myös erikoistilanteissa ja sai ainoat paikkansa juuri niistä. Tepsin tasoitusosuma syntyi erikoistilanteen jälkitilanteesta, kun pallo kimpoili Roope Pakkaselle, joka sai tasoittaa ottelun lähietäisyydeltä.

TPS on pelannut karsintoja liki jokaisena syksynä, joten turkulaiset tietävät hyvin, mistä peleisstä on kyse. Toppari Rasmus Holma on ollut yksi Tepsin henkisiä johtajia syksyn otteluissa. Kokenut entinen maajoukkuemies Kasper Hämäläinen aiheutti lahtelaispuolustukselle kiirettä torstain ottelussa ja samaa on luvassa myös sunnuntaina. Hyökkääjä Simo Roihan pelikunto on turkulaisten tarkimmin varjeltu salaisuus, sillä Roihalla on suuri merkitys TPS:n hyökkäyspelissä.

Lahti pääsee ratkaisevaan osaan kotikentällään. Tiukka pelitahti rupeaa painamaan varmasti molempien joukkueiden jaloissa, joten odotettavissa ei ole pelillisiä hienouksia. Sen sijaan luvassa on varmasti kovia kaksinkamppailuja ja taklauksia, repimistä ja roikkumista. Lopulta ottelun voittaa se, joka kykenee pitämään pään kylmänä paineen ja väsymyksen keskellä.

Lahdella kammottava painolasti

Kumpikin joukkue on pudottanut kertaalleen historian saatossa toisensa sarjaporrasta alemmas. Sunnuntaina tulee kuluneeksi päivälleen tasan 12 vuotta siitä, kun TPS nousi FC Lahden 2–0-johdosta huolimatta voittoon ja sysäsi Lahden Ykköseen. Lahti puolestaan sai hieman lievitystä traumoihin, kun se lopetti turkulaisten pyristelyn ja varmisti matemaattisesti Tepsin putoamisen liigasta syksyllä 2014 Petri Pasasen osumalla.

Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 45 kertaa. Lahti on niukasti takaa-ajajana, sillä lahtelaiset ovat voittaneet 17 kertaa, TPS 19. Myös maalit ovat lähes tasan. Lahti on osunut 64 kertaa ja TPS 69. Nykyisestä lahtelaismiehistöstä paras maalintekijä keskinäisissä otteluissa on Loorents Hertsi, joka on osunut Tepsin verkkoon jo neljä kertaa. Matti Klinga ja Pyry Lampinen ovat osuneet historian saatossa kertaalleen.

Historia toistaa itseään myös 1900-luvun lopusta. Lahden pelatessa edellisen kerran liigakarsintoja kauden 1999 päätteeksi, lähdettiin tuolloinkin ratkaisevaan osaan tasatilanteesta. Lopulta Jarkko Koskisen maali piti lahtelaiset liigassa. Liigakarsinnoissa luodaan sankaritarinoita. Kuka lahtelainen nouseen Koskisen kaltaiseksi sankariksi sunnuntaina Hiihtiksen iltavalaistuksessa?

FC Lahti – TPS 23.10.2022 kello 17.00 Lahden stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Ottelun ennakkoliput halvemmalla Tiketistä. Otteluliput portilta 20 euroa.

Huomioithan, että tavallinen kausikortti ei sisällä sisäänpääsyä tähän otteluun. Sisäänpääsy sisältyy VIP-kausikortteihin, Premium-kausikortteihin ja juniorikausikortteihin. Lisäksi sisäänpääsy FC Kuusysin ja FC Reippaan jäsenkorteilla. Tavallista kausikorttia näyttämäll liput portilta kymmenen euron etuhintaan.

Urheilukeskuksen alueella on ottelupäivänä käynnissä toinen tapahtuma, joten saavuthan ajoissa paikalle välttääksesi ruuhkat.

Mekonomen Autohuollon VIP-parkkipaikka löytyy jäähallin hiekkakentältä. Stadionin yläparkkipaikka on suljettu. Pysäköintitilaa löytyy myös Messukeskuksen pysäköintialueelta. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Pyöräparkit löytyvät Suurhallin edestä ja Hiihtosillan alta. Mankeli-asema löytyy Hiihtostadionin edustalta, Salpausselän Seisakkeen edustalta.

Pääkatsomon sektorissa A2 on kotikannattajakatsomo. Junnufanikatsomo on sektorissa A5 ja junnupassipalkintoja jaetaan fanituotepisteellä. Vieraskannattajille on varattu paikat pääkatsomon hyppyrimäkien puoleisesta päädystä sektorista A8.

Palvelualueella on tarjolla perinteisten Merosten lisäksi myös paikallisen Hartwallin virvokkeita. Anniskelualuetta ovat palvelualueen lisäksi myös sektoreiden A1, A2 ja A3 yläosat.

Ottelun käsiohjelma on ostettavissa muistoksi kahden euron hintaan fanituotepisteeltä. Tutustu käsiohjelman sähköiseen versioon tästä.

Ottelun Sinuhe-statpackiin pääset tutustumaan tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Tiina Pirilä