UNIQUEkoti -otteluennakko: FC Lahti valmis tarttumaan kaupungin herruuteen

Suomen Cup ja paikallisottelu, voiko täydellisempää ennakkoasetelmaa edes kuvitella. FC Lahti kohtaa Cupin neljännellä kierroksella Lahden Reippaan. Nyt taistellaan kaupungin herruudesta ja pitkästä aikaa virallisessa ottelussa. Otteluennakon tarjoaa UNIQUEkoti.

Lisää tehoja

FC Lahti on liigassa onnistunut maalinteossa vasta kolme kertaa. Perjantain liigaottelussa Lahti pelasi hyvän avausjakson, mutta toisella jaksolla espoolainen FC Honka onnistui kahdesti. Näin ollen pisteet matkasivat Hongan matkaan ja FC Lahti valahti liigassa jo kymmenenneksi. Cupissa Lahti selviytyi neljännelle kierrokselle kaatamalla Kuopion Elon puhtaasti 6-0. Macoumba Kandji iski kaksi osumaa ja Chinedu Geoffrey, Matti Klinga, Arlind Sejdiu ja Pyry Lampinen yhdet mieheen. FC Lahden päävalmentajan Ilir Zenelin mukaan Lahti lähtee otteluun hallitsemaan kenttätapahtumia.

– Fakta on se, että meidän pitää kyetä hallitsemaan peliä ja sitä kautta lopputulosta. Huomenna pitäisi onnistua sekä joukkueena että yksilönä. Cup on kuitenkin aina Cupia. Pallo on pyöreä ja maali neliö. Yllätys on aina se, kuka voittaa. Me emme saa päästää peliä yllätysmomentumiin. Huomenna FC Lahti vie ja menee jatkoon, Zeneli ennakoi.

Tiukkaan paikallispeliin FC Lahti lähtee hakemaan voittoa, jatkopaikkaa ja ehjää suoritusta. Kokoonpanosta ovat varmasti sivussa pitkäaikaispotilaat Lassi Järvenpää, Martinos Christofi ja Joona Tiainen. Viime viikolla joukkueen vahvuuteen liittynyt Alan Henrique saanee ensiminuuttinsa FC Lahden paidassa. Päävalmentaja Zeneli haluaa, että Lahti riisuu vastustajan aseistaan, eikä päästä vastustajan yksilöitä loistamaan

– Vastustaja tulee satsaamaan erikoistilanteisiin. He ovat myös vaarallisia tilanteenvaihdoissa. Meidän pitää pystyä riisumaan heidät aseista, eli pitämään vastustaja poissa erikoistilanteista ja nopeista tilanteenvaihdoista. Toki heillä on myös yksilöitä, jotka kykenevät säväyttämään, mutta emme saa antaa heille mahdollisuutta, Zeneli alleviivaa.

Lahden Reipas perinteinen Cup-menestyjä

Kotijoukkue Lahden Reippaan juuret juontavat yli 130 vuotta sitten Viipurissa perustettuun Viipurin Reippaaseen. Jalkapallon alkuaikoina Reipas oli Suomen parhaimmistoa, mutta itsenäisen Suomen aikana viirupaidat eivät juurikaan menestyneet. Reipas tuli evakkona Lahteen 1940-luvulla ja eli kultakautensa 1960- ja 1970-luvulla. Kolme Suomen mestaruutta ja seitsemän Cup-voittoa tekevät siitä yhä yhden Suomen menestyneimmän seuran. Reipas oli myös mukana perustamassa FC Lahtea 1996.

Reipas on valmis puolustamaan perinteiden velvoittamana kunniaansa. Se antoi lauantaina myrskyvaroituksen kaataessaan Kakkosen avauskierroksella FC LaPan lukemin 7-3. Etenkin hyökkäyspään pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla. Gullit Zolameso ja muutama kausi sitten FC Lahtea edustanut Tim Martinen onnistuivat maalaamaan kahdesti. Myös FC Lahdesta lainalla ollut Berat Köse iski kaksi osumaa. Janne Hahl osui kertaalleen.

Reippaalla on koossa yllätysvalmis ryhmä. Maalivahti Lauri Inkeroinen osoitti FC Vaajakoskea vastaan pelatussa Cup-ottelussa olevansa kelpo torjuja. Puolustuksessa Reippaalla löytyy FC Lahtea edustanut Tapio Torpo ja muun muassa nuoret Topias Inkinen ja Tuomas Kautonen. Reippaan keskikenttää miehittävät entiset FC Lahti -pelurit Joona Tapani, Onuray Köse ja Masa Malen. Hyökkäyspäähän on tarjolla Martisen ja Zolameson lisäksi tuulennopea Asaad Babiker ja tappavan tehokas Lirinis Haziri.

Reipas on pyrkinyt otteluissaan aggressiiviseen ja aktiiviseen präsiipeliin. Pallonriiston jälkeen joukkue haluaa pelata pallon nopeasti maalintekosektorille. Toisaalta vastustajan onnistuessa purkamaan prässin, on Reippaalla ollut usein tulenpalava kiire omalle maalille, sillä prässäämisen seurauksena vastustaja on päässyt usein ylivoimahyökkäyksiin. Päävalmentaja Tommi Kautosella on kasassaan yllätysvalmis nippu, joten FC Lahden pelaajat joutuvat keskittymään koko ysikymppisen ajan saavuttaakseen voiton.

Cup on aina Cup

Joukkueet eivät ole koskaan kohdanneet virallisissa otteluissa. Harjoitusotteluita on vuosien saatossa pelattu kolme. Ensimmäisessä Lahdelle kävi työtapaturma, kun Reipas vei voiton Teemu Toukosen osumalla. Kahdella seuraavalla kerralla Lahti on hoitanut ottelut ammattilaisen otteella. Talvella pelatussa harjoitusottelussa loppulukemiksi kirjattiin 4-1. Eemeli Virta, Arlind Sejdiu ja Loorents Hertsi osuivat ja yksi maaleista merkattiin Reippaan omaksi. Viirupaitojen osuman viimeisteli Lirinis Haziri.

Edellisen kerran Lahti on kohdannut virallisessa ottelussa paikallisvastustajan kaudella 2005. Tuolloin Lahti kaatoi Cupissa City Starsin lukemin 2-0. Nykyisin Reipasta valmentava Tommi Kautonen iski avausosuman ja Ville-Veikko Savolainen tuplasi johdon. Paikallispelien kiihkeä tunnelma näkyi, sillä Lahden Jonne Kemppinen otti torikokoushässäkässä myös suoran punaisen kortin.

FC Lahti lähtee hakemaan Cupin voittoa. Edellinen finaalipaikka tuli 20 vuotta sitten. Reippaan edellisestä Cup-finaalista on vierähtänyt jo 44 vuotta. Paikka Suomen Cupin viidennelle kierrokselle on jaossa, kumpi siihen tarraa?

Lahden Reipas – FC Lahti 3.5.2022 kello 19.00 Kisapuistossa!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Lahden Reipas myy otteluun lippuja portilta 10 euron hintaan. FC Lahden liput ja kausikortit eivät käy ottelussa.

Mikäli et pääse paikalle, näyttää Ruutu-palvelu ottelun suorana lähetyksenä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola