UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti matkaa pahaan paikkaan tiukassa tilanteessa

Sunnuntai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Karsijan paikalle valahtanut FC Lahti haluaa korjata suuntaansa kohti yläloppusarjaa sunnuntaina Valkeakoskella. Lahtelaisia isännöi sarjajumbo FC Haka.

Maalinteko tuottaa yhä tuskaa

Kärkijoukkueiden Helsingin Jalkapalloklubin ja Seinäjoen Jalkapallokerhon menestyksekkäiden kohtaamisten jälkeen FC Lahti kohtasi viime sunnuntaina Hiihtiksellä IFK Mariehamnin. Lahti oli ensimmäisellä jaksolla heikkoa ja lahtelaiset loivat liian vähän laadukkaita maalipaikkoja. IFK meni ottelussa johtoon ensimmäisen jakson loppupuoliskolla huonosti puolustetun tilanteen jälkeen. Toisella jaksolla Lahti piristyi, mutta tasoitusosuma jäi paikoista huolimatta uupumaan. Parhaille paikoille pääsivät Teemu Penninkangas ja Matheus Alves. Lopulta ottelu ratkesi, kun IFK:n vastahyökkäyksen päätteeksi pallo kimposi debyyttiään pelanneesta Luka Šimunovićistä omaan maaliin.

Tappio pudotti Lahden jo karsijan paikalle. FC Lahden urakkaa vaikeuttaa pelikiellot ja muut poissaolot. Bubacar Djaló ja Teemu Penninkangas ovat sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi. Lisäksi varmasti sivussa ovat Lassi Järvenpää ja Pablo Andrade, Julius Tauriainen, jonka munuainen repesi hieman kovan iskun seurauksena SJK-ottelussa. Loorents Hertsi ja Marius Könkkölä ovat jo harjoitelleet joukkueen mukana ja molempien paluu takaisin pelikentälle lähestyy. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila haluaa joukkueensa parantavan paljon edellisestä ottelusta.

– Luvassa on iso peli, kuten kaikki liigaottelut ovat. Haluamme parantaa asetelmiamme sarjataulukossa ja ennen kaikkea haluamme voittaa. Meidän pitää ratkaista, miten saamme pelin meidän näköiseksemme. Vastustajalla on uusia pelaajia, joten olemme kehittäneet myös varasuunnitelmia. Haluamme kontrolloida peliä hyökätessä ja puolustettaessa. Haluamme, että peli on meidän näköisemme. Meidän pitää parantaa edellisestä ottelusta. Pelit ovat tasaisia ja viime ottelussa saimme lopussa muutamia hyviä keskityksiä. Huomenna meidän pitää survoa pallot sisään, Mannila kertoo.

Kotijoukkueella vaikea jakso

Kotijoukkue FC Haka on keskellä vaikeaa vaihetta. Liigassa Haka on voittanut viimeksi ottelun toukokuun alussa. Lähtö tuli myös Suomen Cupista ja europeleistä. Edellisellä kierroksella liigassa koskilaiset kohtasivat Vaasan Palloseuran vieraskentällä. VPS iski tehokkaasti ja nappasi pisteet lukemin 4—1. Hakan ainokaisesta vastasi Janne-Pekka Laine.

Hakan ovi on käynyt siirtoikkunassa molempiin suuntiin. Seuran vanha tuttu, Elias Mastokangas saapui FC Interistä. Meksikolainen Alberto Alvarado on aiemmin tehnyt kovaa jälkeä Ykkösessä ja Valkeakoskella odotetaan, että miehen maalivainu on tallella. Puolustava keskikenttämies Maissa Fall tuo Hakan keskikentälle kokoa ja kokemusta.

Ennen siirtoikkunan aukeamista Hakan maalinteko on levännyt Juan Lescanon harteilla. Hänelle paikkoja ovat luoneet laitapuolustaja Ryan Mahuta ja laituri Stávros Zarokóstas. Haka kykenee viimeistelemään, mutta suurin ongelma on ollut puolustus. Koskilaiset ovat päästäneet ylivoimaisesti eniten maaleja liigassa. Joukkueella on kuitenkin puolustuksessa liigatasolle päteviä pelaajia, kuten maalivahti Aatu Hakala, topparit Niklas Friberg ja Eero-Matti Auvinen. Yksi jokerikortti etenkin erikoistilanteissa on liki kaksimetrinen Fallou Ndiaye. Lahti saa olla tarkkana koko ottelun ajan.

Historia erittäin vahvasti Hakan

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella sekä harjoitusottelussa että liigassa. Kisapuistossa kenraaliharjoituksessa päädyttiin maalittomaan tasapeliin. Liigassa joukkueet kohtasivat Hiihtiksellä ja Lahti nappasi ensimmäisen liigavoiton Hakasta yli kymmeneen vuoteen. Ottelun ainokaisen iski Altin Zeqiri.

Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa 50 kertaa. Haka on voittanut kohtaamisista 23. Lahdella voittoja on vain 11. Myös maalit ovat vahvasti koskilaisille. Lahti on tehnyt 40 maalia, Haka on iskenyt puolestaan jo 75 kertaa. Tehtaan kenttä on ollut Lahdelle äärimmäisen paha paikka vierailla, sillä lahtelaisten edellinen voitto on tullut kaudella 2007.

Onnistuuko Lahti vihdoin murtamaan kirouksen ja nappaamaan voiton Tehtaan kentältä?

FC Haka – FC Lahti 30.7.2023 kello 15.00 Tehtaan kentällä!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikan päälle matkaaville lahtelaisille on varattu paikat päätykatsomon lohkosta G. Sisäänkäynti tapahtuu Niementien puoleisesta portista. FC Lahden SLO:lle Atte Vilhuselle on toimitettu vieraskannattajien lippulinkki.

Mikäli et matkaa paikan päälle, on kaupungin virallisen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanun aukiolla.

Ottelu näkyy suorana myös Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola