UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti matkaa Cupissa Ympyräkaupunkiin tekemään historiaa

Keskiviikkona pelataan Suomen Cupin viidettä kierrosta. FC Lahti matkaa Suomenlahden rannalle Haminaan. Lahtelaisia Ympyräkaupungissa isännöi Haminan Pallo-Kissat. Ottelu on FC Lahdelle historiansa sadas ottelu Suomen Cupissa. Otteluennakon tarjoaa UNIQUEkoti.

Suomen Cupissa onnistumisia

FC Lahti kohtasi sunnuntaina Veikkausliigassa AC Oulun Hiihtiksellä. Vierailija meni johtoon aivan ottelun alussa, mutta Lahti kykeni hallitsemaan ottelua ja luomaan paljon maalipaikkoja. Etenkin Loorents Hertsi ja Chinedu Geoffrey olivat pelipäällä. Lahti ei paikoista huolimatta kuitenkaan onnistunut iskemään tasoitusmaalia. Toisella jaksolla ottelu oli tasaisempi ja Lahden hyökätessä riskillä, onnistui AC Oulu iskemään päätöslukemiksi 2-0.

Liigassa lahtelaisilla ei ole kulkenut aivan odotetusti, mutta Suomen Cupissa Lahti on sitä vastoin edennyt viidennelle kierrokselle näytöstyylillä. Kolmannella kierroksella Kuopion Elo kaatui lukemin 6-0 ja neljännellä kierroksella Lahden Reipas joutui tapumaan 5-0. Macoumba Kandji ja Geoffey ovat osuneet tämän kauden Cupissa jo kolmesti. Arlind Sejdiu on puolestaan osunut kahdesti.

Haminaan FC Lahti lähtee hakemaan jatkopaikkaa ja ehjää suoritusta. Kokoonpanosta ovat varmasti sivussa Lassi Järvenpää, Daniel Koskipalo ja Pyry Lampinen. Edellisessä ottelussa haavan päähänsä saanut Martinos Christofi on suurella todennäköisyydellä sivussa haavan paranemisen nopeuttamiseksi. Albion Ademi on puolestaan kyennyt jälleen harjoittelemaan joukkueen mukana. FC Lahden päävalmentaja Ilir Zeneli haluaa nähdä kentällä onnistumisia niin joukkueena kuin yksilöinäkin.

– Huomenna meillä on Suomen Cupin peli ja saamme vastustajan alemmalta sarjatasolta. Meille on todella tärkeää, että menemme jatkoon. Se on ensimmäinen prioriteetti. Haluamme onnistua joukkueena ja yksilöinä ja saada onnistumisten kautta itseluottamusta. Meillä on myös viikonloppuna peli, mutta tämä on seuralle sadas ottelu Suomen Cupissa ja haluamme hoitaa pelin mallikkaasti sekä pelillisesti että tuloksellisesti. Meille Suomen Cup on tärkeä turnaus kilpailullisesti ja haluamme onnistua siinä ja mennä mahdollisimman pitkälle turnauksessa, Zeneli painottaa.

HaPK Cupin yllättäjä

Haminan Pallo-Kissat vahvistui talven aikana meritoituneilla pelaajilla. Muun muassa Joonatan Lassila, Lennart Voikar, Jimi Lassila, Kimi Kolsi ja Nico Pietiläinen pelasivat viime kaudella Kakkosta Peli-Karhuissa. Lisäksi talven peleissä kentällä kävi entinen nuorisolupaus ja liigatähti Saku Kvist, jolla on yhä taitoa ja pelisilmää, vaikka hän ei ole enää liigavuosien kunnossa. Kvist tosin ei ole pelannut HaPK:n riveissä vielä tällä kaudella virallisia otteluita.

Kolmosessa pelaava HaPK on iskenyt kolmessa pelaamassaan sarjaottelussa paljon maaleja. Kolmessa ottelussa haminalaiset ovat iskeneet kymmenen maalia. Joona Pasi on osunut kolmesti ja Lennart Voikar kahdesti. Edellisessä ottelussaan HaPK tasasi pisteet 4-4-tasapelillä Savilahden Urheilijoiden kanssa. Voikar ja Pasi osuivat jälleen kertaalleen ja Kolsi ja Caner Mula iskivät loput osumat.

Suomen Cupin HaPK aloitti ensimmäiseltä kierrokselta, joten se on ehtinyt kaatamaan jo neljä vastustajaa. Kahdella ensimmäisellä kierroksella haminalaiset ottivat selkeät voitot FC Loviisasta ja Järvenpään Palloseuran kakkosjoukkueesta. Kahdella seuraavalla kierrokselle HaPK onnistui tiputtamaan sarjatasoa ylempänä Kakkosessa pelaavat joukkueet. Ensin Pallo-Kissat kaatoivat 3-1 FC LaPan ja edellisellä kierroksella haminalaiset pudottivat Pallokerho Keski-Uusimaan rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Pasi onnistui myös PKKU:ta ja LaPaa vastaan maalinteossa.

Lahti-otteluun HaPK joutuu lähtemään ilman ykköskassariaan Tomi Kopraa. Kopra nappasi pelikiellon PKKU-ottelussa jouduttuaan ulosajetuksi kesken ottelun. HaPK:n maalia vartioikin suurella todennäköisyydellä Olli Suortti, joka on nuoresta iästään huolimatta pelannut Kolmosen otteluita jo liki kymmenen vuotta. Myös Suortti kuuluu PeKasta Haminaan siirtyneiden pelaajien laajaan joukkoon. PKKU-ottelussa Suortti torjui rangaistuspotkukilpailussa kaksi rangaistuspotkua.

HaPK uusi tuttavuus Lahdelle

FC Lahti ei ole kohdannut haminalaisia koskaan virallisessa ottelussa, eikä myöskään harjoitusotteluissa. HaPK on perustettu jo vuonna 1950 monilajiseuraksi, mutta haminalaiset ovat viettäneet jalkapallossa vuotensa alemmilla sarjatasoilla. Ensimmäistä kertaa HaPK osallistui Cupiin 1956, jolloin matka tyssäsi ensimmäisellä kierroksella Kymin Palloilijoiden voittaessa ottelun 9-0. Ensimmäistä kertaa HaPK onnistui voittamaan ottelun Cupissa vuonna 1958.

Vuonna 1971 HaPK onnistui voittamaan Cupissa kolmesti ja eteni jo neljännelle karsintakierrokselle. Kausilla 1980, 1982, 1985 ja 1992 HaPK eteni myös kolme kierrosta ennen tappiota ja putoamistaan kilpailusta. Lahtelaisjoukkueet ovat kohdanneet haminalaiset kertaalleen. Kohtaaminen tapahtui Cupissa 1985, jolloin Lahden Palloseura hävisi kolmannen kierroksen ottelunsa 1-0. Pallo-Kissoilla on siis meneillään seurahistoriansa paras Cup-kausi.

FC Lahdelle ottelu Cupissa on seuran historian sadas, jos otetaan huomioon myös Cupissa pelatut karsintaottelut. Kymiläisiä seuroja vastaan Lahti on pelannut Cupissa kahdeksan kertaa. Valkealan Kajon ja Peli-Karhut Lahti on voittanut kertaalleen. Myllykosken Pallon FC Lahti on voittanut kerran ja kärsinyt kertaalleen tappion. KTP:n Lahti on puolestaan voittanut kolme kertaa ja kärsinyt tappion vain kerran, joten Cupissa lahtelaisilla on kulkenut kymiläisiä vastaan.

Ottelun voittaja jatkaa Cupin kuudennelle kierrokselle, jossa joukkueita on jäljellä enää 16. Tuleeko FC Lahdelle sadannen ottelun lisäksi muuta juhlittavaa keskiviikkona?

HaPK – FC Lahti 25.5.2022 kello 17.30 Haminan urheilukentällä!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikalle matkaaville lahtelaisille on varattu sisäänkäynti Urheilijankadun puolelta. Ottelulippuja saa portilta kymmenen euron hintaan. Lahtelaisille on varattu oma katsomonosa ja omat palvelut kuvassa sinisellä olevalla alueella.

Mikäli et matkaa Haminaan, näyttää Ruutu-palvelu ottelun suorana.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Tomi Saarivirta