UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti lähtee haastamaan Ilvestä

Lauantai on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. FC Lahti jatkaa pistejahtiaan reilun sadan kilometrin päässä kotoaan Tampereella. Suomen suurimmassa sisämaakaupungissa lahtelaisia isännöi Veikkausliigassa kuudentena oleva Ilves.

Maalipaikat eivät ole tuottaneet tulosta

FC Lahdella on ollut tuloksellisesti vaikea jakso. Toisaalta Lahti on kyennyt luomaan paljon hyviä maalipaikkoja viime otteluissa, mutta verkkoon asti pallo on mennyt vain kertaalleen. Se tapahtui edellisessä liigaottelussa AC Oulua vastaan, kun Onni Hänninen vei Lahden johtoon uransa ensimmäisellä pääsarjamaalilla. Oululaiset veivät lopulta pisteet mukanaan pohjoiseen 2—1-voitollaan. Lisäksi Lahti kärsi Suomen Cupissa tappion Ykkösessä pelaavalle Helsingin IFK:lle. Lahden hallitseman ottelun ainoa osuma merkittiin lahtelaisten omaksi maaliksi ja näin ollen Lahden Cup-junan päätepysäkki tuli vastaan.

Lauantain otteluun Lahti lähtee katkaisemaan voitotonta putkeaan. Vaikean jakson aikana myös sarjasijoitus on valahtanut alemmas ja Lahti löytyy tällä hetkellä karsijan paikalta. Lahtelaiset ovat tosin pelanneet muutaman ottelun vähemmän kuin suurin osa muista joukkueista. Lauantain ottelusta puuttuvat varmasti pitkäaikaispotilaat Eemeli Virta, Lassi Järvenpää ja Pablo Andrade. Lisäksi Bubacar Djaló on korttitilin täyttymisen vuoksi pelikiellossa. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannilan mukaan joukkue on kyennyt palautumaan hyvin härkäviikon rasituksesta.

– Vastustaja on pelannut vahvoja pelejä ja heillä on ollut vahvoja hetkiä otteluissa. Heillä on paljon henkilökohtaista taitoa ja he ovat fyysinen joukkue. Meidän pitää saada omaa peliämme kehitettyä ja luotua maalipaikat. Lisäksi meidän pitää saada puolustettua hyvin koko ottelun ajan. Olemme palautuneet hyvin ja pelaajat pääsevät tuoreilla jaloilla peliin. Se antaa meille mahdollisuuksia näyttää parasta osaamistamme, Mannila kertoo.

Ilvekselle nousujohteinen vaihe

Kotijoukkue Ilves katkaisi kahden ottelun tappioputkensa kaksi viikkoa sitten kotiottelussaan Helsingin Jalkapalloklubia vastaan. Ilves hallitsi ottelua suvereenisti ja siirtyi johtoon Sebit James Ngorin osumalla. Ilvekselle oli useita paikkoja naulata ottelu, mutta HJK kampesi itsensä tasoihin lisäajalla. Edellisellä kierroksella tamperelaiset kaatoivat vieraissa Vaasan Palloseuran lukemin 2—0 Santeri Haaralan ja Oiva Jukkolan osuessa.

Ilveksellä on Lahteen verrattuna yksi lepopäivä vähemmän, sillä tamperelaiset kohtasivat keskiviikkona Suomen Cupissa Käpylän Pallon. KäPa siirtyi ottelussa johtoon toisella jaksolla. Ilveksen viime kauden lopun komeetta Adam Larsson iski kuitenkin viimeisellä vartilla kahdesti ja lopulta Haarala ratkaisi maalillaan jatkopaikan lisäajalla.

Ilveksellä on riveissään maalintekijöiden lisäksi paljon henkilökohtaista taitoa. Petteri Pennanen ja kasvattajaseuraansa Italiasta palannut Lauri Ala-Myllymäki kykenevät kääntämään pelin omilla oivalluksillaan. Lisäksi keskikentän pohjan fyysinen Doni Arifi on puolustuslinjan edessä pallovarma ja kykenee hyökkäysten katkojen ohella käynnistämään nopeita vastaiskuja. Kokenut maalivahti Otso Virtanen on pelipaikallaan liigan eliittiä, joten helppoa iltapuhdetta lahtelaisille ei ole luvassa.

Molemmat vahvoja kotonaan

Molemmat joukkueet ovat olleet vahvoja kotikentillään. Lahti kuitenkin kykeni viime kauden Liigacupissa venymään voittoon Tampereella Altin Zeqirin iskiessä hattutempun. Edelliseen liigavoittoon lahtelaiset ovat kyenneet kaudella 2018, jolloin Pavel Osipovin iskemä maali riitti Lahdelle täysiin pisteisiin.

Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 28 kertaa. Lahti on voittanut otteluista kymmenen, Ilves 12. Joukkueiden tekemät maalit ovat liki tasan ja Ilves johtaa vain maalilla. FC Lahti on osunut 36 kertaa ja Ilves 37. Lahdella on siis oiva mahdollisuus ohittaa lauantaina tamperelaiset maalien määrässä.

Nykyisistä Lahden pelaajista Ilveksen verkkoon ovat osuneet neljä maalia iskeneen Zeqirin lisäksi Teemu Penninkangas, Matti Klinga ja Mikko Kuningas. Historian saatossa Ilvestä ovat puolestaan edustaneet Penninkangas ja Jusif Ali. Ilveksen riveissä ei puolestaan ole tällä kaudella lahtelaisia, mutta antaako se edun kummalle joukkueelle?

Ilves – FC Lahti 3.6.2023 kello 18.00 Ratinan stadionilla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikalle matkaavat lahtelaiset sijoitetaan Ratinassa sektoriin D4. Lippulinkki on toimitettu FC Lahden SLO-henkilölle Atte Vilhuselle.

Mikäli et matkaa paikalle, on kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanun aukiolla.

Ottelu näkyy myös suorana Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Juha Tamminen