Uniquekoti -otteluennakko: FC Lahti hakee jatkoa pisteputkelle Oulusta

FC Lahden pelit jatkuvat lauantaina vierasottelulla AC Oulua vastaan ja Uniquekoti tarjoaa jännittävään kohtaamiseen otteluennakon.

Kolme pistettä Altin Zeqirin jäähyväispelissä

Lahti otti kuluneen viikon maanantaina tärkeän 1-0 -kotivoiton FC Hongasta ja paranteli asemiaan sarjataulukon tyvipäässä nousten voiton turvin kahdeksanneksi. Honka hallitsi näennäisesti pelitapahtumia, mutta Lahti onnistui pitämään vieraat poissa pahanteosta. Pelin ainoaksi jäänyt osuma syntyi toisella puoliajalla erikoistilanteesta. Brassikärki Matheus Alves puski Zeqirin antamasta kulmapotkusta pelivälineen vastustamattomasti ohi Hongan maalivahti Maksim Rudakovin. Uhrautuvasti ja tiiviisti paahtavassa kelissä läpi ottelun puolustanut isäntäjoukkue sai palkinnon kovasta iltapuhteesta kolmen sarjapisteen muodossa. 

Lahden päävalmentaja Mikko Mannila kertoo tämän viikon suurimman painopisteen olleen akkujen lataamisessa. Joukkue suuntasi Ouluun jo tänään.

– Maanantaina pelattiin todella raskaissa olosuhteissa, joten valmistautuminen on ollut vähän lyhyempi kuin normaalisti. Tärkeintä on, että on palauduttu hyvin ja analysoitu, mitä tehtiin hyvin ja mitä voidaan tehdä paremmin. Suurin fokus on ollut siinä, että ne ketkä pelasivat maanantaina isoja minuutteja, olisivat palautuneita ja taas valmiit laittaa huomenna kaikki likoon, Reissu Ruodin bussista tavoitettu Mannila aloittaa.

Honka-ottelu jäi Zeiqirin viimeiseksi Lahdessa, ainakin toistaiseksi. Zeqirin siirto Turkin pääsarjassa tulevalla kaudella pelaavaan Caykur Rizesporiinjulkaistiin eilen torstaina. 

-Mahtavaa, että Altin pääsi tosi isoon ja kilpailulliseen liigaan. Toivottavasti hän näyttää siellä kuinka hyvä pelaaja on ja jatkaa kehittymistään, Mannila hehkuttaa.

Tällä kaudella neljä maalia ja neljä maalisyöttöä antanut Zeqiri on ollut valtavassa roolissa Lahden hyökkäyspelaamisessa. Mannila ei paina päätään pensaaseen menetettyään joukkueen syömähampaan, vaan näkee tämän mahdollisuutena jollekin toiselle nousta parrasvaloihin. 

-Välillä tulee yllättäviä ja nopeita siirtoja, se on jalkapallossa normaalia. Jonkun toisen rooli vahvistuu nyt. Tämä on joukkuepeli ja hyvä kollektiivinen tekeminen ratkaisee. Ei muuta kuin eteenpäin.

Yksi potentiaalinen Zeqirin manttelinperijä on Lahden tuorein vahvistus Anouar El Moukhantir, jonka sopimus julkaistiin hetki sitten. 

-Hän pystyy operoimaan muodon ulko- ja sisäpuolella sekä käyttämään molempia jalkoja. Monipuolinen vaihtoehto ja ensimmäisistä harjoituksista jäi hyvä kuva, Mannila kuvailee tuoreinta vahvistusta.

Sivussa huomisesta ottelusta ovat loukkaantumisten vuoksi Lassi Järvenpää, Julius Tauriainen ja Pablo Andrade.

Mielenkiintoinen kamppailu edessä

Oulua ja Lahtea yhdistää se, että kumpikin joukkue on kohdannut edellisessä ottelussaan Hongan. Oulu haluaa varmasti unohtaa tämän nopeasti, sillä heinäkuun lopussa pelattu ottelu päättyi Hongan 4-1 -kotivoittoon. Seuroja yhdistää myös viimeaikainen pelaajamyynti ulkomaille. Noin pari viikkoa sitten Oulu tiedotti myyneensä huippulahjakkaan ja merkittävässä roolissa joukkueessa pelanneen Otso Liimatan Portugalin pääsarjaseura Famalicaoon. 

Ricardo Duarten luotsaamasta joukkueesta löytyy kuitenkin laatua Liimatan lähdönkin jälkeen. Erityisesti hyökkäyspäässä Oululla on kovia tuloksentekijöitä, kuten Ashley Coffey, joka on viimeistellyt tällä kaudella jo kymmenen maalia. Taustatukea antavat Huuhkajissakin esiintynyt Rasmus Karjalainen ja brassitaituri Luquinhas. Vastikään oululaisten vahvuuteen liittyi walesilainen keskikenttäpelaaja Danny Barrow.

-Heidän pelit ovat olleet usein runsasmaalisia ja he ovat erittäin vaarallisia hyökkäyssuuntaan. Siellä on boksissa kaksi erittäin hyvää hyökkääjää, jotka ovat tehneet paljon maaleja, Mannila aloittaa.

-Oulu pyrkii eri pelinvaiheissa todella rohkeisiin pelitekoihin, mikä avaa välillä mahdollisuuksia haavoittaa heitä. Se on yksi iso asia, mikä meidän pitää pystyä laittamaan kuntoon, että ne hetket käytetään hyvin, Mannila jatkaa.

Oulun edellisestä pelistä on kulunut jo miltei kaksi viikkoa ja kentällä saatetaan nähdä uusia pelaajia. Mannila on varautunut mahdollisiin yllätyksiin.

-Haluamme jatkaa meidän pisteputkea. Uskon, että saimme Honka-pelistä lisää energiaa siihen, että sitä pystytään jatkamaan ja pystyttäisiin parantamaan meidän asemia. Oulu ei ole ikinä helppo paikka vierailla. Oulu on pitänyt breikkiä ja siellä voi tulla jotain yllätyksiä. Valmistautumisessa on muutamia kysymysmerkkejä siirtoikkunan ollessa auki, kun vastustajalle voi tulla uusia pelaajia, Mannila tietää.

Kauden ensimmäisessä keskinäisessä kohtaamisessa Oulu päihitti Lahden hakemalla 2—1 -vierasvoiton. Tasataanko puntit huomenna? 

AC Oulu – FC Lahti 12.8.2023 kello 17.00 Raatin stadionilla! 

Teksti: Miko Heikkinen
Kuva: Lauri Ilola