UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: FC Lahti Cupissa Elon vieraaksi

Suomen Cup on kilpailu, joka kerää alleen koko suomalaisen miesjalkapalloilun. Kilpailussa on mukana rautaisia ammattilaisia ja huippujoukkueita, alasarjojen perinneseuroja, jäähdytteleviä entisiä huippuammattilaisia, eteenpäin pyrkiviä kasvavia seuroja ja pieniä harrasteseuroja, jossa jalkapallo on tapa rentoutua. Yhteistä kaikille on se, että jokaisella on mahdollisuus voittaa kilpailu. Kuka vain voi kohdata ja kaataa kenet vain.

Suomen Cupin voitosta jaettavaa Antero Nymanin muistopalkintoa lähtee jahtaamaan myös FC Lahti. FC Lahti saa kolmannella kierroksella vastaansa Kolmosessa pelaavan perinteisen Kuopion Elon. Ottelu pelataan huomenna Kuopion Väre Areenalla. Otteluennakon tarjoaa UNIQUEkoti.

FC Lahti kärsii poissaoloista

Lahtelaiset ovat pelanneet liigassa kaksi peliä. Vierasottelussa Maarianhaminassa lahtelaiset onnistuivat pitämään oman maalinsa puhtaana, mutta myös IFK Mariehamnin maali pysyi puhtaana ja tuloksena oli tasapeli. Vaasassa pelatussa kotiottelussa puolestaan Lahti romahti täysin Vaasan Palloseuran käsittelyssä ja tuloksena oli karu 5-0-tappio. Päävalmentaja Ilir Zenelin mukaan koko joukkueella on nyt kasvojen pesun paikka.

– Vaasan reissu oli totaalinen pohjanoteeraus. Tämä on kaikille kasvojen pesun paikka. Jokaisen on aika parantaa otteitaan. Ottelussa pääasia on nyt voittaminen ja eteneminen seuraavalle kierrokselle, Zeneli alleviivaa.

Lahti lähtee tavoittelemaan paikkaa neljännelle kierrokselle, mutta helppoa se ei tule olemaan. Varmasti kokoonpanosta ovat sivussa Lassi Järvenpää, Teemu Penninkangas, Martinos Christofi, Joona Tiainen, Albion Ademi ja Daniel Koskipalo. Omista junioreista edustusjoukkueen mukaan on nostettu puolustaja Teemu Kettunen. Päävalmentaja Zeneli ei vähättele vastustajaa, vaan muistuttaa, että Cup-kilpailu on aina Cup-kilpailu, jossa jokainen ottelu pitää voittaa.

– Vaikka vastassa on Kolmosen seura, on Cup aina Cup ja meidän pitää olla valmiita. Meillä on paljon poissaoloja, joten esimerkiksi Kettunen saa nyt mahdollisuutensa näyttää itseään tosipeleissä. Hän on pärjännyt hyvin omassa toimintaympäristössään ja odotan innolla hänen otteitaan. Hän on nopea ja tasapainoinen pelaaja, Zeneli kehuu.

Kuopion Elolla tasapainoinen nippu

Kotijoukkue Elo on Kuopion vanhin jalkapalloseura. Se on perustettu 1919 vahvalle työläistaustalle. Samalla seura joutui alkuaikoina vaikeuksiin suomalaisessa urheilussa olleiden poliittisten kiistojen vuoksi. TUL-seurana Elo pääsi kilpailemaan Palloliiton mestaruuksista vasta sotien jälkeen. Seura on pelannut kolme kautta myös Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Lisäksi seura on voittanut TUL-mestaruuden kahdesti.

Elo on historiansa aikana kasvattanut suomalaiselle jalkapallokartalle muun muassa 40 A-maaottelua pelanneen Olavi Rissasen. Myös yksi Suomen menestyneimpiin valmentajiin kuuluva Martti Räsänen on saanut jalkapallo-oppinsa Elossa. Elon viimeisellä pääsarjakaudella kuopiolaisten ainoa vierasvoitto tuli Lahdesta, mestaruuden voittaneesta FC Kuusysistä. Elon yleisöennätys, liki 5000 katsojaa on jälleen vaarassa perinteiseksi palanneen Suomen Cupin ansiosta.

Elo eteni kolmannelle kierrokselle kaadettuaan ensimmäisellä kierroksella STPS:n 8-0. Olli Eskelinen iski kaksi osumaa, kuten myös Taneli Heiskanen. Loput osumat merkittiin Joni Lipposelle, Atte Heiskaselle, Jesse Haaraselle ja Niki Bergille. Viime kaudella Cupin Kuopion Palloseurassa voittanut Heiskanen osui myös kahdesti toisella kierroksella AC Barcan verkkoon. 4-0-voittoon päättyneessä ottelussa maalin makuun pääsivät myös Haaranen ja Berg.

Elon peli pyörii usein laidalla pelaavan Heiskasen kautta. Joukkue vetäytyi myös AC Barcaa vastaan ja pyrki keskialueen pallonriistoihin ja sitä kautta nopeisiin vastaiskuihin. Keskikentän kolmikon, Niklas Mäkelän, kapteeni Ville Väänäsen ja Niki Bergin yhteistyö on toiminut hyvin molempiin suuntiin. Puolustuksen kulmakivenä toimii Joni Lipponen. Maalivahti Aapeli Alava on torjunut Cupissa jo kaksi nollapeliä.

Jorma Eskelisen, Atik Ismailin, Mikko Uotisen ja Jussi Kukkosen valmennustiimillä on käytettävissään myös Martin Korvelan ja Tomi Räsäsen kaltaisia ratkaisijoita. Räsänen on iskenyt edelliskausilla paikoistaan kovalla prosentilla. Korvela puolestaan on urallaan ennenkin kurittanut lahtelaisia. Viime kaudella Elon maalia vartioi myös lahtelaisille tuttu Juha Tuomi, joka edusti vielä kaudella 2019 FC Lahtea. Hän ei ole kuitenkaan esiintynyt Cupin otteluissa.

Elo FC Lahdelle uusi vastustaja

FC Lahti ja Elo eivät ole koskaan kohdanneet toisiaan. FC Lahden paras Cup-saavutus on kaudelta 2002, jolloin lahtelaiset etenivät Cupin finaaliin. Finaalissa FC Haka oli kuitenkin parempi lukemin 4-1. Elo puolestaan on selvinnyt kahdesti välieriin. Ensimmäisellä kerralla se kaatui uusintaottelussa paikallisvastustaja KuPS:lle ja toisella kerralla Elo jäi Lahden Reippaan jyrän alle.

Lahdelle Cup-ottelu on sen historian 98. Lahden historian suurin voitto on Ponnistuksesta, jonka Lahti kaatoi kaudella 2008 13-1. Suurin tappio on puolestaan kaudella 2020 FC Interille välierässä kärsitty 5-0-tappio. Lahti on kohdannut Cupissa neljästi kuopiolaisen seuran ja hävinnyt tähän mennessä kaikki ottelunsa. Otteluista kolme on pelattu Kuopiossa, joten FC Lahden on aika korjata tuo tilasto.

Kuopion Elo – FC Lahti 13.4.2022 kello 19.00 Väre Areenalla!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Paikalle matkaavat lahtelaiset voivat ostaa ottelulipun ennakkoon tästä.

Mikäli et pääse paikalle, on ottelu nähtävissä suorana Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Tomi Saarivirta