UNIQUEkoti -OTTELUENNAKKO: Cup-arpa vie FC Lahden Joensuuhun

Keskiviikko on pelipäivä ja UNIQUEkoti tarjoaa otteluennakon. Legendaarisen Suomen Cupin arpa toi FC Lahdelle kolmannelle kierrokselle vaikean vierasreissun Joensuuhun. Pielisjoen rannalla Lahtea isännöi Kakkosen kärkijoukkueisiin kuuluva JIPPO.

FC Lahdella kolhuista huolimatta positiivinen alkukausi

FC Lahti on avannut liigakautensa positiivisesti. Kolmen vaikean vieraspelin jälkeen Lahti on yhä sarjassa tappioitta. Viime lauantaina Lahti taisteli maalittoman vierastasapelin Seinäjoen Jalkapallokerhosta kahden nuoren lahtelaisdebytantin, Anton Munukan ja Eemil Laamasen johdolla. Lisäksi joukkue saalisti vierasvoiton IFK Mariehamnista ja tasapelin Vaasan Palloseurasta.

Toisaalta Lahti on saanut alkukaudesta erittäin paljon kolhuja. Seinäjoella maalivahti Marin Ljubić sai kovan iskun päähänsä ja mies on sivussa keskiviikon ottelusta varotoimenpiteenä. Eemeli Virta ja Lassi Järvenpää ovat pitkään sivussa. Joukkueen pelaajistossa on kuitenkin vielä paljon kysymysmerkkejä, jotka ratkeavat vasta ottelupäivänä. FC Lahden päävalmentaja Mikko Mannila uskoo, että jatkopaikka irtoaa sillä, että lahtelaiset tekevät perustyön hyvin.

– Vastustaja on oman lohkonsa ennakkosuosikkeja ja he aloittivat kautensa hyvin. Vastustaja on vaikea. Lähdemme kuitenkin oman pelin kautta ja haemme jatkopaikan. Kakkosen vastustajillekin nämä ovat niitä kauden kohokohtia, joten meidän asennepuolemme tulee olla kunnossa. Kun teemme perustyön riittävän laadukkaasti, jatkopaikka irtoaa, Mannila ennakoi.

JIPPO avasi kautensa voitolla

Viime kaudella noususta loppuun asti taistellut JIPPO joutui lopulta pettymään ja jäämään Kakkoseen. Joensuulaiset menettivät talven aikana muun muassa Miro Turusen ja Lari Liukkosen. Lisäksi JIPPO-ikoni Timo Tahvanainen lopetti komean uransa kentällä. Toisaalta Joensuuhun palannut Nuutti Tykkyläinen tuo paljon monipuolisuutta joensuulaisten laitapelaamiseen Tahvanaisen lopetettua.

JIPPO aloitti Kakkosen kautensa vaikealla vierasottelulla Nurmijärven Jalkapalloseuraa vastaan. Maalivahti Pyry Piirainen kykeni torjumaan nollapelin ja ensimmäisen jakson puolivälissä puolustaja Victor de Paula ampui erikoistilanteen jälkitilanteesta joensuulaiset johtoon. Molemmat joukkueet kolisuttelivat ottelussa vielä maalipuita, mutta lisäosumia ei nähty ja pisteet matkasivat Joensuuhun.

Viime kaudella Kakkosen A-lohkon parhaaksi puolustajaksi valitun de Paulan lisäksi JIPPO-puolustuksen avainhahmoja on maalivahti Pyry Piirainen, jolla on vyöllään myös yksi liigaottelu KTP:n paidasta. Joensuulaisten hyökkäyspäästä löytyy aina vaarallinen Toni Tahvanainen. Hän on osoittanut uransa aikana, että kykenee viimeistelemään myös ylemmillä sarjatasoilla. Nuori joensuulaiskasvatti Terrence Smith kykenee nopeudellaan aiheuttamaan lahtelaispuolustukselle ongelmia, joten Lahti saa olla tarkkana hänen kanssaan.

Lahdella karmaisevia muistoja Joensuusta

Lahtea ja Joensuuta yhdistävää muun muassa Eliel Saarisen suunnittelemat komeat kaupungintalot, jotka muistuttavat erittäin paljon toisiaan. Molempien kaupunkien kaupunkikuvaan on vaikuttanut myös arkkitehtilegenda Otto-Iivari Meurman. FC Lahtea ja JIPPOa yhdistää puolestaan JIPPOn riveissä pelaava Jere Juurinen, joka on pelannut yhden Suomen Cupin ottelun FC Lahden paidassa. Lisäksi JIPPOn toiminnanjohtaja Timo Tahvanainen on pukenut urallaan päälleen FC Lahden paidan.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa neljästi. Vuonna 2005 pelatusta Suomen Cup -ottelusta Lahti haki Joensuun keskuskentältä 2—0-voiton Mika Kottilan ja Rafaelin osumilla. Ykkösen kaudella 2011 Joensuussa päädyttiin maalittomaan tasapeliin ja Kisapuistossa Lahti kykeni 2—1-voittoon Mikko Hauhian ja Teemu Turusen osumilla. JIPPOn osumasta vastasi pitkän uran joensuulaisten riveissä tehnyt Petteri Rönkkö.

Lahti koki puolestaan katastrofin Suomen Cupissa Joensuun Koillispuiston tekonurmella kaudella 2012. Lahtelaiset kolisuttelivat maalipuita pitkin ottelua ja ottelun ratkaisua jouduttiin hakemaan jatko-ottelusta asti. Jatko-ottelussa tälläkin kaudella JIPPOa edustava Toni Tahvanainen pääsi ampumaan ja ohitti onnekkaalla kimmokkeella debyyttiään pelanneen lahtelaiskassarin Miikka Mujusen. Tahvanaisen lisäksi tuossa ottelussa kentällä olivat nykypelaajista Jens Harju, Sauli Kettunen ja lahtelaisten Matti Klinga.

Onnistuuko Lahti karistamaan peikon ja jatkamaan Cupissa neljännelle kierrokselle?

JIPPO – FC Lahti 26.4.2023 kello 18.00 Mehtimäellä!

Otteluennakon tarjosi UNIQUEkoti.

Mikäli et matkaa paikan päälle, löytyy virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurista Lanun aukiolta. Ottelu näkyy myös Ruutu-palvelussa.

FC Lahden kotiavaus on lauantaina 29.4. Hiihtiksellä FC Interiä vastaan. Osta kausikorttisi tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Juha Tamminen