OTTELUENNAKKO: Töölön ihme hakusessa

Lauantai on pelipäivä, josta ei lahtelaisittain panosta puutu. FC Lahti matkaa Helsinkiin, jossa se kohtaa satavuotisjuhlavuottaan viettävän ja paikkansa jo ensi kauden Veikkausliigaan varmistaneen IF Gnistanin. Lahti lähtee toiseksi viimeiselle kierrokselle karsintaviivan alapuolelta, mutta kaikki on vielä auki. Putoamiskamppailun jokaisen hetken suorana välittää Ruutu.

Turku-kirous jatkui

FC Lahti kohtasi maanantaina Turussa FC Interin. Inter on ollut Lahdelle vuosia vaikea vastus ja sitä se oli myös maanantaina. Jordão Cardoso nappasi 20 minuutin pelin jälkeen suoran punaisen ja Lahti joutui alivoimalle. Inter jauhoi ja hyödynsi lopulta ylivoiman saaden ensimmäisellä jaksolla johtomaalin. Lahden etsikkoaika tuli toisen jakson alussa, mutta turkulaiset katkaisivat lahtelaisten lennon iskemällä vielä kaksi osumaa. Lopussa Lahti sai vielä kavennusosuman, kun Luke Ivanovic rynni nopeudellaan läpi maalintekoon. Ivanovicin osuma oli kuitenkin laiha lohtu, sillä pisteet jäivät Turkuun lukemin 3–1.

Viikonlopun kierroksen jälkeen Lahti putosi jälleen karsintaviivan alapuolelle, sillä IFK Mariehamn nappasi voiton ja ohitti Lahden. Kun jäljellä on kaksi kierrosta, on joukkueiden välinen ero kuitenkin vain piste. Joukkueiden maaliero on tällä hetkellä niukasti Lahden eduksi. Piste-eroa sarjajumbo Ekenäs IF:in on viisi pistettä, joten Lahti pystyy lauantaina välttämään varmasti voitollaan suoran putoamisen. Toisaalta pahimmassa tapauksessa tulevalla kierroksella voi varmistua se, että Lahti ei enää voisi nousta karsintaviivan päälle.

Lahden urakkaa eivät helpota maanantaina tulleet pelikiellot. Punakorttia katsellut Jordão on pelikiellossa ja lisäksi ottelusta on sivussa korttitilin täyttymisen vuoksi Luquinhas. Varmasti sivussa ovat myös Daniel Koskipalo, Julius Tauriainen ja Eemil Laamanen. Kapteeni Mikko Viitikon pelaaminen on vielä epävarmaa. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarte tiedostaa ottelun tärkeyden ja vastustajan vaarallisuuden.

– Meillä on edessä yksi finaali, mutta se on ollut meille toistuvaa. Kohtaamme ryhmän Veikkausliigan parhaita yksilöitä. Vastustaja on vaikea heidän yksilöidensä ja hyvän pelitapansa ansiosta. Olemme kuitenkin siitä tietoisia. Uskomme olevamme valmiita ottamaan kolme pistettä. Maanantaina Turussa meillä oli paikalla pitkästä matkasta ja viikonpäivästä huolimatta kannattajia. Toivottavasti nyt lyhyt etäisyys kannustaa heitä lähtemään sankoin joukoin, jotta saamme tukea myös kentän ulkopuolelta, Duarte toivoo.

Liigassa syyskuussa debytoinut ja sen jälkeen liki täydet minuutit pelannut puolustaja Topias Inkinen nauttii pelaamisesta. Nuorukaisella on odottavat fiilikset ottelusta. Hänen mukaansa joukkue on valmis ottamaan ottelusta täydet pisteet.

– Minulla on odottavat fiilikset. Pääsemme pelaamaan isoista ja tärkeistä pisteistä. Olemme harjoitelleet hyvin ja olemme palautuneet edellisestä pelistä. Olemme valmiina ottamaan pisteitä. Pienenä poikana unelmanani oli pelata Veikkausliigaa, niin nyt on hienoa pelata sitä. Jalkapalloa se on, vain hieman nopeammalla tempolla kuin viime kaudella Kakkosessa. Pelaajat ovat vähän nopeampia, vahvempia ja taitavampia, Inkinen summaa.

Kotijoukkueella mestaruuslippikset tilauksessa

Kotijoukkue IF Gnistan hamuaa Haastajasarjan mestaruutta. Gnistanin historian ensimmäinen pääsarjakausi on sisältänyt paljon värikkäitä tapahtumia pelikentällä ja sen ulkopuolella. Oulunkyläläisseura joutui kesällä tulipalon seurauksena evakkoon, mutta se on tiivistänyt kentällä näkyvää ryhmää ja samalla hyvä vire nosti joukkueen pois putoamiskamppailusta taistelemaan Haastajasarjan mestaruudesta ja tällä hetkellä Kipinä onkin Haastajasarjan kärjessä pisteen erolla. Joukkue haluaa pitää mestaruuden omissa käsissään ja siihen lisäpisteet tulisivat tarpeeseen.

Edellisellä kierroksella Kipinä kaatoi Töölössä AC Oulun ja varmisti itselleen europaikkalopputurnauspaikan. Ottelun ainokaisen ja samalla voittomaalin iski norjalaiskolossi Jonas Enkerud. Gnistan tuli ottelussa vaarallisesti läpi useaan otteeseen juuri jatkonsa seurassa varmistaneen Saku Heiskasen laidalta. Kipinän voittomaaliin johtanut tilanne lähti juuri Heiskasen keskityksestä.

Gnistanin avatessa peliä, maajoukkuetähti Roman Eremenko putoaa tarvittaessa hakemaan palloa erittäin alhaalta. Kolmen topparin linja ja Eremenkon pallovarmuus mahdollistavat laitapuolustajien nousut viimeiseen linjaan ja liikkeet linjan taa. Enkerudin johtama kärkikaksikko kykenee voittamaan ja jatkamaan pitkiä ykköspalloja. Kipinä haluaa pelata pallon nopeasti rangaistusalueelle. Kesällä Gnistaniin saapunut Tim Väyrynen on ollut rangaistusalueen sisällä tehokas. Alkukaudesta tehoili puolestaan Joakim Latonen.

Joukkueen maalivahtiosasto meni kesällä uusiksi, kun AJ Marcucci saapui tilkitsemään Gnistanin maalia. Marcucci onkin voittanut torjunnoillaan Kipinälle pisteitä. Marcuccin edessä olevasta puolustuslinjasta löytyy paljon kokemusta. Juhani Ojala ja Jukka Raitala ovat entisiä maajoukkuemiehiä ja kaksikko on nähnyt urallaan kirkkaimpia valoja. Lahtelaisille tuttu Teemu Penninkangas on ottelusta pelikiellossa, joten Kipinän päävalmentaja Jussi Leppälahti joutuu miettimään ratkaisun yhden johtavan pelaajan poissaoloon.

Kipinällä tältä kaudelta pieni yliote

FC Lahti ja Gnistan ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella jo neljä kertaa. Talven Liigacupissa Lahti haki Talista 2–1-voiton Colin Odutayon ja Michael Lópezin osumilla. Kipinän kavennusosumasta vastasi David Agbo. Talven harjoitusottelussa puolestaan päädyttiin värikkäiden vaiheiden jälkeen 2–2-tasapeliin. Sekä Odutayo että López osuivat jälleen. Gnistanin maalit merkittiin Tómas Castrolle ja Joakim Latoselle.

Liigassa joukkueet kohtasivat kesäkuun alussa Oulunkylässä. Gnistan nappasi 2–1-voiton. Joakim Latonen oli pelipäällä ja iski kaksi osumaa. Ensimmäistä kertaa loukkaantumisensa jälkeen avauskokoonpanossa ollut Pablo Andrade osui lahtelaisista. Hiihtiksellä nähtiin puolestaan muutama viikko myöhemmin kuuden maalin ottelu, joka päättyi 3–3-tasalukemiin. Odutayo ja López osuivat jälleen ja kolmannen osuman viimeisteli Luke Ivanovic. Vierajoukkueen sankareiksi nousivta Roope Pyyskänen, Teemu Penninkangas ja lisäajalla tasoitusosuman iskenyt Jonas Enkerud.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa yhdeksän kertaa vuodesta 1997 alkaen. Lahti on voittanut otteluista viisi ja kahdesti on päädytty tasapeliin. Myös maaliero on lahtelaisille lukemin 20–12. Yhdeksän kohtaamisen lisäksi Lahti on kertaalleen tiputtanut Suomen Cupista myös Gnistanin kakkosjoukkueen.

Vaikka joukkueiden keskinäiset ottelut ovat olleet harvinaisia, on joukkueissa paljon toisilleen tuttua. Toni Korkeakunnas on valmentanut molempia seuroja ja Korkeakunnas on myös iskenyt Kipinä-paidassa maalin Lahden verkkoon. Nykypelaajista molempia seuroja edustaneita on pelikieltoisen Teemu Penninkankaan lisäksi muun muassa Tommi Jäntti, Riku Selander, Luquinhas ja tällä kaudella kahdeksan minuuttia Gnistanin paidassa liigaa pelannut Kristian Yli-Hietanen. Myös molempien seurojen valmennuksessa on toistensa kannattajille tuttuja hahmoja. Ricardo Duarte toimi Gnistanin päävalmentajana ja Gnistanin maalivahtivalmentaja Marko Frantsi on puolestaan torjunut FC Lahden maalilla.

FC Lahden edellinen vierasvoitto liigassa on Töölöstä, joten olisiko lauantaina aika uudelle Töölön ihmeelle?

IF Gnistan – FC Lahti 5.10.2024 kello 14.00 Bolt Arenalla!

FC Lahden kannattajille on varattu paikat Bolt Arenan aurinkokatsomon lohkosta 122. Lippulinkin katsomoon saa FC Lahden SLO:ilta Otto Roposelta ja Jesse Pannulalta.

Mikäli et matkaa paikan päälle on kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Tärkeän ottelun suorana kotiin lähettää Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen