OTTELUENNAKKO: Pohjanmaa kutsuu Suomen Cupissa

Tiistai on pelipäivä ja legendaarinen Suomen Cup jatkuu. FC Lahti matkaa hakemaan jatkopaikkaa seitsemännelle kierrokselle Pohjanmaalle Ykkösessä pelaavan Kokkolan Pallo-Veikkojen vieraaksi. Ottelun suorana kotisohville välittää Ruutu.

FC Lahti uudessa komennossa

FC Lahti on edennyt Suomen Cupin kuudennelle kierrokselle kaatamalla Kultsu FC:n ja Espoon Palloseuran. Kultsun Lahti nuiji Joutsenossa lukemin 7–0. Vilho Huovila ja Luke Ivanovic iskivät hattutempun kumpainenkin. Marius Könkkölä vastasi yhdestä lahtelaisosumasta. Espoossa Lahti eteni jatkoon pitkän kaavan kautta, sillä 2–2-lukemiin päättyneessä ottelussa ratkaisu haettiin rangaistuspotkukilpailun yhdeksännestä parista. Ottelun aikana maaliin osuivat Huovila ja Asaad Babiker.

FC Lahti kohtasi juuri ennen juhannusta liigassa Hiihtiksellä IF Gnistanin. Ottelu oli molempien maalijuhlaa ja pisteet tasattiin lopulta lukemin 3–3. Lahtelaisten hyökkäystrio sai onnistumisia, sillä Colin Odutayo, Michael López ja Luke Ivanovic iskivät maalin mieheen. Gnistan iski tasoituksensa ottelun lopussa ja tasapeli ei auttanut nostamaan Lahtea pois putoamiskamppailusta. Juhannuksena Lahti vaihtoi päävalmentajaa ja uudeksi luotsiksi saapui portugalilainen Ricardo Duarte.

Duarte pääsi tutustumaan joukkueeseen ensimmäistä kertaa sunnuntaina. Ennen ensimmäistä virallista ottelua joukkue on ehtinyt harjoitella kahdesti. Vierasotteluun Lahti lähtee varmasti ilman Bubacar Djalóa, Dylan Foxia, Topias Inkistä ja Daniel Koskipaloa. Tuore päävalmentaja on innoissaan ensimmäisestä ottelusta.

– Olen innoissani ensimmäisestä pelistä. Se tulee nopeasti. Olemme käyttäneet kaksi yhteistä treenikertaamme hyvin ja olemme yrittäneet korjata pieniä yksityiskohtia. Joukkuehenki on hyvä ja haluamme pelata hyvän ottelun keskittymällä omaan peliimme. Vastustaja pelaa alempana, mutta heillä on hyviä pelaajia. Tiedostamme sen ja lähdemme hakemaan jatkopaikkaa, Duarte kertoo.

Vastustaja Ykkösen kärkeä

Kotijoukkue Kokkolan Pallo-Veikot on Ykkösessä kolmantena vain kaksi pistettä kärkeä perässä. Ennen juhannusta KPV kävi hakemassa 2–1-voiton Rovaniemen Palloseurasta. Kokkolalaisten maaleista vastasivat São Tomén ja Principen maajoukkuelaituri Ricardo Cardoso ja ghanalainen Torfiq Ali-Abubakar. Heistä Cardoso on osunut Ykkösessä tällä kaudella viidesti ja Ali-Abubakarille maali oli kauden ensimmäinen.

Suomen Cupissa KPV on selvittänyt tiensä kolmannelta kierrokselta kuudennelle kaatamalla FC Kiiston, FF Jaron ja FC Kuusysin. Kiisto kaatui Vaasassa lukemin 5–2 Cardoson ja Sten Viidaksen kahdella osumalla. KPV murskasi Jaron puolestaan lukemin 4–0 ja samoihin lukemiin päättyi ottelu myös Kyykkää vastaan. Ville Välipakka iski kaksi osumaa Jaron verkkoon, muuten osumat ovat jakautuneet tasaisesti.

KPV:n hyökkäys ja keskikenttä ovatkin Ykköseen varsin kovia. Viron alle 21-vuotiaiden maajoukkueringissä ollut Viidas on iskenyt kaudella jo kuusi osumaa. Ilves-kasvatti Badreddine Bushara oli lähellä läpimurtoaan liigassa. Myös Eric Oteng pelasi Ilveksessä liigaa ja iski kahden kauden aikana hajaminuuteilla kaksi osumaa, joista ensimmäinen meni juuri FC Lahden verkkoon. Lahtelaiset saavatkin olla tarkkana koko ottelun ajan, ettei Oteng ja kumppanit pääse kurittamaan Lahtea jälleen.

Toinen kohtaaminen Suomen Cupissa

FC Lahti on kertaalleen hakenut Kokkolasta KPV:ltä jatkopaikan Suomen Cupissa juuri kuudennella kierroksella. Tämä tapahtui kesäkuussa 2000. Lahti nappasi 5–2-voiton Petri Pasasen johdolla. Ottelu venyi jatko-otteluun, jossa Lahti mätti ratkaisevat kolme osumaa.

Edellisen kerran joukkueet kohtasivat puolestaan liigassa lokakuussa 2019. Tuolloin kokkolalaiset hakivat Hiihtikseltä 4–1-voiton Josun ollessa ainoa lahtelaisonnistuja. Yhden KPV:n maaleista viimeisteli Lahteakin myöhemmin urallaan edustanut Hysen Memolla. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet virallisissa otteluissa toisensa kuusi kertaa. Lahti on voittanut otteluista neljä, KPV yhden ja kertaalleen pisteet on tasattu. Lahti on iskenyt maaleja kymmenen ja KPV kuusi, joten lahtelaisilla on pieni henkinen yliote ottelupariin.

FC Lahden riveissä ei ole tällä hetkellä ketään, kuka olisi edustanut urallaan KPV:tä. Kotijoukkueesta puolestaan löytyy maalivahti Topi Valtonen, joka kuului FC Lahden maalivahtiosastoon nuorena maalivahtilupauksena. FC Lahden jälkeen Valtonen on edustanut muun muassa AC Kajaania, Jaroa ja saksalaista Inter Leipzigiä. Tällä kaudella hän on pelannut kahdessa Suomen Cupin ottelussa, mutta Ykkösessä Valtonen on istunut penkillä.

Jatkaako FC Lahden Cup-juna uudessa komennossa Cupissa seuraavalle asemalle?

KPV – FC Lahti 25.6.2024 kello 18.30 Kokkolan keskuskentällä!

Kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Ottelun kotisohville suorana välittää Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen