OTTELUENNAKKO: Molemmilla joukkueilla vastassa Gnistan

Lauantai on pelipäivä ja FC Lahden miesten edustusjoukkue matkaa Helsinkiin. Liigacup jatkuu Lahden osalta vierasottelulla satavuotiasta sarjanousijaa IF Gnistania vastaan. Ottelu näkyy suorana myös Ruutu-palvelusta. Sunnuntaina puolestaan naisten edustusjoukkue saa Mukkulaan vieraakseen Gnistanin, joka nousi Kakkoseen.

Alla avausvoitto

FC Lahden miesten edustusjoukkue kärsi Liigacupin avausottelussa tappion Turussa FC Interille. Inter oli ottelussa jo 3–0-johdossa, mutta Lahti nousi taistelemaan voitosta Samuel Pasasen ja Otso Koskisen maaleilla. Pisteet kuitenkin jäivät Turkuun lukemin 3–2.

Ensimmäisessä kotiottelussa Lahden kiri puolestaan palkittiin. Ekenäs IF meni ottelussa johtoon ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla Osku Maukonen torjui vierailijoiden rangaistuspotkun ja lahtelaiset saivat lisävirtaa. Lahden kiri oli tyssätä Mikko Viitikon toiseen keltaiseen, mutta Lahti nousi alivoimalla voittoon. Ensin Asaad Babiker upotti Julius Tauriaisen vapaapotkun ja hetkeä myöhemmin Colin Odutayo karkasi Koskisen syötöstä. Odutayo kaadettiin ja hän upotti itse seuranneen rangaistuspotkun, jolla Lahti nappasi Liigacupin avausvoiton.

Kolmanteen otteluun Lahti lähtee tavoittelemaan paikkaa lohkon kahden parhaan joukkueen joukosta. Lohkoa johtavat FC Inter ja Helsingin Jalkapalloklubi ovat kuudessa pisteessä. Lauantain otteluun Lahti joutuu lähtemään ilman Onni Hännistä, Daniel Koskipaloa, Joshua Oluwayemia, Pablo Andradea, Bubacar Djalóa ja Eemil Laamasta, joka on yhteistyöseura Lahden Reippaan mukana. Toisaalta tuoreet hankinnat, Luke Ivanovic ja Michael López ovat ensi kertaa valmennusjohdon käytettävissä. Lisäksi kokoonpanossa nähdään testillä australialainen toppari Dylan Fox, joka on Lahdessa myös IFK Mariehamn -ottelun. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg odottaa vauhdikasta ja aktiivista peliä.

– Nyt olemme saaneet joukkueeseemme lisää pelaajia ja olemme päässeet aloittamaan heidän kanssaan työnteon. Edessä on varmasti vauhdikas ottelu, jossa molemmat joukkueet haluavat puolustaa aktiivisesti ylhäältä ja edetä terävästi. Kundit ovat jälleen harjoitelleet erittäin hyvällä sykkeellä ja ovat valmiina otteluun. Fox on meidän mukanamme IFK-peliin asti, jonka jälkeen teemme päätöksiä. Hän on tullut hyvällä ilmeellä treeneihimme mukaan toteuttamaan pelitapaamme ja hän on johtajaluonne. Nyt näemme hänen suorittamistaan pelissä, Lindberg ennakoi.

Satavuotias sarjanousija

Helmikuussa sata vuotta täyttänyt IF Gnistan nousi ensimmäistä kertaa historiassaan pääsarjaan kabinettien kautta viime kauden jälkeen. Sympaattinen oulunkyläläisseura on talven aikana vahvistunut kovilla nimillä. Kipinään siirtyivät kokeneet puolustajat Teemu Penninkangas, Jukka Raitala ja Juhani Ojala. Lisäksi Oulunkylään saapuivat erittäin mielenkiintoiset Tómas Castro, David Agbo ja ruotsalainen maalivahtijätti Mathias Nilsson.

Gnistanin ensimmäinen Liigacup-ottelu päättyi niukkaan tappioon HJK:lle. Kipinä kuitenkin laittoi paikallisvastustajan tiukoille ja onnistui maalinteossa Klubin 2–1-voittoon päättyneessä ottelussa. Kipinän maalin iski Momodou Sarr. Toisessa ottelussa Sarr toi Gnistanin jälleen tasoihin Turussa Interiä vastaan ja Kipinän täysin hallitsemalla toisella jaksolla Sampo Ala-Iso iski 2–1-voittomaalin.

Gnistan taistelee Lahden tavoin vielä jatkopaikasta ja oulunkyläläisseura on lahtelaisten kanssa tasapisteissä. Kolme pistettä edellä oleva Inter on pelannut jo neljä ottelua, joten voitolla lauantain ottelusta on mahdollisuus parantaa asemiaan jatkopaikan suhteen entisestään. Lahden pitää olla kuitenkin koko ottelun ajan tarkkana, jotta pisteet matkaavat mastojen varjoon, sillä Gnistan on yllätysvalmis ja haluaa Lahden tavoin jatkoon lohkosta.

Pitkästä aikaa samalla sarjatasolla

FC Lahti ja IF Gnistan pelasivat kausilla 1997 ja 1998 Ykkösessä samassa lohkossa. Tämän jälkeen joukkueet ovat kohdanneet kahdesti Suomen Cupissa. Lisäksi Lahti on kohdannut Kipinän kakkosjoukkueen kertaalleen Cupissa.

Yhteensä joukkueet ovat pelanneet historian saatossa kuusi virallista ottelua. Lahti on voittanut otteluista neljä ja Kipinä puolestaan kertaalleen. Maaleja Lahti on paukuttanut kuuteen otteluun 14. Gnistan on puolestaan viimeistellyt kuusi osumaa.

Joukkueen pelaajistossa on myös yhteistä taustaa. Riku Selander ja Tommi Jäntti ovat edustaneet aikanaan Kipinää. Gnistanista puolestaan löytyvät Lahdessa ikimuistoisen maalin iskenyt Teemu Penninkangas ja kanadalais-suomalainen hyökkääjä Kristian Yli-Hietanen, joka pelasi Lahdessa yhden liigakauden. Auttaako tämä jompaa kumpaa joukkuetta lauantaina?

Naisten edustusjoukkue jatkaa valmistautumistaan sunnuntaina

FC Lahden naisten edustusjoukkue jatkaa valmistautumistaan huhtikuussa alkavaan Ykköseen. Edellisessä ottelussa lahtelaiset kaatoivat Vantaan Jalkapalloseuran lukemin 2–0. Lahden maaleista vastasivat Julia Enbuska ja Ella Peltola. Ottelun sankariksi nousi maalivahti Veera Ansalahti, joka piti torjunnoillaan Lahtea pystyssä ja torjui muun muassa rangaistuspotkun. Lahti lähtee hakemaan jälleen peliin hakemaan voittoa.

Vierailija Gnistan nousi kauden päätteeksi Kakkoseen. Joukkue on vahvistunut talven aikana, kun se sai riveihinsä muun muassa kokeneen Roosa Bröijerin. Gnistanilla on Bröijerin lisäksi paljon kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta. Vankka kokemus tekee Kipinästä vaarallisen joukkueen, joten Lahti saa harjoitusottelussaan hyvän haasteen.

Liigacup: IF Gnistan – FC Lahti 17.2.2024 kello 17.00 Talin jalkapallohallissa!

Harjoitusottelu: FC Lahti – IF Gnistan 18.2.2024 kello 16.30 Mukkulan kuplassa!

Liigacupin ottelu on nähtävissä Ruutu-palvelusta.

Kaupungin virallinen kisastudio Liigacupin otteluun on Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla.

Naisten edustusjoukkueen harjoitusotteluun on vapaa pääsy.

FC Lahden kausikortit helposti verkkokaupasta tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola