OTTELUENNAKKO: Lauantaina kotona ja vieraissa

Lauantai on pelipäivä ja molemmat FC Lahden edustusjoukkueet ovat tulessa. Naisten edustusjoukkue kohtaa Hiihtiksellä Helsingin Jalkapalloklubin Akatemian ja miesten edustusjoukkue matkaa Pohjanmaalle Seinäjoen Jalkapallokerhon vieraaksi. Molemmille lahtelaisjoukkueille pisteet ovat tärkeitä putoamiskamppailussa. Veikkausliiga-ottelun kotisohville välittää Ruutu.

Kuopiosta ei tarttunut pisteitä

FC Lahden miesten edustusjoukkue vieraili viime sunnuntaina mestaruudesta taistelevan Kuopion Palloseuran luona Kallaveden rannoilla. Lahti pyrki tappamaan ottelusta vauhdin ja onnistuikin siinä hyvin. Joshua Oluwayemi venyi muutamaan komeaan torjuntaan ja Lahti oli pitkään kiinni arvokkaassa pisteessä. KuPS kuitenkin rankaisi armotta lahtelaisten pienestä virheestä ja nappasi 1–0-voiton. Maalinteko oli jälleen Lahdelle tuskaa ja Mikko Viitikon yläputkeen tärähtäneen puskun lisäksi lahtelaiset eivät maalipaikoilla juuri juhlineet. Näin pisteet jäivät Kuopioon ja Lahti on yhä sarjassa jumbosijalla.

Kuopion reissulla Lahden loukkaantumislista puolestaan kasvoi jälleen. Julius Tauriainen joutui jättämään kentän ja hänen kautensa on ohi. Huomenna sivussa loukkaantumisten takia ovat varmasti myös Dylan Fox, Eemeli Virta, Colin Odutayo, Daniel Koskipalo ja Otso Koskinen. Tuoreen hankinnan Felix Straußin pelilupaa odotetaan vielä. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarte haluaa nähdä onnistumisia puolustuspään lisäksi myös hyökkäyspäässä.

– Asennoidumme tähän otteluun jälleen yhtenä finaalina meidän matkallamme. Se on jälleen mahdollisuus joukkueelle näyttää taistelua pisteistä ja näyttää kehitystä. Puolustuslinja on kehittynyt ja keskittyminen on pysynyt kasassa liki 90 minuuttia meidän hyökätessä ja puolustaessa. Nyt meidän on aika näyttää myös kehitystä ylemmissä linjoissa. Olemme käyttäneet paljon aikaa ja huomiota tällä viikolla paikkojen luomiseen ja viimeistelyyn. Sitä haluamme parantaa tässä pelissä ja toivottavasti voimme tehdä enemmän maaleja kuin edellisissä otteluissa. Toinen, mitä haluamme kehittää, on prässipelimme ja sitä olemme työstäneet viikolla. Toivottavasti myös se näkyy huomisessa ottelussa, Duarte ennakoi.

Vastustaja mestaruustaistossa

FC Lahti pääsee kohtamaan heti perään toisen mestaruudesta taistelevan joukkueen, sillä kotijoukkue Seinäjoen Jalkapallokerho on sarjassa tällä hetkellä kolmantena tasapisteissä kärkikaksikon kanssa. Hyvästä kaudesta huolimatta myös Seinäjoella on vaihdettu päävalmentajaa. Kauden päävalmentajana aloittanut Toni Lehtinen sai väistyä toukokuussa pelatun FC Lahti -ottelun jälkeen, kun nykyinen päävalmentaja Stevie Grieve pääsi suorittamaan puuttuvaa lisenssiä.

Edellisellä kierroksella SJK kohtasi vieraskentällä IFK Mariehamnin. Seinäjokiset hallitsivat hienokseltaa ensimmäistä jaksoa, mutta tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa. Toisella jaksolla SJK meni menojaan ja IFK:n saatua punaisen kortin, lukemat repesivät seinäjokisten 4–0-voitoksi. SJK:n maaleista vastasivat Pyry Hannola, Jaime Moreno, tuore hankinta Lewis Strapp ja Otto Kemppainen.

SJK kykenee luomaan maalintekotilanteita monipuolisesti ja seinäjokiset ovatkin tehneet toiseksi eniten maaleja tämän kauden sarjassa. SJK on samalla viiden ottelun tappiottomassa putkessa. Moreno on iskenyt maaleista kahdeksan ja erikoistilanneosaamista tuova Hannola neljä. Neljässä osumassa on myös maajoukkuetähti Rasmus Karjalainen ja nuori Kasper Paananen. Lisäksi Eetu Mömmö ja lainalta palannut Jeremiah Streng luovat uhkaa ja leventävät seinäjokisten hyökkäyskalustoa entisestään.

SJK:n puolustus on erittäin vahva ilmassa. Toppari Kelvin Pires ja toppari Fallou Ndiaye ovat liki kaksimetrisiä. Puolustuksen yksi vaihtoehto on myös Ville Tikkanen, joka korvaa puuttuvan pituuden sijoittumisella ja ajoituksella. Laitapuolustajat Dario Naamo ja Babacar Fati tukevat mielellään hyökkäyksiä, mutta keskikentän Valentín Gasc tasapainottaa keskikenttää hyvin. Maalivahti Roope Paunio on lunastanut itselleen ykkösvahdin paikan hyvillä ja varmoilla otteillaan, joten helppoa iltaa Lahdelle ei ole tiedossa.

Historia selvästi Lahden

Joukkueet kohtasivat toisensa Hiihtiksellä toukokuun lopussa ja SJK murskasi Lahden tylysti lukemin 4–0. Fallou Ndiaye vei seinäjokiset jo yhdeksännellä minuutilla johtoon erikoistilanteesta. Hetkeä myöhemmin Kasper Paananen tuplasi johdon puolittaisesta läpiajosta. SJK osui vielä avausjaksolla kahdesti, kun ensin Babacar Fati iski komean sommitelman päätteeksi pallon maaliin ja Salim Yussif iski taukolukemiksi 4–0. Lahti paransi toisella jaksolla, mutta lähempänä maalintekoa oli silti SJK, joka pääsi kokeilemaan kertaalleen maalintekoa myös pilkulta. Joshua Oluwayemi torjui ja pisteet matkasivat Seinäjoelle.

FC Lahti on murskatappiosta huolimatta silti selvästi edellä keskinäisissä otteluissa seinäjokisia. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 30 kertaa ja FC Lahti on voittanut niistä 12. Yhtä monta kertaa pisteet on tasattu ja SJK:lla on kasassa vasta kuusi voittoa. Maaliero on puolestaan tasan 29–29, joten historian valossa SJK on lahtelaisille mieluisa vastus ja sitä putkea on hyvä jatkaa myös lauantaina.

FC Lahden miehistöstä löytyy kokemusta SJK:n paidasta. Matias Vainionpää ja Pablo Andrade ovat edustaneet seinäjokisia. SJK:n organisaatiosta löytyy puolestaan Onni Hänninen, joka ei tosin ole saanut vastuuta liigassa. Sen lisäksi SJK:n organisaatiossa on muutama lahtelaistaustainen nuori. Auttaako Vainionpään ja Andraden vinkit Lahtea nappaamaan arvokkaat vieraspisteet ja nousemaan pois jumbopaikalta?

Hiihtikselle vieraaksi sarjakärki

Tukalaan tilanteeseen ajautunut FC Lahden naisten edustusjoukkue kohtasi ennen lyhyttä taukoa Hiihtiksellä sarjajumbo Pallo-Iirot. Lahti menikin ottelussa 1–0-johtoon Jessica Tarénin maalilla. Lahtelaisten pakka kuitenkin levisi lisäajalla syntyneeseen tasoitukseen ja toisella jaksolla vierailija purjehti 4–1-voittoon. Lopussa Sofia Korhonen nappasi itselleen toisen keltaisen kortin ja pelikiellon lauantain otteluun.

Tauon aikana FC Lahti vaihtoi päävalmentajaa. Jo aiemmin edustusjoukkueen valmennustiimissä ollut Teemu Virtanen korvasi Marko Salon ja joukkue on päässyt harjoittelemaan rauhassa uudessa komennossa. Kesän vaikea vaihe on ajanut lahtelaiset kuitenkin putoamiskamppailuun ja pisteet ovat tärkeitä.

Vierailija Helsingin Jalkapalloklubin Akatemia johtaa puolestaan Ykköstä viiden pisteen erolla. HJK Akatemia murskasi viime sunnuntaina Pallo-Iirot kotonaan lukemin 8–1. Iiris Holmström ja Nenet Seifulla iskivät kumpainenkin kaksi maalia. Muista osumista vastasivat Saga Henriksson, Olivia Reis, Laura Oksanen ja Aino Mero.

HJK Akatemia on tehnyt ylivoimaisesti eniten maaleja tällä kaudella. Iiris Holmström johtaa sarjan maalipörssiä ja hänellä on kasassa jo 16 maalia. Holmström osui myös joukkueiden edellisessä kohtaamisessa heti ottelun alussa. Fatima Diagne tasoitti ottelun ja ensimmäinen jakso oli tasainen. Toisella jaksolla Laura Oksasen hattutemppu toi helsinkiläisille 4–1-voiton.

Lahti joutuu taistelemaan koko ottelun ajan pitääkseen vierailijan vaarallisen hyökkäyksen kurissa. Edellisessä keskinäisessä ottelussa Lahti onnistui luomaan maalipaikkoja, mutta lauantaina maalipaikat pitää käyttää tehokkaasti, jotta pisteet jäävät mastojen varjoon. Onnistuuko Lahti parantamaan asemiaan putoamistaistelussa uuden valmennuksen alaisuudessa?

FC Lahti – HJK Akatemia 27.7.2024 kello 15.00 Lahden stadionilla!

SJK – FC Lahti 27.7.2024 kello 17.00 OmaSP Stadionilla!

Hiihtiksellä pelattavaan naisten edustusjoukkueen otteluun on vapaa pääsy. Huomioithan, että Urheilukeskuksen muut tapahtumat vaikuttavat kulkuun stadionille.

Seinäjoelle matkaaville lahtelaiskannattajille on varattu omat paikat päädystä lohkosta 114. Lippulinkin saa FC Lahden SLO:ilta Otto Roposelta ja Jesse Pannulalta.

Kaupungin virallinen kisastudio löytyy Sporttiravintola Pelurista Lanunaukiolta. Ottelun näyttää myös Pub Iloinen Kulkija.

Veikkausliigan ottelun kotisohville välittää Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Anton Kunnas