OTTELUENNAKKO: Kolmas kerta toden sanoo?

Lauantai on pelipäivä ja FC Lahti aloittaa alemman loppusarjan finaalinsa erittäin tärkeällä kamppailulla. Lahti matkaa kauas pohjoiseen AC Oulun vieraaksi. Lahdella on mahdollisuus ohittaa oululaiset voitolla ja nousta pois karsijan paikalta. Onnistuvatko Lahden Kasper, Jesper ja Joonatan johdattamaan joukkueen kolmeen pisteeseen? Ottelun jokaisen hetken kotisohville välittää Ruutu.

Alla pitkä tappioton putki

FC Lahdella on allaan kuuden ottelun tappioton putki. Ennen maajoukkuetaukoa Lahti vieraili aina vaikealla Tehtaan kentällä FC Hakan vieraana. Matias Vainionpää vei Samuel Pasasen syötöstä Lahden johtoon ensimmäisellä jaksolla. Vahva kotijoukkue Haka lisäsi painetta toisella jaksolla ja punnersi itsensä tasoihin. Taistelupiste tuli kuitenkin kalliiksi, sillä Mikko Viitikko, Riku Selander ja Osku Maukonen joutuivat jättämään kentän ennen aikojaan.

Piste ei kuitenkaan parantanut Lahden sarjasijoitusta, sillä Lahti lähtee viiteen viimeiseen peliin karsijan paikalta. Erot putoamiskamppailussa ovat kuitenkin pienet ja edellä oleva IFK Mariehamn on pisteen edellä ja illan vastustaja kaksi. Voitot niin sanotuissa kuuden pisteen otteluissa ovat kultaakin kalliimmat.

Lahti lähtee hakemaan voittoa tosissaan. Maaottelutauko tuli oikeaan paikkaan ja Haka-ottelussa loukkaantunut kolmikko on saanut aikaa toipua. Kolmikko ei kuitenkaan ole saanut vielä ehjää harjoitusviikkoa alleen ja näin ollen kaikkien kolmen pelaaminen lauantaina on epävarmaa. Varmasti sivussa ovat vain Julius Tauriainen, Eemil Laamanen ja Daniel Koskipalo. Joukkueessa on kiertänyt syysflunssa-aalto, jonka sato nähdään varmasti vasta ottelupäivänä. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarten mukaan joukkue on valmis kamppailemaan täydestä pistepotista.

– Meillä on hyvä viikko allamme ja tunnen, että joukkue on valmis kamppailemaan. Meillä on edessämme loppusarjan pisin matkustus, mutta meillä on ollut aikaa valmistautua siihen ja extrakilometreihin. Meillä on kaikki edellytykset taistella kolmesta pisteestä. Kohtaamme taas joukkueen, joka on vaihtanut valmentajaa ennen kohtaamista. Siinä on tietty epävarmuustekijä, mutta nyt tiedämme sen paremmin kuin edellisellä kerralla. Lisäksi tiedän, kuinka hyvä uusi valmentaja on, sillä hän on minulle tuttu. Uskon, että hän on saanut ryhmäytettyä joukkueen hyvin, mutta me näemme heidän valmentajavaihdokset positiivisena, koska me olemme ehtineet iskostamaan pelitapaamme pidempään, Duarte näkee.

AC Oulu lähellä kriisiä

Kotijoukkue AC Oulu lähti kauteen isoin odotuksin. Oululaiset ovat kuitenkin olleet koko kauden putoamiskamppailussa ja AC Oulun asetelmat synkkenivät runkosarjan päätöskierroksella. AC Oulu kohtasi saarella IFK Mariehamnin. Oululaiset menivät ottelussa johtoon Samuli Höltän kulmapotkusta syntyneellä osumalla. IFK iski kuitenkin kahdesti ja nappasi voiton, joka pitää AC Oulun yhä tiiviisti putoamiskamppailussa. Ajautuminen jälleen liigan pohjille olisi oululaisille kriisi.

Ottelun jälkeen oululaiset päätyivät vaihtamaan valmennustaan jo toistamiseen tällä kaudella. Punakortteja Pokémon-korttien tapaan keräillyt kreikkalainen Konstantinos Brtasos sai lähteä ja hänet korvasi Mikko Isokangas. Samalla myös AC Oulun muuhun valmennustiimiin tehtiin isoja muutoksia.

Kotijoukkue joutuu miettimään, miten korvata maalintehnyt toppari Hölttä ja maalin syöttänyt keskikenttämies Niklas Jokelainen, jotka ovat ottelussa pelikiellossa. Toisaalta pelipäälle sattuessaan kymmenen maalia iskenyt hyökkääjä Ashley Coffey pystyy kannattelemaan oululaisjoukkuettaan myös yksin. Edellisessä ottelussa debytoinut toppari Leon Bergsma on vielä katsomaton kortti liigassa. Coffeyn lisäksi Lahden on kesytettävä vuoden ensimmäinen syysmyrsky, jotta pisteet lähtevät etelään.

Sanooko kolmas kerta toden?

FC Lahti ja AC Oulu ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti ja Lahti on hallinnut molempia otteluita. Lahti on kuitenkin saalistanut otteluista vain yhden pisteen. Kesäkuussa Lahti vieraili Oulussa. Ashley Coffey vei heti alkuun oululaiset johtoon. Luke Ivanovic osui kahdesti ja Coffey nappasi punaisen kortin. Oululaiset saivat lopussa alivoimalla rangaistuspotkun ja Niklas Jokelainen upotti sen varmasti.

Heinäkuussa Lahdessa Luquinhas iski Lahden johtoon. AC Oulu sai kuitenkin ottelun lopussa kaksi rangaistuspotkua. Coffey upotti molemmat ja pisteet matkasivat Ouluun lukemin 2–1. Lahdelle jäi siis otteluista paljon jossiteltavaa ja kalavelkoja maksettavaksi, mutta kolmas kerta voi sanoa toden.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 17 kertaa ja AC Oulu on ollut Lahdelle vuori kiivettäväksi. Lahtelaiset ovat voittaneet vain kolme keskinäistä. Tasapelejä on kuitenkin kertynyt kuusi. Maaliero on tasaisempi. Lahti on iskenyt 15 maalia ja AC Oulu 24. Lahden edellisestä voitosta Oulussa on tullut kuluneeksi muutamaa päivää vaille 14 vuotta. Tuolloin Jari Litmanen iski ikonisella saksipotkullaan pisteet lahtelaisille. Uusille sankareille ja jarilitmasille olisi jälleen tilausta lauantaina.

Joukkueet vilisevät toisilleen tuttuja pelaajia. AC Oulun riveistä löytyy Lahden keskikentällä taiteillut Aleksi Paananen. Lisäksi oululaisten riveissä on esiintynyt tällä kaudella lahtelaiskasvatti Otto Salmensuu. Lahdelta AC Oulua ovat uransa jossain vaiheessa edustaneet Marius Könkkölä, Michael López, Riku Selander ja Luquinhas. Lahtelaiset hyvään liitoon nostanut Ricardo Duarte valmensi oululaisia vielä viime kaudella ja tuntee oululaisten metkut. Riittääkö se voittoon?

AC Oulu – FC Lahti 14.9.2024 kello 17.00 Raatin stadionilla!

Kaupungin virallinen kisastudio on Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelun näyttää myös Pub Iloinen Kulkija.

Kotisohville ottelun tuo Ruutu.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Anton Kunnas