OTTELUENNAKKO: Kääntyykö kurssi uuden luotsin alaisuudessa?

Lauantai on pelipäivä ja FC Lahti pääsee Hiihtiksen kotinurmelle ensimmäistä kertaa uuden valmennusjohdon alaisuudessa. Vieraaksi kesäillan otteluun saapuu Ilves Tampereelta. Peli potkaistaan käyntiin kello 19. Otteluisäntänä toimii Intersport. Otteluliput ennakkoon myy Tiketti ja ottelun näyttää suorana Ruutu.

Ensimmäinen liigapeli uudessa komennossa

FC Lahti kohtasi ennen juhannusta Hiihtiksellä liigassa IF Gnistanin ja jäi 3–3-tasapeliin. Lahden maalit jakautuivat koko hyökkäyskolmikolle, kun Colin Odutayo, Michael López ja Luke Ivanovic osuivat maalipuiden väliin. Gnistan kuitenkin tasoitti ottelun lopussa ja Lahti ei saanut helpottavaa voittoa. Ottelun jälkeen Lahden valmennuksessa tapahtui muutoksia ja portugalilainen Ricardo Duarte saapui Lahden päävalmentajaksi.

Duarten alaisuudessa Lahti kerkesi harjoittelemaan ja tekemään muutoksia vain kahden päivän ajan, kun Lahti kohtasi Suomen Cupissa vieraskentällä Kokkolan Pallo-Veikot. Julius Tauriainen vei Lahden johtoon. Lahtelaisten hyvä vire ei kuitenkaan kestänyt koko ottelua, vaan KPV eteni ansaitusti jatkoon lukemin 2–1.

Nyt Lahti pääsee ensimmäistä kertaa uudessa komennossa kotiyleisön eteen. Joukkueen pelaamiseen on tehty muutoksia, mutta aika on ollut vielä lyhyt. Bubacar Djaló ja Topias Inkinen ovat harjoitelleet jo muun joukkueen mukana ja kaksikko on lähellä pelikuntoa. Varmasti sivussa ovat puolestaan Dylan Fox ja Daniel Koskipalo. Tuore hankinta Benjamin Mulahalilović ei ole vielä kokoonpanossa, sillä siirtoikkuna aukeaa ensi viikolla. Päävalmentaja Ricardo Duarte odottaa ensimmäistä kotiotteluaan innolla.

– Tietysti henkilökohtaisesti olen innoissani huomisesta. Pääsen aistimaan ilmapiiriä ja kannattajista lähtevää meteliä. Kunhan vain saamme sen metelin meidän puolellemme. Joukkueelle tämä ei ole ensimmäinen kotipeli, mutta uudelle alulle tämä on. Kokkolassa ollut hyvä vartti pitää saada kestämään koko ottelun ajan. Huomisen vastustaja on Suomen parhaimmistoa ja se on meille hyvä testi. Emme ole täydellisessä tilanteessa, mutta olemme ottaneet ensimmäiset askeleet. Huomenna näemme taas asioita, joita pitää korjata. Huominen ottelu on samaan aikaan alku ja loppu, koska siirtoikkuna aukeaa. Suomessa joukkueet voivat muuttua sen aikana isosti, Duarte kertoo.

Ilves taistelee mestaruudesta

Vierailija Ilves on liigassa neljäntenä, mutta se on vain voiton päässä piikkipaikasta. Tamperelaiset saivat palautella pidempää, sillä joukkue tippui Suomen Cupista jo aikaisemmin. Ilveksen edellinen liigaottelu oli ennen juhannusta Tammelassa. Ilves kohtasi Seinäjoen Jalkapallokerhon ja pisteet tasattiin lukemin 2–2. Ilves oli ottelussa kahdesti tappiolla, mutta Oiva Jukkola tasoitti ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla Lauri Ala-Myllymäki laittoi päin maalivahtia ampumansa pilkun karat sisään. Ilves missasi ottelussa myös toisen rangaistuspotkun.

Ilveksellä on äärimmäisen kova hyökkäyskalusto. Santeri Haarala ja Roope Riski taitavat maalinteon. Heitä ruokkivat Anton Popovitch ja laitapuolustaja Jorginho, joka kykenee laatupalloihin. Keskikentällä peliä tasapainottaa Doni Arifi. Ilves onkin tehnyt toiseksi eniten maaleja tämän vuoden liigassa ja Haarala taistelee maalipörssin voitosta viidellä osumallaan.

Ilveksen puolustuksesta löytyy kokoa. Tatu Miettunen ja Juhani Pikkarainen ovat vahvoja pääpelaajia ja myös Aapo Mäenpää on liigassa rutinoitunut puolustaja. Ilveksen maalia vartioi liigan parhaimmistoon kuuluva Otso Virtanen on pelejä voittava kassari. Lahden pitää hyödyntää paikkansa ja olla hereillä koko ottelun ajan, jotta pisteet jäävät mastojen varjoon.

Historia tasainen

Joukkueet kohtasivat toisensa kauden avausottelussa Tammelassa. Lahti tuli otteluun pirteästi ja loi muutaman maukkaan maalipaikan. Ottelun edetessä Ilves sai lisättyä otettaan ja Osku Maukonen piti Lahtea ajoittain pystyssä. Pelin lopussa Santeri Haarala nappasi toisen keltaisen kortin ja joutui ulosajetuksi. Pisteet tasattiin lukemin 0–0.

Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 32 kertaa. Ilves kykeni viime kaudella rikkomaan yli 30 vuotta vanhan putkensa, jonka aikana tamperelaiset eivät kyenneet nappamaan sarjavoittoa Lahdessa. Sen seurauksena Ilveksellä on kasassa 13 voittoa ja Lahdella 11. Myös maalit ovat niukasti tamperelaisille, sillä Lahti on tehnyt 42 osumaa ja Ilves 46. Lahtelaisilla on siis paikka mennä huomenna maaleissa jälleen ohi.

Kääntyykö Lahden kurssi uuden luotsin kanssa jo huomenna?

FC Lahti – Ilves 29.6.2024 kello 19.00 Lahden stadionilla!

Otteluisäntänä Intersport.

Otteluliput ennakkoon Tiketistä. Liput portin lipunmyyntikioskeista 20 euroa.

VIP-pysäköinti stadionin yläparkkipaikalla. Muuten pysäköinti jäähallin kentällä. Huomioithan, että pysäköintitilaa on rajallisesti, sillä kaupungissa on useita samanaikaisia tapahtumia. Suosithan saapuessasi kestäviä liikkumismuotoja. Mankeli-asema löytyy Salpausselän seisakkeen edestä. Pyöräparkkeja on puolestaan Suurhallin edustalla ja Hiihtosillan alla. Huomioithan saapuessasi Ironmanista johtuvat poikkeavat liikennejärjestelyt. Katso suljetut kadut ja tiet tästä.

VIP-portti aukeaa puolitoista tuntia ennen ja muut portit aukeavat tuntia ennen ottelun alkua. Kaupungin puoleisen päädyn portti ei ole käytössä, vaan sisäänkäynti tapahtuu noudettavien lippujen kioskin vierestä. Varauduthan turvatarkastuksiin.

Kotikannattajille on varattu oma sisäänkäynti hiihtosillan puoleisesta päädystä. Kotikannattajille on varattu paikat sektorista A7 ja A8. Junnufanikatsomo löytyy sektorista A5. Muistathan hakea leiman junnufanipassiin fanituotepisteeltä. Perheille on varattu paikat sektorin A5 yläosasta. Vieraskannattajien paikat löytyvät sektorista A1. Vieraskannattajille on toimitettu oma lippulinkki.

Palvelualueella on myynnissä Merosen makkaraa, Mytäjäisten kotileipomon lihapiirakoita, nachoja ja Mamma Marian pastaa. Virvokkeina Hartwallin paikallisia tuotteita.

Palvelualueella kansaa viihdyttää freestyle-jalkapalloilija Alexander Wessberg.

Ottelussa on paljon Lahti Soccer -turnauksen joukkueita, joten saavuthan ajoissa paikalle. Lahti Soccer -joukkueille on varattu paikkoja sektoreista A3 ja A5.

Ottelun digitaaliseen käsiohjelmaan pääset tutustumaan tästä.

Ottelun etkot ja jatkot Pub Iloisessa Kulkijassa.

Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen