OTTELUENNAKKO: FC Lahti vieraaksi eksoottiseen Joutsenoon

Keskiviikko on pelipäivä ja Suomen Cupissa jaetaan jatkopaikkoja. FC Lahti matkaa eksoottiseen Joutsenoon, jossa lahtelaiset kohtaavat Kolmosen kärkikahinoissa viihtyvän Kultsu FC:n. Ottelu näkyy suorana Ruutu-palvelusta.

Veikkausliigassa vähän onnistumisia

Vierailija FC Lahti on aloittanut Veikkausliigan vaisusti. Viidestä ottelusta saldona on vain kaksi tasapeliä. Viime perjantaina lahtelaiset vierailivat hurjassa vireessä olevan Vaasan Palloseuran luona. Lahti pysyi ottelussa hyvin kyydissä ensimmäisen jakson, mutta toisen jakson alkuun Vepsu latoi kolme osumaa ja nappasi 3–0-voiton. Osku Maukosen torjunnat estivät rumemmat lukemat.

FC Lahti lähtee hakemaan Etelä-Karjalasta jatkopaikkaa. Lahti tuli Cupiin mukaan vasta tälle kierrokselle, sillä Liigacupin menestys antoi lahtelaisille kierroksen enemmän lepoaikaa. Valmennusjohto saa toppari Mikko Viitikon käyttöönsä tähän otteluun. Varmasti ottelu jää välistä puolestaan Daniel Koskipalolta, Pablo Andradelta, Julius Tauriaiselta ja Eemeli Virralta. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg kertoo, että edellinen ottelu on käsitelty ja nyt joukkue pääsee nopeasti siirtymään eteenpäin.

– Cup-juna starttaa huomenna. Vaasa-peli on käsitelty ja katseet on siirretty huomista ottelua varten. Hyvä, että pelit tuleavat nopeasti, niin pääsemme Vaasa-tappiosta yli ja pääsemme keskittymään seuraavaan kilpailulliseen otteluun. Valmistavaan päivään teimme vielä työstöä pelirohkeuteen ja päättäväisyyteen liittyen ja saimme sitä hyvin toteutettua kentällä. Lähdemme seuraavaksi kirkkain mielin kohti Cupia, Lindberg ennakoi.

Kotijoukkueella vakuuttava alku

Kotijoukkue Kultsu FC on aloittanut Kolmosen vakuuttavasti. Kahdesta ottelusta joukkue on voittanut molemmat maalierolla 10–1. Muutama kausi sitten Kakkosessa suurta vastuuta saanut Erkka Partanen on iskenyt sarjassa neljä osumaa kahteen otteluun. Viime perjantaina Kultsu kohtasi vieraskentällä Kotajärven Pallon. Partanen osui kahdesti ja maalin mieheen iskivät Janne Riikonen ja Kareem Abubakar.

Suomen Cupin Kultsu aloitti jo ensimmäisellä kierroksella ja sai heti kokemusta lahtelaisten kaadosta. Joutsenolaiset vierailivat Flamingo Unitedin vastustajana Mukkulassa ja etenivät toiselle kierrokselle Eetu Huunosen hattutempun siivittämänä lukemin 8–0. Toisella kierroksella Craig Hillin valmentama Kultsu sai kotiinsa samalla sarjatasolla pelaavan Union Plaanin, joka meni ottelun alussa johtoon. Värikkäiden vaiheiden ja Partasen kahden maalin turvin Kultsu jatkoi matkaansa lukemin 4–2.

Neljännelle kierrokselle joutsenolaisryhmä eteni pitkän kaavan kautta. Kultsu vieraili Iisalmessa ja PK-37 laittoi vierailijansa ahtaalle. Varsinainen ottelu päättyi 2–2-tasapeliin ja ratkaisu haettiin rangaistuspotkukilpailusta. Lopulta yhdeksäs pari ratkaisi voiton ja jatkopaikan Kultsulle.

Kultsu on aikasemmissa otteluissaan hyökännyt rohkeasti. Alakerran viiden linjasta molemmat laitapuolustajat nousevat ylös. Keskikentän kolmikko on ratkaisevassa roolissa kenttätasapainon pitämisen suhteen. Hyökkääjä Erkka Partanen kykenee aiheuttamaan ongelmia, joten lahtelaisten on oltava tarkkana koko ottelun ajan.

Lahdella useita hyviä Cup-taipaleita

FC Lahti on historian saatossa pelannut 106 Suomen Cupin ottelua. Lahti on tilastojen valossa kova Cup-joukkue, sillä lahtelaiset ovat selvittäneet tiensä välieriin kahdeksan kertaa. Välierissä Lahti on kuitenkin kärsinyt seitsemän tappiota ja ensimmäinen Cupin voitto antaa odottaa vielä itseään.

Lahti on historiansa aikana pelannut kahdesti aikaisemmin Joutsenossa. Lahtelaiset vierailivat tuolloin vielä itsenäisessä kunnassa Joutsenon Kullervon vieraana Ykkösen kaudella 1998. Lahti jäi maaleitta ja pisteet jäivät Etelä-Karjalaan lukemin 2-0. FC Lahti kohtasi kaudella 2003 Kultsun edeltäjän FC Pantterit. Alkuperäistä ottelua jouduttiin siirtämään takatalven takia, mutta kun peli lopulta päästiin pelaamaan, vei Lahti jatkopaikan lukemin 6–0. Mikko Järvinen ja Kari Arkivuo osuivat molemmat kahdesti ja kahdesta muusta osumasta vastasivat Jukka Koskinen ja Ville Taulo.

Kultsun Cup-historiaan mahtuu myös yksi pokaali. Joukkue eteni Suomen Cupin vuonna 2006. Pikkufinaaliin ja lopulta juhli sen voittoa kaataen sarjatasoa ylempänä pelanneen PS Kemin rangaistuspotkukilpailussa. Varsinaisessa Cupissa Kultsu ylsi tuona vuonna seitsemännelle kierrokselle ja vasta Tampere United onnistui katkaisemaan joutsenolaisten lennon 1–0-lukemin.

FC Lahdella ja Kultsulla on myös muuta yhteistä taustaa. FC Lahtea kaksi kautta edustanut maalivahti Saku Pesonen on Kultsun kasvatti. Liigauransa jälkeen Pesonen palasi Joutsenoon ja kohosi seuralegendaksi. Pesonen pääsee antamaan myös huomisen ottelun avauspotkun. Toinen molemmissa seuroissa ollut pelaaja on maalivahti Joona Halla. Kumman joukkueen voittoa Saku Pesonen pääsee juhlimaan Joutsenon pimenevässä illassa?

Kultsu FC – FC Lahti 8.5.2024 kello 18.30 Raviradalla!

Ottelu näkyy suorana ja selostettuna Ruutu-palvelusta.

Kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. FC Lahden vierasottelut näkyvät myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola