OTTELUENNAKKO: FC Lahti matkaa sarjakärjen vieraaksi

Sunnuntai on pelipäivä ja FC Lahti matkaa Savon sydämeen Kuopioon. Lahtea isännöi keskellä eurokiireitä mestaruudesta taisteleva Kuopion Palloseura. Lahti puolestaan jatkaa taisteluaan sarjapaikasta ja jokainen piste on lahtelaisille arvokas. Ottelun kotisohville välittää Ruutu.

Helpot virheet veivät pisteet

FC Lahti kohtasi edellisellä kierroksella kotonaan AC Oulun. Lahti onnistui tylsistyttämään oululaisten vaarallisen hyökkäyksen ensimmäisellä jaksolla. Luquinhas vei lahtelaiset johtoon heti toisen jakson alussa Benjamin Mulahalilovićin loistavasta esityöstä. Lahti kuitenkin rikkoi kahdesti rangaistusalueella ja AC Oulu upotti molemmat tuomitut pilkut varmasti. Lahtelaiset kykenivät kontrolloimaan peliä liki koko 90-minuuttisen, mutta lisäosumia Lahti ei kyennyt iskemään. Näin pisteet matkasivat Ouluun.

Kuopioon Lahti lähtee hakemaan täyttä pistepottia ja nousua pois jumbosijalta. Kokoonpanosta puuttuvat varmasti loukkaantumisten vuoksi Eemeli Virta, Colin Odutayo, Daniel Koskipalo ja Dylan Fox, joka harjoitteli viikolla jo kevyesti Hiihtuksen nurmella. Heidän lisäkseen Julian Tomka on ollut kuluneen viikon perheensä tukena Itävallassa, Otso Koskinen ei ole kyennyt harjoittelemaan viikolla täysipainoisesti ja Bubacar Djaló siirtyi edellisen ottelun jälkeen Kuwaitiin. FC Lahden päävalmentaja Ricardo Duarte haluaa, että joukkue pitää kiinni pelisuunnitelmasta, mutta kykenee myös reagoimaan muuttuviin tilanteisiin tarpeen niin vaatiessa.

– Vastustaja on ennakkosuosikki ja he johtavat sarjaa. Haluamme haastaa heidät ja esiintyä hyvin kentällä, jotta voimme parantaa mahdollisuuksiamme. Voimme lisätä todennäköisyyksiä saada tulosta. Pisteiden saaminen olisi hyvä tulos, mutta realistisesti meidän tekemisemme ja vastustajan tekemisen välillä on kuilu. Olemme kaventaneet sitä kuilua viime viikkoina ja olemme valmiita taistelemaan. Meillä on tehty tätä ottelua varten pelisuunnitelma ja haastamme vastustajaa eri kentän alueilla. Meidän täytyy keskittyä siihen ja pelisuunnitelman noudattamiseen. Pelin edetessä meidän on pystyttävä myös reagoimaan muuttuviin tilanteisiin. Lisäämällä yllätyksellisyyttä, voimme kasvattaa todennäköisyyksiämme, Duarte kertoo.

KuPS keskellä eurokiireitä

Kotijoukkue Kuopion Palloseura on keskellä eurokiireitä. Joukkue nappasi torstaina jatkopaikan Konferenssiliigassa kaatamalla FC UNA Strassen kotonaan 5–0. Otto Ruoppi iski alkuun kaksi maalia ja lopulta KuPS lasketteli 5–0-voittoon. Loput maaleista merkittiin Axel Widjeskogille, Ousmane Diawaralle ja Arttu Heinoselle.

Edellisellä liigakierroksella kaksi viikkoa sitten KuPS nappasi 3–1-voiton komean esityksen jälkeen kotonaan IF Gnistanista. Ottelun maaleista vastasivat nuori komeetta Matias Siltanen, Jaakko Oksanen ja Joslyn Luyeye-Lutumba. Ennen Gnistan-voittoa KuPS kärsi yllättäen kolme perättäistä tappiota, mutta kuopiolaiset johtavat liigaa yhä maalieron turvin.

Kuopiolaisilla on kasassa joukkue, jolla taistellaan mestaruudesta. Nuoret pelaajat, kuten Otto Ruoppi, Matias Siltanen ja toppari Samuli Miettinen ovat kantaneet vastuuta kokeneiden pelaajien tapaan. Kuopiolaisten kultapoika Petteri Pennanen puolestaan jakaa kokemustaan nuoremmille. Maalivahti Johannes Kreidl, toppari Ibrahim Cissé ja laitapuolustaja Clinton Antwi ovat pelipaikkansa eliittiä liigassa. Vaikka kuopiolaisilla on ollut lyhyt palautumisaika torstain ottelusta, on KuPS:lla materiaali, jolla he saavat tuoreita jalkoja ja nälkäisiä pelaajia kentälle myös sunnuntaina. Lahdelle ei ole luvassa helppoa peliä, vaan keskittymisen pitää pysyä kasassa täydet 90 minuuttia, jotta Kuopiosta jää käteen muutakin kuin kalakukko.

Voitot tasan

Joukkueet kohtasivat alkukaudesta huonokuntoisella Hiihtiksen nurmella. Ottelussa ei juhlittu maalipaikoilla ja KuPS:n 1–0-voitto-osuma syntyi rangaistuspotkusta. Sen upotti FC Lahteakin urallaan edustanut valovoimainen persoona Arttu Heinonen. Lahden kiri ottelussa tyssäsi Mikko Viitikon saamaan ulosajoon.

KuPS:n voiton myötä molemmat joukkueet ovat voittaneet historian saatossa yhtä monta keskinäistä ottelua, 24 kappaletta. Virallisia otteluita on pelattu vuodesta 2001 lähtien yhteensä 62. Lahti on kuitenkin vielä maaleissa edellä maalieron ollessa ennen sunnuntaita 85–82. Sunnuntaina Lahdella on oiva paikka ottaa piikkipaikka takaisin itselleen.

Viime vuosina KuPS on ollut Lahdelle äärimmäisen paha vastus. Edellinen lahtelaisvoitto on kaudelta 2018 ja edellinen Kuopiosta haettu liigavoitto puolestaan kaudelta 2015. Tuolloin KuPS kaatui kotonaan lukemin 3–0 Henri Toivomäen, Matheus Alvesin ja Xhevdet Gelan osumilla. Sankareita kaivataan myös sunnuntaina, jotta voitoton putki ei kasva kymmenen vuoden mittaiseksi.

KuPS – FC Lahti 21.7.2024 kello 18.30 Väre Areenalla!

Ottelun kotisohville välittää Ruutu.

Kaupungin virallinen kisastudio Sporttiravintola Pelurissa Lanunaukiolla. Ottelu näkyy myös Pub Iloisessa Kulkijassa.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Heidi Nokelainen