OTTELUENNAKKO: FC Lahti kohtaa kenraalissa Gnistanin

Lauantai on pelipäivä ja FC Lahti pelaa viimeisen harjoitusottelunsa ennen liigakauden alkua. Vieraaksi Kisapuiston harjoituskentälle saapuu täksi kaudeksi pääsarjaan noussut satavuotias IF Gnistan. Otteluun on vapaa pääsy.

FC Lahti palasi voittokantaan

FC Lahti pyyhki viikko sitten Liigacupin välierän pettymyksen ja kaatoi Kisapuistossa Mikkelin Palloilijat lukemin 2–0. Marius Könkkölä iski ottelun avausmaalin ja Dylan Fox puski voimalla Julius Tauriaisen kulmapotkun sisään. Australialainen dominoi myös puolustuspäässä, joten lahtelaiset nappasivat tyylikkään voiton Ykkösliigan joukkueesta.

Lauantain ottelu on lahtelaisille kenraaliharjoitus ennen 6.4. alkavaa liigakautta. Kokoonpanosta ovat varmasti sivussa vain Pablo Andrade ja Osku Maukonen. FC Lahden päävalmentaja Toni Lindberg kertoo, että joukkueessa on erittäin keskittynyt tunnelma.

– Kauden alkuun on viikko. Pääsemme huomenna viimeistelemään valmistautumistamme liigajoukkuetta vastaan. Haluan nähdä taas kehitystä edellisen pelin asioista. Pelaajista välittyy kauden alun fokus. Joukkueen olo on keskittynyt. Uskon, että ottelusta tulee vauhdikas, kuten meidän edellinen kohtaaminenkin oli, Lindberg tiivistää.

Vierailija odottaa ensimmäistä liigakauttaan

Vierailija IF Gnistan odottaa historiansa ensimmäistä kauttaan pääsarjassa. Gnistanin päävalmentaja Jussi Leppälahti on saanut rakentaa talven aikana rauhassa joukkuettaan. Kipinä onkin koonnut talven aikana nimekkään nipun, jolla on kokemusta Euroopan kovista sarjoista ja Veikkausliigasta. Jukka Raitala, Teemu Penninkangas ja Juhani Ojala ovat kokeneita sotaratsuja. Myös hyökkääjä Jonas Enkerud, keskikenttäpelaaja Tómas Castro ja maalivahti Mathias Nilsson ovat mielenkiintoisia nimiä. Joukkueeseen liittyi vielä viikolla hyökkäyspäässä viihtyvä Bosnia-Hertsegovinan maajoukkueessakin esiintynyt Benjamin Tatar.

Gnistan näytti yllätysvalmiutensa jo Liigacupissa, jossa se sijoittui A-lohkon neljänneksi. Kipinä kaatoi FC Interin ja Ekenäs IF:in. Lisäksi Gnistan tasasi pisteet IFK Mariehamnin kanssa. Joakim Latonen iski kolme osumaa alkulohkon aikana.

Gnistan kohtasi viikko sitten harjoitusottelussa paikallisvastustajansa Käpylän Pallon. KäPa laittoi Gnistanin tiukoille, mutta Kipinä onnistui lopulta voittamaan ottelun lukemin 3–2. Enkerudin ja Latosen lisäksi Gnistanilta maalinteossa onnistui Vertti Hänninen. FC Lahti saa esittää parastaan, jotta kenraaliharjoituksesta tulee hyvä.

Joukkueet kohtasivat Liigacupissa

FC Lahti ja IF Gnistan kohtasivat talvella Liigacupissa Talissa. Gnistan pystyi laittamaan Lahden ajoittain tiukoille ja tukkimaan keskikentän. Colin Odutayo karkasi ja iski ottelun avausosuman. Hetkeä myöhemmin Luke Ivanovic karkasi ja hänet kaadettiin rangaistusalueella. Michael López vei lahtelaiset 2–0-johtoon. David Agbo iski vielä ensimmäisellä jaksolla kavennusosuman, mutta toisella jaksolla Lahti kykeni rutiinin ja runsaan vierakannustuksen turvin pitämään pallon kaukana omalta maaliltaan.

Virallisissa otteluissa joukkueet ovat kohdanneet seitsemän kertaa ja Lahti on voittanut niistä viisi. Gnistan on onnistunut voittamaan kertaalleen. Lahti johtaa myös maaleissa maalierolla 16–7. Tilastoista huolimatta Gnistan on ollut lahtelaisille aina hankala vastus.

Gnistanissa on myös lahtelaisille tuttuja pelaajia. Teemu Penninkangas siirtyi täksi kaudeksi Oulunkylään. Lisäksi muutama vuosi sitten Lahtea edustanut Kristian Yli-Hietanen on tällä kaudella Gnistanin hyökkäyksen käytettävissä. FC Lahdessa pelaavista urallaan Gnistania ovat puolestaan edustaneet Tommi Jäntti ja Riku Selander.

Kumpi on valmiimpi kauden alkuun?

FC Lahti – IF Gnistan 30.3.2024 kello 15.00 Kisapuiston harjoitustekonurmella!

Otteluun on vapaa pääsy.

FC Lahden kausikortit koko kautta varten helposti tästä.

Teksti: Tommi Leirilaakso

Kuva: Lauri Ilola